Nočni počitek

Neprijetne sanje niso nujno znanilke slabega

Neja Kralj
27. 3. 2024, 16.11
Deli članek:

Sanje z izrazito negativno vsebino ima občasno vsakdo in po navadi se nanašajo na tematiko, ki nam je še posebej pri srcu.

Profimedia
V sanjah se občutki ogroženosti in nemoči, ki jih v resnici doživljate, potencirajo.

Čeprav nam takšne sanje vzbudijo zoprn občutek tesnobe in so včasih prav dramatične v prikazovanju pesimističnih scenarijev, se nam ni treba posebej vznemirjati. Pojavijo se preprosto zato, ker nas glede nečesa zelo skrbi.

Glede na take sanje je torej najpomembnejše, da se poskusite sprostiti, seveda po tem, ko ste v realnem življenju poskrbeli za vse previdnostne in zdravorazumske varnostne ukrepe.

V mnogih tesnobnih sanjah sodobnega človeka se skrbi zrcalijo denimo v mehaničnih težavah, sanje o vzvratno drvečih vozilih ali pokvarjenih aparatih so dokaj pogoste. Ob njih občutimo nemoč, morda tudi bes in strah, vedno pa nezmožnost narediti odrešilno potezo. Počutimo se ujete, na milost in nemilost prepuščene višji sili, ki v današnjem času v sanjah velikokrat privzame podobo avtomobila. Tesnoba namreč izvira predvsem iz občutka, da nam ni dana svoboda za krmarjenje svojega življenja, in vozila so primerna prispodoba neizpolnitve te temeljne potrebe.

BOLEZNI

Če se v sanjah pojavijo še simptomi bolezni, tesnoba, ko pomislite na izgubo ljubljene osebe, ali pa dejanska izguba, se navadno ljubezen in žalost pomešata še z mnogimi čustvenimi primesmi – strahom, krivdo, razočaranjem, hvaležnostjo, občutkom zamere ... Čustva so premočna, da bi se jih dalo ločiti, se nasloniti na čustvo ljubezni in spraviti vse drugo na vrhnjo polico omare kot odvečno prtljago.

Sanje vam namigujejo, da se pošteno zamislite nad tem, kako živite, čemu namenjate največ misli in kaj vse boste nesli (in kaj bi želeli nesti) s seboj v prihodnost. Poskušajte se zavestno otresti slabih čustev, ki vas preganjajo; po eni strani so takšna čustva popolnoma naravna in človeška, zaradi njih niste »slabi«, a ne smete se ujeti v past stalnega samoočitanja, sicer bodo spomini začeli izgubljati vrednost. Vašega življenja še ni konec; naučite se preusmeriti svoje čustvovanje tako, da bo dediščina preteklega življenja pozitivno vplivala na kakovost sedanjega življenja, da si boste lahko zaupali, se oprli na svojo notranjo moč, ko si boste po svoje oblikovali jutrišnji dan.

NOTRANJI SVET

Tesnobno in mračno razpoloženje v sanjah ima resnobno sporočilo, bistvo sanj pa je v opozorilu, da vam trenutni življenjski slog ne dopušča izraziti vsega, kar ste postali. V zadnjem času ste verjetno osebnostno precej dozoreli, vendar so spremembe skrite še pod gladino vidnega.

Temno in mračno okolje prikazuje vaš zaprt, neprezračen notranji svet. Kaj res ni nikogar, s katerim bi lahko kritično predebatirali svoje misli, s katerim bi lahko pokramljali o svojih idejah, nikogar, ki bi mu lahko zaupali bojazni in želje?

S strahotnimi napovedmi sanje dajejo občutek pomembnosti in imajo pridih prerokbe, zato se jih včasih ustrašimo, še posebej, če se ponavljajo. Vendar to ne pomeni, se nam res z grozno naglico bliža apokalipsa. Jutranjo kavo pred sabo najbrž še lahko v miru spijete. Vsekakor pa ima prihodnost za vsakega od nas v rokavu svoje ase in očitno ste malo zaskrbljeni, katere karte vam bo usoda namenila v naslednjem krogu.

NAJPOGOSTEJŠE NEPRIJETNE SANJE

Padanje

Sanje, v katerih oseba doživlja občutek prostega pada, brez nadzora, pogosto povzročajo tesnobo.

Biti lovljen ali preganjan

To so sanje, v katerih se oseba počuti ogroženo in preganjano, bodisi s strani neznanih bitij ali nevarnosti.

Izguba zob

Mnogi ljudje poročajo o sanjah, v katerih izgubijo zobe ali se jim zobje razrahljajo, kar lahko simbolizira občutek izgube moči ali samozavesti.

Nezmožnost bežanja

Sanje, v katerih se znajdemo v položaju, iz katerega ne moremo pobegniti, lahko povzročijo občutek ujetosti in brezupa.

Nočne more o smrti

To so sanje, ki se nanašajo na smrt, bodisi lastno ali smrt bližnjih, kar lahko sproži občutke žalosti, tesnobe ali strahu.

Sanje o izgubi ljubljenih

Sanje o izgubi ljubljenih ali ločitvi od njih lahko povzročijo močne čustvene odzive in občutke tesnobe.

Sanje o neuspehu

Sanje, v katerih oseba doživlja neuspeh ali ponižanje v javnosti, lahko odražajo strahove ali negotovosti v resničnem življenju.