Na željo učencev

V tej slovenski šoli učenci ne bodo hodili več na pol goli, sprejeli so pravilnik primernega oblačenja

D.K.
3. 4. 2024, 11.16
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 11.25
Deli članek:

V Osnovni šoli Rogatec so se na pobudo učencev odločili, da naredijo korak naprej in dopolnijo pravila šolskega reda, kamor spadajo tudi pravila obnašanja in ravnanja ter kodeks vedenja.

VIZ OŠ Rogatec
VIZ OŠ Rogatec

Pravila šolskega reda, ki so objavljena na spletni strani šole in veljajo od 20. marca letos, obsegajo dolžnosti in odgovornosti učencev, zagotavljanje varnosti, pravila obnašanja in ravnanja v šolskih in drugih prostorih, vzgojne ukrepe za posamezne kršitve pravil, organiziranost učencev, opravičevanje odsotnosti in sodelovanje pri zagotavljanju zdravstvenega varstva učencev.

Med njimi pa najdemo tudi kodeks primernega oblačenja in zunanje urejenosti učencev. Kot je še zapisano, so pravila oblikovali v sodelovanju s strokovnimi delavci šole, učenci in starši.

"Učenci hodijo v šolo primerno oblečeni, kar pomeni, da ne nosijo oblačil z neprimernimi, nespoštljivimi in žaljivimi slovenskimi in tujejezičnimi napisi. Učenci hodijo v šolo oblečeni tako, da zgornji deli oblačil segajo do pasu, spodnji deli pa so tako dolgi, da v celoti pokrijejo zadnjico. Dolžina nohtov pri učencih mora biti takšna, da po presoji učitelja omogoča varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa," je zapisano v pravilih šole. 

Ob tem je ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant za Slovenske Novice omenila, da so bili nekateri učenci hodili v šolo "napol goli" in " nosili majice z napisi fu** off" ter pojasnila, da "šola s pravili šolskega reda razvija varno in spodbudno okolje, kot najbolje ve in zna, in vse to v dobro otrok". Kot je dodala, so učenci višjih razredov na delavnicah, ki so jih izvedli v prejšnjem šolskem letu, sami predlagali, da v pravila dodajo primernost oblačenja v vzgojno-izobraževalnem procesu. Starši predlogu niso oporekali, prav tako so spremembo pravilnika s sklepom soglasno sprejeli tudi predstavniki sveta zavoda na redni seji 20. marca, poročajo Slovenske novice. 

Ravnateljica izbire garderobe ne vidi kot "konservativne odločitve", temveč zgolj kot "etiko in normo, ki bi morala imeti mesto v šolskem prostoru". 

Učencem lahko pregledajo šolske torbe in osebne predmete

Glede na pravilnik obstaja tudi možnost, da lahko ravnatelj ali oseba, ki jo pooblasti ravnatelj, pregleda osebne predmete učencev. Kot izhaja iz pravilnika, sem spada pregled šolske torbe ali drugih osebnih predmetov je lahko izveden izključno pri posamezniku, za katerega se sumi, da ima pri sebi predmete, s katerimi bi lahko ogrozil svoje življenje ali zdravje oziroma zdravje in življenje drugega, pri čemer je treba spoštovati dostojanstvo učenca. Izvede ga lahko samo ravnatelj ali oseba, ki jo ravnatelj pooblasti, in na podlagi sprejetega postopka v pravilih šolskega reda, ki je podrobneje opredeljen na strani šole.

Pregled osebnih predmetov mora imeti jasno opredeljene cilje, kot so preprečevanje vnosov nevarnih predmetov, prepovedanih substanc, orožja ali drugih predmetov, ki bi utegnili ogroziti življenje ali zdravje učenca ali drugih oseb. Pregled mora biti opravljen skladno z veljavno zakonodajo in pravili šolskega reda, postopki pregleda morajo biti transparentni, da se ohrani zaupanje med šolo, učitelji, starši in učenci. Prav tako je ob tem treba spoštovati pravico do zasebnosti učenca, pregled pa ne sme vključevati občutljivih osebnih stvari, ki niso povezane z varnostjo. Postopek lahko izvede samo ravnatelj ali oseba, ki jo ravnatelj pooblasti. Poleg učenca in ravnatelja oz. pooblaščene osebe mora sodelovati vsaj še ena polnoletna oseba, zaposlena na šoli. To je lahko zaupnik, ki ga izbere učenec, ali oseba, ki jo določi ravnatelj. Postopek se izvede v prostoru, ki omogoča zagotavljanje dostojanstva učence (pisarna ravnateljice ali šolske svetovalne službe). O pregledu se zapiše zapisnik. V nadaljevanju se opredelijo morebitni nadaljnji vzgojni in drugi ukrepi (policija, Center za socialno delo ipd.).

Za zagotavljanje varnosti pa izvajajo videonadzor nad vhodom v šolo s sprednje strani, prostorom pred vhodom in v otroških garderobah.