Zanimivosti

100 vplivnih Slovencev 2023: zakaj Milan Kučan diha za vratnik Robertu Golobu in zakaj je Nika Kovač vplivnejša od Janeza Janše

Oglasno ozadje
3. 1. 2023, 14.07
Posodobljeno: 3. 1. 2023, 14.24
Deli članek:

Najvplivnejši Slovenec leta 2023 je premier Robert Golob, saj ima njegova stranka 41 poslancev, skupaj s SD in Levico pa 53, poleg tega zelo suvereno vodi vlado brez prišepetovalcev iz levega političnega omrežja.

Za ovratnik mu diha prvi predsednik države Milan Kučan, ki ima največ zaslug za izvolitev Nataše Pirc Musar za predsednico države, ki je na naši lestvici na tretjem mestu. Takoj za njo je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je druga oseba v največji vladni stranki.   Sledijo predsednik Uefe Aleksander Čeferin, prvi gospodarstvenik Gibanja Svoboda Žiga Debeljak in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ima med ministri največjo podporo predsednika vlade. Za njimi pa še zunanja ministrica Tanja Fajon, aktivistka Nika Kovač in prvak SDS Janez Janša.

Uredništvo revije Reporter je lestvico najvplivnejših sestavilo na podlagi ocene političnega vpliva, ki izvira iz posameznikovega položaja, in naše subjektivne ocene njihovega neformalnega vpliva. V civilni družbi se vpliv posameznikov ne da primerjati z vplivom politikov in gospodarstvenikov, ampak z njihovo neformalno močjo in ugledom, ki ga uživajo v družbi. Na lestvici je kar 37 novincev, večinoma gre za ekipo novega premierja Roberta Goloba. Poslovili pa so se večinoma kadri prejšnje vlade Janeza Janše, med izjemami je Anže Logar, ki ima zaradi izjemnega uspeha na predsedniških volitvah še vedno veliko političnega kapitala, ki pa utegne sčasoma izginiti.

https://reporter.si/clanek/slovenija/100-vplivnih-slovencev-2023-zakaj-milan-kucan-diha-za-vratnik-robertu-golobu-in-zakaj-je-nika-kovac-vplivnejsa-od-janeza-janse-1017523

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24