Astro

To je resnica o česnu in fižolu: nista le za v lonec, ker sta čarovniški rastlini!

Scott Cunningham
21. 11. 2021, 12.12
Posodobljeno: 21. 11. 2021, 12.23
Deli članek:

Narava je prava zakladnica čarovnih rastlin, ki rastejo po vsem našem planetu. Predniki so od nekdaj vedeli, da imajo rastline skrivnostne, čarovne moči. Čeprav smo veliko teh znanj pozabili, pa nikoli niso zares izginila.

dreamstime
česen

Mogoče je čas, da se vrnemo v dni, ko so duhovi narave bivali v svetih gajih in so vile plesale na cvetličnih vrtovih.
Rastline so zaradi svoje prvinske narave najstarejše in najpogostejše orodje za čaranje. Stara ljudstva so si nerazložljive pojave razložila z magijo in čarovništvom. Rastlinam so določili njihovo polarnost (moške in ženske vibracije), podobno kot je po kitajski mitologiji svet razdeljen na pola jin in jang. Vsako rastlino so posvetili določenemu božanstvu ali obratno – določeno božanstvo je oboževalo določeno rastlino. Prav tako so vsaki rastlini določili astrološko vrednost s planetom, ki ji pripada, in kozmični element (voda, zrak, zemlja, ogenj).

VELIKE MOČI
Osnova rastlinskega čarovništva je moč. Moč je energija, ki kroji rojstvo, življenje in smrt. Je življenjska sila in bit obstoja.
Čarovne rastline razvrščamo po močeh, ki privabljajo denar, ljubezen, varujejo dom, podaljšujejo življenje, pritegnejo srečo, veselje in prijateljstvo, odpravljajo uroke in kletve, povečujejo ali zmanjšujejo poželenje …
Rastline uporabimo tako, da jih nosimo ali imamo pri sebi, jih obesimo nad vrata ali iz njih pripravimo kopel.
Tokrat smo izbrali dve rastlini, ki si zaslužita posebno pozornost, saj sta v slovenskih kuhinjah zelo pogosti na jedilniku, še posebej v teh jesenskih dneh: v joti, med radičem ali motovilcem in črno redkvijo v solati, v matevžu … Seveda, predstavili vam bomo česen in fižol ter njune čarovniške lastnosti.

ČESEN (Allium sativum)
Ljudska imena: česnik, česnjak, česun, beli luk, česnek
Spol: moški
Planet: Mars
Element: ogenj
Božanstvo: Hekata
Moči: zaščita, zdravljenje, izganjanje duhov, poželenje, zaščita pred krajo
Obredna uporaba
Česen so jedli ob dnevih praznovanja in čaščenja Hekate ter ga kot daritev v njenem imenu puščali na križiščih cest.
Čarovna uporaba
Včasih so česen nosili za zaščito pred kugo. Še danes ga uporabljajo za vpijanje bolezni. S svežimi, olupljenimi stroki česna natremo oboleli del telesa, stroke odvržemo v tekočo vodo.
Po starem verovanju uporabljamo česen za zaščito proti hepatitisu. Za ta namen trinajst dni nosimo okoli vratu trinajst strokov česna, povezanih z vrvjo. Zadnjega dne se sredi noči peš odpravimo do križišča dveh cest, snamemo ogrlico, jo vržemo za hrbet in nato stečemo domov, ne da bi se ozrli.
Česen ima izredno moč zaščite.
Mornarji ga imajo pri sebi na ladji, da bi jih obvaroval pred brodolomom. V srednjem veku so ga imeli vojaki pri sebi za zaščito, rimski vojaki pa so ga jedli, da bi bili pogumnejši. Doma ga imamo za zaščito pred vdorom zla, pred roparji in tatovi.
Če ga obesimo nad vrata, odvrača zavistneže. Česen ima v novem domu izjemno moč zaščite. Če ga nosimo, nas varuje pred slabim vremenom (nosijo ga planinci) in pošastmi, ščiti nas tudi pred napadi sovražnikov.
Da bi odgnali zle duhove, ki so v bližini, ugriznite v česen ali po tleh raztrosite česen v prahu (če vas ne moti vonj, ki bo še nekaj časa tam). Česen položite pod otroške blazine, da jih varuje med spanjem.
Neveste so nekoč na svoj veliki dan v žepu nosile strok česna za srečo, pa da bi jih obvaroval pred zlom. Česen, s katerim pred kuhanjem natremo posode in ponve, odstrani negativne vibracije, ki bi se sicer prenesle na hrano.
Česen vzbuja poželenje pri tistem, ki ga uživa. Če s česnom natremo magnet ali magnetovec, bosta izgubila svojo čarovno moč.

Dreamstime
fižol

FIŽOL (Phaseolus spp.)
Ljudska imena: bob, fašon, fržolj, kebec
Spol: moški
Planet: Merkur
Element: zrak
Božanstva: Demetra, Kardeja
Moči: zaščita, izganjanje duhov, odprava bradavic, sprava, potenca, ljubezen
Čarovna uporaba
Že v starih časih so tako kot danes fižol uporabljali za zaščito pred zlobnimi čarovniki. Zrno fižola si položite v usta in ga nato izpljunite na osebo, za katero menite, da vam škoduje.
Posušen fižol nosimo kot amulet proti negativnim energijam in zlemu čarovništvu. Uporablja se ga v ropotuljah za odganjanje duhov, posebno tistih, ki so vstopili v telo in povzročili bolezen.
Da bi odgnali zle duhove, trikrat zelo hitro, v eni sapi, ponovite: »Trije modri fižolčki v modrem mošnjičku. Ropotaj, mošnjiček, ropotaj.«
Če se par prepira, naj ženska dva dneva nosi na svileno nit nanizana tri zrna limskega fižola. Par bo hitro zgladil kakršna nasprotja.
Fižol pomaga odpraviti impotenco, če ga nosimo ali jemo, saj so zrna podobna testisom.
Ljubezensko čaranje s fižolom: ženska naj na tleh v krog razporedi sedem fižolovih zrn katerekoli vrste. Doseči mora, da moški, ki ga je izbrala, stopi v krog ali čez krog. Če ji to uspe, ga bo pritegnila. (Toda to je verjetno že manipulacija.)
Da bi odpravili bradavice, vsako posebej podrgnite s posušenim fižolovim zrnom v času padajoče lune. Medtem ko to počnete, izgovarjajte: »Kot ta fižol razpade, tako bradavica odpade!«
(Po knjigi Enciklopedija čarovnih rastlin priredila Mirela Smajić)