Tudi saharski prah

Prihaja vroč vikend, padali bodo temperaturni rekordi

S.R.
3. 4. 2024, 11.47
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 11.47
Deli članek:

Kot kaže prihaja za to obdobje nepričakovano topel, če ne celo vroč konec tedna. Predvidoma bodo padali rekordi.

Wxcharts.com/Neurje.si
Obeta se nam nova afriška advekcija toplega in suhega zraka ter posledično tudi "oplemenitega" s saharskim prahom, pravijo na Neurje.si.

Da je povsem možno, da se bo v prvi polovici aprila živo srebro ponekod v Sloveniji povzpelo celo vse do 30 stopinj Celzija, je v podcastu Agencije RS za okolje (Arso) naznanil že izkušeni meteorolog Brane Gregorčič. V dnevih po veliki noči že uživamo v zelo ugodnih pomladanskih temperaturah, a se bo kot kaže že konec tega tedna še otoplilo.

Kot so na Facebooku zapisali ljubitelji vsega vremenskega s portala Neurje.si, se nam »očitno obeta nova afriška advekcija toplega in suhega zraka ter posledično tudi 'oplemenitega' s saharskim prahom. Od sobote naprej pričakujemo nenavadno visoke temperature za april.« Tudi na portalu so navedli, da utegnejo biti »marsikje doseženi novi temperaturni rekordi - razlika med dolgoletnim povprečjem bo ponekod med 12 in 18 stopinj Celzija, kar je izjemna vrednost.« Dodali so, da se bodo dnevne temperature predvidoma že v soboto in nedeljo močno približale tridesetici, v ponedeljek pa jo bodo marsikje celo presegle. »Na Hrvaškem, Madžarskem ter v Srbiji se lahko lokalno temperatura povzpne vse do 32 stopinj Celzija.« Ob tem so spomnili, da april ne velja zaman za »muhasti mesec,« stanje se lahko hitro spremeni, a vse kaže, da vsaj od četrtka do ponedeljka ni pričakovati nobenih padavin.