Mala dlan

Stres in prezgodnji porod

A. A.
23. 1. 2018, 10.14
Posodobljeno: 26. 1. 2018, 09.04
Deli članek:

Ko trepetaš za življenje in zdravje svojega otroka, prihaja na plan vse, kar si pred tem pometel pod preprogo.

Zaradi hormonskih sprememb v času nosečnosti obrambni mehanizmi, ki so pomagali tlačiti zoprne občutke in težke stvari, popustijo in vse neprijetno začne prihajati na plan. Lahko gre za občutek izgube svobode, zastoja v karieri, strahu pred izgubo službe, nekatere mamice ostajajo same, brez partnerjev in še bi lahko naštevali.

Depresija in stres še posebej slabo vplivata na zdravje nosečnice in ploda, zato se zdravniško osebje v porodnišnicah trudi, da bi ju čimprej prepoznali in ženskam ponudili pravočasno pomoč in podporo. S terapevtskega vidika je pomembno, da na spreminjanje psihičnega stanja gledajo tudi s pozitivne plati, saj nam to pokaže, kaj ženski manjka in kaj ji povzroča stisko, ki navsezadnje lahko vodi tudi v prezgodnji porod.

Število prezgodnjih porodov iz leta v leto narašča, v Sloveniji je letno več kot 1400 takšnih primerov. Mala, nebogljena drobcena bitjeca za preživetje nujno potrebujejo ustrezno oskrbo številnih naprav - med njimi tudi inkubatorja, ki je najpomembnejši.

Pošljite SMS sporočilo s ključno besedo DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevali boste 1€ ali 5€ za nove inkubatorje v Porodnišnici Ljubljana. 

Ker jih v porodnišnicah po Sloveniji trenutno primanjkuje, smo se odločili pomagati. Združeni v veliko akcijo »Mala dlan, veliko življenje« zbiramo denar za nakup novih inkubatorjev, ki bodo male nedonošenčke ohranili pri življenju in jim pomagali zaživeti zdravo življenje. Pomagajte nam!