Steklarna Rogaška

Hitra intervencija preprečila okoljsko katastrofo v Rogaški Slatini

B.K.
4. 12. 2018, 15.34
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 15.40
Deli članek:

Okrog 11. dopoldanske ure je vodstvo podjetja Steklarna Rogaška iz Rogaške Slatine obvestilo regionalni center za obveščanje, zaradi nevarnosti izpusta jedke, strupene snovi.

Bobo
Zakaj je v kontejnerju prišlo do reakcije, bo pokazala notranja preiskava.

Na kraj dogodka so prihiteli gaslici PGD Steklarna Rogaška, ki so nemudoma evakuirali notranji prostor in na varno spravili vse delavce. Kasneje so se jim pridružili tovariši iz PGD Rogaška Slatina in Poklicne gasilske enote Celje. Skupaj s policijo so zaprli cesto in izdali javno opozorilo pred nevarnostjo izpusta oblaka jedke snovi, je na novinarski konferenci povedal vodja intervencije Boris Žnidarko iz PGE Celje.

Okoliški prebivalci, ki jim občasne nevarne situacije v steklarni niso tuje, so se zaprli v hiše ali odšli stran, zaprta je bila tudi bližnja trgovina, v Šolskem centru Rogaška Slatina, ki je v neposredni bližini, pa so učence spravili v učilnice in zaprli okna.

Pristojne službe so ugotovile, da je nevarnost predstavljal 1000 litrski kontejner, ki je vseboval ževplovo(VI) kislino. V njegovi notranjosti je zaradi nepojasnjenega razloga prišlo do reakcije, zaradi česar je začel naraščati pritisk v kontejnerju, ta pa se je začel napihovati. Takrat so pristojni tudi obvestili gasilce, je povedala Ksenija Čuješ iz Steklarne Rogaška, ki se je ob koncu intervencije zahvalila gasilcem in ostalim sodelujočim za požrtvovalno delo.

Okoli 15. ure je bila nevarnost preklicana, promet sproščen, popoldanska izmena pa bi naj tudi nemoteno začela z delom.