Mesto, ki govori zase

Katja Kaja Mejač
3. 4. 2024, 12.12
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 16.00
Deli članek:

Dubrovnik s svojim vzvišenim položajem in pogledom na mirno modro morje Jadranske obale spada med najbolj veličastna mesta na svetu. Je eno od štirih največjih mest Dalmacije. Leta 1979 se je Dubrovnik znašel na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Dubrovnik je zlasti znan po očarljivem starem mestnem jedru in znamenitem obzidju ter mnogih muzejih in elegantnih baročnih cerkvah, ki so bile vgrajene v trdne srednjeveške utrdbe in živo prikazujejo zgodovino mesta. Mesto Dubrovnik je bilo ustanovljeno v 7. stoletju, sčasoma pa je preraslo v Dubrovniško republiko in delovalo kot samostojna država do začetka 19. stoletja. Staro mestno jedro je od leta 1979 pod Unescovo zaščito. Najbolj priljubljena turistična znamenitost je dva kilometra dolgo obzidje, ki obdaja mesto. Tukaj so še številne cerkve in muzeji, vzpenjača pa vas lahko popelje na vrh hriba Srđ, od koder je spektakularen razgled na mesto ter otok Lokrum in skupino otokov Elafiti.

Dubrovnik je najbolje obiskati v pomladnih in poletnih mesecih, zaradi milega podnebja pa je obisk mogoč vse leto. Poletni meseci so v Dubrovniku vrhunec. Pričakujte veliko množico in toplo vreme. Maj in september sta odlična meseca za obisk Dubrovnika, če se želite izogniti množici in uživati v toplem vremenu.

Znamenita dubrovniška vzpenjača: Vzpenjača omogoča najhitrejšo pot na goro Srđ, ki ponuja izjemen razgled, tam pa sta tudi kavarna in trgovina s spominki.