Apači, Čerokiji in Irokezi

Tri osupljive zgodbe o stvarjenju Zemlje, vesolja in človeštva

Neja Kralj
25. 11. 2022, 12.05
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 12.50
Deli članek:

Do rojstva sodobne znanosti so imele skupnosti ljudi različne ideje o tem, kako so nastali Zemlja, vesolje in človeštvo.

Pixabay
Indijanska kultura temelji na spoštovanju zemlje, na kateri živijo.

Zgodbe, zakaj so nekatere stvari takšne, kot so, so se prenašale iz roda v rod tisočletja.

Še posebno indijanske skupnosti so ustvarjale edinstvene zgodbe, z naravo in živalskimi podobami v jedru. Njihova kultura temelji na spoštovanju zemlje, na kateri so živeli in še živijo.

Izbrali smo mite o stvarjenju treh plemen – ki morda za vedno spremenijo vaš pogled na Zemljo … in vas same. Vsako pleme ima sicer več kot eno zgodbo o stvarjenju in številne njene različice, zato si tu oglejmo le po eno, najbolj znano različico iz vsakega plemena.

ZGODBA APAČEV
Na začetku ni bilo nič. Povsod le tema. Nenadoma se je v temi pojavil tanek disk in znotraj diska je sedel majhen bradat moški, Stvarnik. Kot da bi se zbudil iz dremeža, si je Stvarnik pomel oči, in ko jih je spet odprl ter začel gledati okoli sebe, je začel ustvarjati svetlobne proge na vse strani.

Drgnil si je roke in iz njih je padla deklica. Nato je podrgnil prepoten obraz in roke, in tam je stal bog sonca; to je ponovil še enkrat, da bi ustvarjal naprej – še dečka. In nato je ustvaril bogove zemlje, vode, vetrov …

Bogovi so se rokovali in mešali znoj, in ko je Stvarnik pomel svoje roke in združil ves njihov znoj, je iz njih padla rjava kroglica, velika kot fižol. Brcnil jo je in ta se je razširila, vsak od bogov je izmenično brcal žogo, ki je postajala vse večja in večja, nato pa je Stvarnik rekel vetru, naj jo še raznese. Nato je pajek zavrtel črno vrvico, jo pritrdil na kroglo in prilezel proti vzhodu ter vlekel, kolikor je mogel. To je ponovil z modro vrvjo proti jugu, rumeno vrvjo proti zahodu in belo vrvjo proti severu ter vse bolj širil Zemljo.

Stvarnik si je še enkrat pomel roke in pojavil se je kolibri. Prosil ga je, naj obleti Zemljo, da bi videl, kaj bo našel. Poročal je, da je vse v redu in da je voda na zahodu. Vendar se je Zemlja še vedno obračala in poskakovala, zato je Stvarnik naredil štiri stebre: črnega, modrega, rumenega in belega, da bi Zemljo podpirali. Veter je nosil štiri stebre in jih postavil pod štiri kardinalne točke Zemlje, in končno je bil mir. V tednih po tem prvotnem ustvarjanju je sledilo ustvarjanje ljudi, živali, ptic in dreves ter vseh predstavljenih na Zemlji.

ZGODBA ČEROKIJEV
Davno, ko je bil svet mlad, je voda pokrivala vse. Zemlja je bila velik otok, ki je lebdel nad morji, obešen s štirimi vrvmi, pritrjenimi na nebo, ki predstavljajo štiri svete smeri. Vse živali so živele na nebu in so potrebovale več prostora, zato so poslali vodnega hrošča, da poišče prostor pod morjem.

Potopil se je globoko, dosegel blato na dnu morja, in ko je to prinesel nad gladino vode, se je takoj začelo širiti ter se je prelevilo v kopno. Vendar je bilo premehko in premokro, da bi živali lahko živele naprej. Nato je poletel velik čmrlj in pregledal zemljo in veter iz njegovih kril je ustvaril gore in doline. Zemlja se je zaradi vetra strdila, da so se živali lahko preselile in zaživele na njej.

Vendar je bilo še zelo temno, zato so izvlekli sonce in ga poslali na pot od vzhoda proti zahodu ter delili svetlobo za vse. Stvarnik je rastlinam in živalim na Zemlji dejal, da morajo ostati budne sedem dni in sedem noči. Le nekaj živalim je uspelo opraviti to nalogo, vključno s sovo in gorskim levom, ki sta bila nagrajena z močjo videti ponoči, in nekaj rastlinami, vključno s cedrami in borovci, nagrajene pa so bile z dovoljenjem, da svoje liste obdržijo čez zimo.

Nekega dne je Veliki duh zbral vrtince prahu iz štirih smeri, da bi ustvaril ljudi. Nastali so iz zemlje in so imeli moč mogočnih neviht. Žal je hkrati nastal demon, ki spreminja obliko. Veliki duh ga je vrgel v jamo brez dna, a da bi se maščeval, se je demon zatekel v zobe in žela strupenih bitij. Še danes škodi ljudem ob vsaki priložnosti.

ZGODBA IROKEZOV
Na začetku ni bilo zemlje, le vodnato brezno; v nebesnem svetu je bila skupnost, v kateri je živela ženska, ki je sanjala sanje. Neke noči je sanjala o drevesu, ki je bilo njihov vir svetlobe, vendar so jo sanje prestrašile, zato je prosila moške v nebesnem svetu, naj ga izkopljejo.
Kopali so okoli korenin, drevo pa je padlo v luknjo in s seboj odneslo vir svetlobe.

Razburjeni so potisnili tudi žensko skozi luknjo in bila bi izgubljena, če je ne bi rešil ribji jastreb in uporabil svojega perja kot blazine. Sam je ni mogel obdržati, zato je potreboval trdna tla, na katera bi se lahko oprla.
Peklenski potapljač je šel na dno morja in mu v kljunu prinesel blato. Našel je želvo, ji blato razmazal po hrbtu ter se potopil po več. Race in bobri so pomagali pri gradnji zemlje, zaradi česar je bila lupina vedno večja. Ptice in druge živali so gradile celine, dokler ni bila vsa zemlja okrogla.

Želva še danes drži Zemljo na hrbtu. Eden od duhov nebesnega sveta je prišel dol in si ogledal Zemljo ter ugotovil, da je čudovita, zato je ustvaril ljudi, da bi živeli na njej, in vsakemu od njih dal posebne veščine, ki jih lahko delijo s preostalim človeštvom.

Morda ob indijanskih zgodbah vidite svet z novimi očmi, razumete človekov odnos z živalmi, zakaj so gore in zakaj je narava tako pomembna za vse življenje na Zemlji. Morda Zemljo in vso njeno čudovito zapletenost zdaj bolj cenite.