električni avtomobil

Kia EV9 je svetovni avto leta po izboru žensk

A.Š.
16. 3. 2024, 10.53
Posodobljeno: 16. 3. 2024, 10.57
Deli članek:

Skupno 75 avtomobilističnih novinark iz 52 držav na petih celinah je izbralo svetovni avto leta po izboru žensk 2024. Ta laskavi naziv je pripadel električnemu avtomobilu Kia EV9.

KIA
WW COTY, ženski avto leta, KIA EV9

Zmagovalca je žirija, ki jo sestavljajo izključno ženske, izbrala med petimi finalisti. Pred oddajo svojih glasov je 75 avtomobilističnih novinark iz 52 držav testiralo številne modele avtomobilov in temeljito ocenilo vsak vidik.

»Izbor, v katerem najboljše avtomobile izbiramo izključno ženske, ki se poklicno ukvarjamo z avtomobilizmom, je edini te vrste v svetovnem merilu. Njegovo poslanstvo je ne le spodbujati pozitivne trende v razvoju avtomobilizma, pač pa izpostaviti, da smo ženske enakovredne potrošnice s samostojno kupno močjo, čeprav je panoga še vedno močno orientirana na moške. Ker v izboru ocenjujemo avtomobile skozi ženske oči, vidimo drugačne prednosti ali pomanjkljivosti, ki jih moški včasih spregledajo, so pa za uporabnika ali uporabnico enako pomembne,« je o izboru povedala slovenska članica žirije Urša Prosenjak. »Letošnji zmagovalec si je naziv prislužil predvsem z inovativnim konceptom in širokim naborom naprednih tehnologij, do zmage mu je pomagala tudi široka globalna prisotnost.«