Trenutek za trenutkom

S čuječnostjo proti tesnobi: Praktični nasveti za našo psiho

Trishna Patnaik
9. 1. 2024, 15.52
Deli članek:

V svetu, ki je poln dela, početja in samo početja, je ključnega pomena, da si vzamete trenutek, da preprosto zadihate, da preprosto postanete.

AdobeStock
Pomemben del čuječnosti je ponovna povezava z našimi telesi in občutki, ki jih lahko doživimo.

Kaj je čuječnost? Čuječnost pomeni zavedanje, kaj se dogaja znotraj in zunaj nas, trenutek za trenutkom.

Pomemben del čuječnosti je ponovna povezava z našimi telesi in občutki, ki jih lahko doživimo. To pomeni prebujanje ob pogledih, zvokih, vonjavah in okusih sedanjega trenutka.

Gre za to, da si dovolimo razločno videti sedanji trenutek. Ko to učinkovito začnemo početi, se spremeni način, kako vidimo sebe in seveda svoje življenje.

Če želite premagati tesnobo življenja, živite v trenutku, živite v dihanju.

Sedanji trenutek ni nujno kraj počitka. Meditacija čuječnosti nas lahko spravi v stik s stresom in tesnobo, zato je lahko tako koristna.

Osebno sem se zelo dolgo spopadala s tesnobo, zdaj se pojavi le še zelo redko. Ne prizadene me v bistvu. Vendar ostaja v mojih mislih, saj včasih vpliva na mojo produktivnost, učinkovitost in koncentracijo.

Tesnoba oziroma anksioznost je način, s katerim naše telo pove, da doživlja preveč stresa naenkrat. To se lahko zgodi tudi najboljšim med nami.

Čuječnost mi v veliki meri pomaga, da se umirim, saj poveča mojo koncentracijo in mi omogoči, da sem v sedanjem trenutku.
Svojo tesnobo uspešno krotim in preusmerjam s tehnikami, ki vam jih bom opisala. Lahko poskusite tudi vi …

UPOŠTEVAJTE, DA »STE« VSAK DAN

Tudi ko opravljamo vsakdanja opravila, lahko opazujemo občutke in stvari ali hrano, ki jo jemo, morda pa zrak, ki se premika mimo telesa, ko hodimo. Vse to se morda sliši kot nekaj zelo malenkostnega, vendar ima ogromno moč, da prekine način avtopilota, ki si ga vsak dan nastavimo, in nam lahko zagotovo da nove, prijetnejše poglede na življenje.

POSKUSITE NEKAJ NOVEGA

Preizkušanje novih stvari, na primer sedenje na drugem sedežu med sestanki ali celo odhod na kosilo na neko novo mesto, vam lahko pomaga opaziti svet na nov način.

PAZITE NA SVOJE MISLI

Nekateri ljudje zelo težko izvajajo čuječnost. Takoj ko prenehajo to, kar počnejo, se namreč nanje zgrne veliko misli in skrbi. Morda bi bilo koristno, če bi se naučili, da čuječnost ne pomeni, da te misli izginejo, temveč da nanje gledamo kot na sočasne duševne dogodke.

POIMENUJTE SVOJE MISLI IN OBČUTKE

Da bi razvili zavest o ponavljajočih se mislih in občutkih, je nekaterim ljudem v pomoč, če jih tiho poimenujejo.

OSVOBODITE SE PRETEKLOSTI IN PRIHODNOSTI, KOLIKOR LAHKO

Čuječnost lahko vadite, kjerkoli želite, vendar je lahko še posebej koristno, če se zavedate, da ste bili nekaj minut ujeti v podoživljanje svojih preteklih težav ali vnaprejšnjega preživljanja skrbi za prihodnost.

Upam, da vam bodo zgornji nasveti pomagali pridobiti nekaj perspektive in da boste ocenili kot pozitivno izkušnjo, če jih boste živeli.

Stopimo pa še korak naprej.

PRAKSA MEDITACIJE ZA ANKSIOZNOST

Začnite s petimi minutami in nato postopoma povečujte čas.

1. Odprite svojo pozornost sedanjemu trenutku.

Usmerite pozornost v vse misli, občutke ali občutke v telesu. Opazujte jih od trenutka do trenutka.

2. Osredotočite se na dih.

Koncentrirajte in osredotočite svoj dih na en del telesa – dih trebuha, prsnega koša ali celo nosnic, in to ohranite v svojem fokusu.

3. Bodite pozorni na svoje telo.

Popolnoma se zavedajte morebitnih občutkov v telesu in svojega vzorca dihanja.

Ko delate skozi te tri ritmične gibe z nasmehom na obrazu, lahko vaša praksa čuječnosti čudovito uspeva.