Bližnji vzhod

Zakaj so cene nafte spet visoke?

A. M./STA
3. 4. 2024, 09.31
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 09.32
Deli članek:

Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju ostale tik pod svojimi najvišjimi ravnmi v zadnjih petih mesecih. V zadnjih dneh so jih navzgor potiskala povečana geopolitična tveganja na Bližnjem vzhodu.

Profimedia
Cene se še ne umirjajo.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, se je do opoldneva po singapurskem času znižala za en cent na 85,14 dolarja za 159-litrski sod. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za sedem centov na 88,99 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Cena nafte brent je v torek pozno zvečer z 89,32 dolarja dosegla najvišjo vrednost od konca oktobra. Rast cen nafte spodbujajo kriza na Bližnjem vzhodu ter pomanjkanje ponudbe nafte iz Mehike, pravijo analitiki.

Po domnevnem izraelskem napadu na zgradbo iranskega veleposlaništva v sirski prestolnici Damask je vodja islamske države zagrozil s povračilnimi ukrepi. "Naši pogumni možje bodo kaznovali zlobni režim," je v torek dejal ajatola Ali Hamenej.

Poleg tega cene nafte na visokih ravneh ohranjajo podatki o zalogah surove nafte v ZDA. Kot je v torek objavilo interesno združenje API, so se zaloge nafte v državi prejšnji teden zmanjšale za dva milijona sodov. Popoldne bo ameriška vlada objavila tudi uradne podatke.