Pogovor z Manco Špik

Obiskovanje psihoterapij ni šibkost, ampak pogum

Sonči Nered Čebašek
25. 7. 2023, 15.37
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 22.30
Deli članek:

Manca Špik je ena najbolj priznanih slovenskih pevk, mama hčerki Lani in ženska, katere lepote se čas čudežno ne dotakne. A pri njej še bolj kot zunanja lepota seva notranji žar. Ljubi in spoštuje življenje – in življenje ljubi in spoštuje njo.

Marko Delbello Ocepek
Po djotiš horoskopu v Manci vlada devica, škorpijon pa jo iz uma poglablja v srce.

Kdaj ste prvič srečali z ezoteriko in mejnimi tematikami?

Pri 28 letih se je v mojem življenju zgodila velika prelomnica. V sebi sem namreč močno začutila, da je bolj kot zunanji svet pomembnejši naš notranji svet ter da se vse začne iz nas in ne zunaj nas. Takrat se je rodila moja prva nečakinja Katka, ki je moje življenje postavila na glavo, saj sem v sebi začutila, da s takratnim partnerjem ne želim imeti otrok. Tako sem začela v tistem obdobju intenzivno brskati po sebi, se prvič globlje srečala z duhovnostjo, meditacijami, začela raziskovati vzorce, zakaj tako čutim, od kod to izhaja, kaj mi pravi moj notranji glas ... To je bila res velika prelomnica v mojem življenju in velikansko darilo, ki mi je odprlo nov pogled na bivanje.

Kako se z duhovnostjo srečujete zdaj?

Vsakodnevno, saj tako živim. Ne predstavljam si dneva brez meditacije, dviganja lastne zavesti, dihalnih vaj, s katerimi sem tukaj in zdaj, v sedanjem trenutku, kar je najpomembnejše. Tudi zdrav način življenja, zdrava prehrana, redna telovadba, zdrava miselnost mi pomagajo, da je moje telo vsak dan v čim višji vibraciji in da kreiram lepe situacije.

Kako dojemate energije okrog sebe in kako si jih razlagate?

Verjamem, da smo vsi eno, povezani z eno samo energijo, prasilo, univerzalno ljubeznijo ... Verjamem, da privlačimo to, kar smo! Zato je zelo pomembno vsakodnevno delo na sebi, razreševanje vzorcev, vsakodnevni napredek biti še boljši človek, dvigovanje zavesti, dobro delo do drugih, širjenje ljubezni ...

Marko Delbello Ocepek
Manco z energijo najbolje napolnijo kakovosten spanec, šaljenje s hčerko, petje, sprehod v naravo, smeh s prijatelji in ples.

Verjamete v zakon karme?

Verjamem, da si karmo ustvarjamo vsak dan sproti. S svojimi današnjimi odločitvami in dejanji ustvarjamo svoj jutri. Kar seješ danes, to boš žel v prihodnosti. Ne mislim samo na dejanja, mislim tudi na mišljenje in celo besede, ki jih izgovorimo ... Ko prevzamemo odgovornost za svoje življenje v svoje roke in se ne pomilujemo več ter ne krivimo za vse slabo drugih ljudi, se življenje obrne.

Čas epidemije ste izkoristili za delo na sebi in javno povedali, da hodite k psihoterapevtu. Zakaj ta odločitev – in ali je bil čas koristno porabljen?

Čas korone je bil zame v energijskem in zasebnem smislu zelo pozitiven. Ogromno časa sem preživela s hčerko Lano, se spočila, prebrala ogromno knjig, se družila z mojo primarno družino, ozavestila še tiste najbolj skrite vzorce ... Ker mi je bilo kot glasbenici med epidemijo precej težko, saj sem bila zaradi pomanjkanja svoje velike ljubezni, petja in nastopanja, podhranjena, sem si poiskala tudi strokovno pomoč, kar si štejem v velik plus! To je namreč še vedno tabu in ljudje imajo pred tem velike predsodke. Jaz pa sem človek, ki gre k zobozdravniku, ko ga boli zob, k osebnemu zdravniku, ko ga telesno kaj boli, in k psihoterapevtu, ko ga boli duša. To ni znak šibkosti, temveč poguma! To znanje, ki sem ga pridobila na terapijah, ima zame neprecenljivo vrednost.

Ste konkretno doživeli kaj, kar ste si prevedli kot dokaz, da nad nami obstaja nekaj, česar ne poznamo, a kljub temu je?

Spominjam se, da sem, ko mi je pred mnogo leti umrla teta, ponoči slišala trkanje po stenah v njenem domu ... Prepričana sem, da se je njena duša prišla poslovit. Je pa zanimivo tudi dejstvo, da največ svojih pesmi napišem v sanjah. Sanjam o neki melodiji, si jo v sanjah ponavljam in potem me nekaj zbudi iz sna in si melodijo posnamem na telefon. No, kako bi vi to opisali, razen da je to neotipljiva izkušnja?

Verjamete v angele?

Verjamem. Angele si predstavljam kot nekakšno energijo, barve, pomočnike, ki so povsod okoli nas. Iz prve roke lahko povem, da kadarkoli zaprosim za prosto parkirno mesto, me vedno pričaka. Ta prošnja preprosto deluje. In vedno, ko vidim pero, vem, da je to dober znak in da so ob meni angelčki.

V kaj pa najbolj zaupate – verujete?

Najbolj zaupam vase, v svoj notranji občutek! Sem oseba, ki vedno sledi sama sebi, čeprav je notranji klic še tako (pre)drzen ... Kako se to kaže v praksi? Čeprav se na prvi pogled mogoče zdi, da nekam ni najpametneje iti oziroma vstopiti v neki nov odnos, mene pa tja neznansko vleče, se vseeno odločim to narediti, ker vem, da grem po življenjsko lekcijo ali pa me mogoče vseeno čaka končna destinacija, tretje možnosti ni. Takih odločitev ne sprejemam težko, ker verjamem tudi v to, da je vse tako, kot mora biti, in da se vse dogaja v moje najvišje dobro. Življenju poskušam čim bolj zaupati.

Ali občutite dvig zavesti človeštva v peto dimenzijo, ki se trenutno dogaja?

Seveda, z vseh strani tako »pritiska«, da je noro. Na tiste, ki še niso dojeli, da prihaja nova realnost, nov svet – ki ne bo več podpiral nizkih vibracij –, bo pritiskalo toliko časa, dokler tega ne bodo dojeli in se spremenili ter postavili nove lastne temelje – ali pa bodo preprosto propadli.