Astro

Prihaja noč konca in novega rojstva

T.P.
4. 12. 2018, 14.41
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 16.54
Deli članek:

Zimski solsticij je dan, ko je sonce na najnižji točki na nebu in nam podari najmanj svetlobe v letu. To prelomni dan je za naše prednike označeval naravno in edino Novo leto.

ps
Zimski solsticij

21.12. na solsticij ali prvi zimski dan je noč najdaljša, dan pa ima na energetskem nivoju poseben pomen. V tem obdobju prečistimo vse staro, odstranimo blokade in se lahko dejansko zavemo, da iz najnižje točke, iz konca, prične ponovno rasti nov začetek.

Kelti so nam pustili bogato simboliko in dragocena sporočila o obredih ter običajih tekom leta, ki seveda vključujejo tudi zimski solsticij, ki so ga imenovali Yule oziroma Jul, kar v norveškem jeziku pomeni krog ali kolo. Vedeli so namreč, da se mistično kolo življenja na ta dan za trenutek ustavi, ker se s tem zaključi en ciklus. Sonce obenem začenja novega. Za Kelte čas ni bil linearen, temveč zgolj ciklusi v krogu življenja.

ps
Počastite temo in slavite rojstvo svetlobe.

Staro mora umreti, da bi se rodilo novo

Solsticij je trenutek, ko se je treba zaustaviti, se ozreti na preteklo obdobje ter obenem pogledati naprej, v novi čas, v katerem se vračata moč in svetloba. Na večer zimskega solsticija se povežemo z notranjo modrostjo. Narava se pozimi umirja in mi z njo. Dnevi so kratki in temni, sonce izgublja svojo moč, širimo se v notranje svetove.

Zemeljska energija se v tem obdobju krepi. To je čas znanja, intuicije in notranjih uvidov, čas za raziskovanje in razumevanje misterijev življenja. Globoko podzavestno znanje se budi ter nam prinaša potrebne duhovne uvide. Staro leto umira, mi pa skozi zavestno refleksijo ter opuščanjem starega pripravljamo pot za novo rojstvo.

Nekoč so bili domovi na zimski solsticij okrašeni z zimzelenim rastlinjem: smrečice, bršljan,bela omela, tisa ...Ostali običaji na ta dan so vključevali ogenj, predvsem kurjenje kresov, venčke, ki simbolizirajo letni ciklus, pogostitve, darovanja, ples, maske, igre, okrašena drevesca, sveče. Vse te aktivnosti so se odvijale v čas vrnitve boga sonca ter prihodu nove ustvarjalne in aktivne sile življenja.  

Rituali za zimski solsticij

- Prebudite se pred sončnim vzhodom. Če imate možnost, pojdite na posebno (višje) mesto in opazujte vzhajanje sonca. Zaželite si nekaj, v mislih imejte svoje vizije za novi ciklus.

- Dom okrasite z zimzelenimi dekoracijami.  

- Energetsko očistite sebe in svoj življenjski prostor, da ustvarite prostor za novo. Uporabite indijansko sveto kadilo beli žajbelj ter prečistite svojo avro in prostor. Očistite hišo tako nepotrebnih stvari kot umazanije.

- Bodite v miru, poslušajte tišino zemlje. Meditirajte.

- Ugasnite luči in prižgite sveče ter si za vsako svečo zaželite nekaj, kar bi želeli, da se uresniči v novem ciklusu.

- Če imate možnost, zakurite ogenj ali kamin (ali opazujte plamen sveč). Razmišljajte o tem, kaj morate spremeniti pri sebi, kaj sprostiti in kaj naj ogenj očisti. Vrzite v ogenj vse, kar ne želite nositi v novo leto. To storite v mislih ali zapišite na papir ter ga vrzite v ogenj ali zažgite s svečo. Naj ogenj razgradi vse, česar ne potrebujete več.

- Berite ali pripovedujte stare zgodbe o povezovanju z naravo ter mističnim svetom, pripovedke ali legende.

- Pojdite na nočni sprehod v naravo z baklo ali s svečo.

- Blagoslovite hrano in pijačo, bodite hvaležni za obilje.

- Plešite. Če ste v večji družbi, plešite v krogu, držite se za roke.

- Bodite osredotočeni na dajanje, vaše srce naj bo odprto ter polno hvaležnosti za vse, kar imate v življenju.

Zimski solsticij je idealen čas, da posejemo seme oziroma ideje, ki se bodo realizirale z vrnitvijo sonca. Novim možnostim ter obilju se odpiramo s hvaležnostjo.