Koreji

Vojaška parada le dan pred pričetkom olimpijskih iger

B.K.
23. 1. 2018, 09.56
Posodobljeno: 23. 1. 2018, 09.59
Deli članek:

Medtem, ko se Južna Koreja pripravlja na otvoritveno slovesnost ob začetku zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, bo njena severna soseda dan pred tem izvedla vojaško parado.

Reuters

Severna Koreja je na letališče v bližini glavnega mesta Pjongjang, ki leži le 300 kilometrov stran od južnokorejskega mesta Pjongčang, prepeljala približno 13.000 vojakov in 200 kosov vojaške opreme. Pjongčang bo 9. februarja gostil otvoritveno slovesnost zimskih olimpijskih iger, Pjongjang pa za dan prej napoveduje vojaško parado.

S tem datumom Severna Koreja prestavlja uradno vojaško parado iz 25. aprila nazaj na starejši datum. 8. februarja so namreč vojaške parade v Severni Koreji praznovali do leta 1977.

Z organizacijo vojaške parade Severna Koreja sicer tvega poslabšanje odnosov z južno sosedo, s katero sta dogovorjeni za skupen nastop na letošnji zimski olimpijadi.

Skupna olimpijska ekipa

Državi sta se tako dogovorili, da bosta nekaj svojih športnikov na olimpijske igre poslali pod skupno zastavo. Tako bo denimo južnokorejska ženska hokejska reprezentanca medse sprejela nekaj severnokorejskih hokejistk.

Skupno bo sicer na igrah udeleženih nekaj več kot 20 severnokorejskih športnic in športnikov, a le dva sta do te časti prišla zaradi svojih dosežkov in ne po diplomatski poti.

Gre za umetnostna drsalca, 18-letno Rjom Taj-ok in 25-letnega Kim Ju-sika, ki sta se na olimpijske kvalificirala že septembra na tekmi v Nemčiji, kjer sta drsala na priredbo pesmi “A day in life” slavnih britanskih rockerjev The Beatles.