Pozor!

Narcis se zdi kot dobitek na loteriji, a to nikakor ni

Minka Gantar (iz knjige Ko imajo duše žur)
3. 1. 2023, 14.08
Posodobljeno: 3. 1. 2023, 14.13
Deli članek:

Duša človeka, ki se je odločila, da bo v tem življenju predelala lekcijo svoje vrednosti, si lahko izbere življenjski ples v krogu narcističnih ljudi.

Dreamstime
Dokler človek narcisu koristi za doseganje ciljev, je z njim prijazen; ko ga ne potrebuje več, ga zavrže kot smet.

A kako prepoznati narcističnega človeka? Na prvi pogled je tak človek kot zadetek na loteriji.
Karizmatičen. Dobro pripoveduje zgodbe. V trenutku zavzame središče pozornosti. Je markanten in šarmanten. Zanj je pomembno, kakšno mnenje imajo drugi ljudje o njem. Odličen poslušalec je – z namenom, da iz sogovornika izvabi tudi kakšno »umazano skrivnost«, ki jo v pravem trenutku lahko nato uporabi proti njemu. Prireja resnico. Z ljudmi manipulira. Za dosego svojega cilja je pripravljen zadajati tudi nizke udarce.

DVOJNA IGRA IN NIZKI UDARCI
Dokler mu človek koristi za doseganje ciljev, je z njim prijazen, ko ga ne potrebuje več, pa ga zavrže kot smet. Čuti potrebo po tem, da si kupuje drage »igrače«, saj s tem svetu kaže, da nekaj ima in da je »vreden«.
Narcis ne prenese poraza in tekmuje z vsemi, ki so boljši od njega. Droben namig, kako lahko v trenutku prepoznate narcisa: z njim igrajte igro človek, ne jezi se. Če opazite, da ne prenese, da zmaguje kdo drug, imate najbrž opravka s potencialnim narcisom. Če pri igri začne žaliti sotekmovalce in uporablja nizke udarce, se bo verjetno natanko takšna igra dogajala tudi v resničnem življenju.
Narcis nima niti sočutja niti empatije. Igra dvojno igro: ena je predstava za javnost, druga se dogaja doma, za štirimi stenami, ali v službi za štirimi stenami pisarne, če je narcis nadrejeni. Narcisa je strah, da bi se razvedela resnica. Svojo žrtev popolnoma osami od drugih ljudi. Če obstaja možnost, da bi žrtev pobegnila, jo bo pri ljudeh, ki jih ima še vedno okoli sebe in bi ji lahko pomagali, očrnil z besedami: »Žal mi je, da ti moram to povedati, toda, ali veš …«

EDEN BLESTI, DRUGI TRPI
Človek, ki se je ujel v mrežo narcisa, bo sčasoma popolnoma izžet – tako fizično in psihično kot tudi finančno. Narcis bo dal svoji žrtvi jasno vedeti, da ni dovolj lepa, pametna, sposobna … Uporablja kritiko kot svoje najmočnejše orožje.
Narcis zna svoji žrtvi na dnevnem meniju ponuditi kritiko vsega: da je pretežka, da ni privlačna, ker se je zredila za nekaj kilogramov, da ima preveč celulita, preveč krive noge, prevelik ali premajhen nasmeh, prevelike ali premajhne prsi, preveliko ali premajhno zadnjo plat … Vse se vrti okoli videza ali izobrazbe. In ko žrtev želi govoriti o čustvih, jo narcis označi, kot da je preveč občutljiva in da sploh ni razumela pomena »konstruktivne« kritike …
Žrtev narcisu zagotavlja ugodno življenje – življenje teče tako, kot si je zamislil. Kdo neki bi zaklal zlato gos, ki nese zlata jajca? Žrtev narcisa je vse bolj zagrenjena. Tega nikakor ne more več skrivati. Kar ljudje vidijo, je narcis, ki blesti, na drugi strani pa sesutega partnerja oziroma partnerico (največkrat je žrtev narcisa ženska), ki se je zredila, je nejevoljna in zagrenjena … Dostikrat ne pomislijo, da je za stanje sesutega kriv partner – prav nasprotno, mislijo si, kako ubogi je, ker je v razmerju s tako neznosno, propadlo osebo ...

KAKO SE IZMOTATI IZ PRIMEŽA
Človek, ki se je ujel v odnos z narcisom, se uči ljubezni do sebe. Ne potrebuje antidepresivov, temveč meditacijo za čiščenje podzavesti. Človek, ki ima v svojem energijskem zapisu potrebo po tem, da se počuti kot žrtev, bo imel tudi okoli sebe ljudi, ki ga vidijo kot žrtev.
Narcis se ne spremeni, narcis samo igra. Lahko igra, da se je spremenil, vendar bo, ko bo videl, da so okoliščine »varne«, nadaljeval po starem. Morda bo šel s partnerico celo na terapijo, kjer bo spet igral in na terapevta naredil odličen vtis. Narcisu ni pomembno, koga »uporabi« za boj proti svoji žrtvi – otroke, žrtvine starše, prijatelje … Ljudi, ki ga spregledajo, za hrbtom opravlja, žali in se norčuje iz njih. Pogosto obsoja druge ljudi in jim pripisuje najslabše lastnosti – toda pozoren sogovornik bo kaj hitro ugotovil, da s tem narcis pravzaprav opisuje sebe.
Kdor je žrtev narcisa, naj počisti »oglas«, ki ga oddaja: »Če je kje kdo, ki bi me rad izkoristil, sem pravi naslov. Učim se ljubezni do sebe. Potrebujem klofute življenja, da se bom začel(a) zavedati svoje vrednosti. Iščem nekoga, ki mi bo na trpek način pokazal, da imam v sebi božansko moč.«
Če ste se ujeli v kremplje narcisa, se zavedajte, da ga ne zanimajo vaša čustva. Je brez sočutja in brez empatije. Ko se odločite, da zapustite nezdrav odnos, si najdite dobrega odvetnika, ki vam bo pomagal, da se jasno postavite za svoje pravice. Narcis se ne bo držal nobenega dogovora in vas bo peljal žejne čez vodo.