Astro

Izkoristite vendar moč lune, saj vam je vedno na razpolago!

Andreja Novak
8. 6. 2021, 17.00
Deli članek:

Luna ima velik vpliv na pridobivanje navad in opuščanje razvad. Pri tem je koristno poznati njeno vlogo v naravi in telesu, če jo želite optimalno izkoristiti za pomoč in podporo ob hujšanju.

Pixabay
luna

Poglejmo glavne faze lune, da boste lažje razumeli svoje počutje in potrebo po nekaterih stvareh, dejavnostih ali upor proti njim …

Mlaj – prazna luna
Luna se zadržuje v istem znaku kot Sonce. To aktivira veliko nove moči, zato v zraku vlada nemir, iščete zabavo, vleče vas ven. Bolje pa je, da to energijo usmerite v nove projekte, novo delo, stvari, ki ste jih že dolgo odlagali. Idealno je, da se dogovorite za poslovne zmenke ali družabne prireditve ali pa se lotite velikega čiščenja. Karkoli začnete v tem času na novo, je dobro, saj tudi luna začenja svoj novi ciklus po nebu in vam sproti odpira poti in pripelje podporo. Novih stvari ne začenjajte točno na mlaj, ampak en dan pozneje, ko luna že začne »rasti«.

Prvi krajec – PK
Ob prvem krajcu vas luna začne usmerjati proti spremembi, ki bi jo radi dosegli. Z vso močjo se podajte naprej, v realizacijo svojih načrtov in ciljev. Zdaj ste v zagonu moči. Izkoristite to energijo. To je ugoden čas za organizacijo, dogovarjanja, investicije, izpeljavo načrtov, karkoli, kar bo resnične rezultate šele prineslo. V tem obdobju je koristno imeti pozitiven fokus na stvari, ki jih je še treba izpeljati.

Polna luna – ščip
To je čas, ko je treba stvarem priti do dna, saj se vse skrito pokaže. Zato so čistilne akcije in energijske terapije ob polni luni (že nekaj dni prej) bolj smiselne. Sonce in luna stojita nasproti drug drugemu in se izzivata. To je lahko razlog za vaše močno reagiranje v tem času, saj marsikdo močno čuti ta izziv, ki ni samo izziv z okolico, temveč tudi vaš notranji izziv. Ko luna začne padati – od polne do prazne lune – je čas za poslovne zadeve in zemeljsko blagostanje.

Zadnji krajec – ZK
V tednu zadnjega krajca je smiselno zaključevati stvari in si vzeti dovolj časa za počitek, saj luna končuje svoj ciklus. Optimalno je, da v tem času vse, kar je odprtega, zaključite. To je čas za analize, ocenitev situacije, popravljanje napak in na koncu za počitek. Koristno je, da se vsaj na kratko umaknete in se pripravite za nov krog. V tem času je smiselno tudi končati odnose, za katere želite, da se končajo brez drame in napora.

Z lažjo pot …
Da pa boste bolje, lažje dosegli maksimalni želeni rezultat, preglejte, kako vas luna in zvezde podpirajo v tem, ter sodelujte z luno, ki se dovolj hitro menja, da vam ne bo dolgčas.
Rastoča luna (od mlaja do polne lune) dovaja, snuje, vzdiguje, gradi, absorbira, vdihuje, zbira energijo, nabira moč, vabi k oddihu in prizanesljivosti. V tem obdobju ste hitreje siti, obrok je lahko manjši, saj se hitreje nasitite in tudi hitreje zredite.
V rastoči luni se telo gradi in krepi, zato potrebuje več hranilnih snovi, ki jih intenzivneje črpa iz hrane. V tem času se hitreje nasitite, čeprav pojeste manj hrane, in se tudi hitreje zredite. Vseeno to ni dober čas za dramatično hujšanje.
Pojemajoča luna (od polne lune do mlaja) izplakuje, izdihuje in izloča znoj, suši, vabi k aktivnosti in porabi energije. V tem obdobju lahko jeste nekoliko več, ne da bi pridobili težo.
Faza ščipa (polne lune) se začne dva do tri dni pred ščipom. Zato je priporočljivo že dan ali dva pred polno luno jesti lažjo hrano ali se postiti, prav tako dan ali dva po njej.
Ko luna pada, se telo ohlaja in umirja. V teh dneh lahko več jeste in se manj redite, hrana se namreč laže prebavlja in hitreje odide iz telesa.
Bolj ko se luna bliža mlaju, bolj je smiselno telo očistiti strupov. Vsaj dva do tri dni pred mlajem je priporočljivo čim manj jesti, hkrati pa popiti čim več tekočine. Ker telo v teh dneh hranilne snovi slabo izrablja, hujšanje ni škodljivo. S postom zdaj telo odlično prečistite in se razstrupite.

Ritem prehrane
Sprejmimo vpliv lune na rastline in jih vnesimo v prehrano po naslednjem ritmu:
Luna v zemeljskih znamenjih (bik, devica, kozorog) dobro vpliva na korenino. V teh dneh je priporočeno uživati, kar zraste v zemlji: krompir, korenje, peso, redkev, gomolj zelene, čebulo, česen. Meso pripravite z veliko čebule, še bolje se mu je izogniti. Ker te dni telo močneje črpa sol, jedi zmerno ali čim manj solite.
Luna v zračnih znamenjih (dvojček, tehtnica, vodnar) dobro vpliva na cvet. Priporočeno je v teh dneh uživati cvetno zelenjavo: cvetačo, brokoli, artičoko, krešo, bezeg. Zračna znamenja ustrezajo tudi maščobam, zato jih telo te dni črpa močneje, posebno še, če je rastoča luna, kar pomeni, da se hitreje zredite, če uživate maščobo.
Luna v vodnih znamenjih (rak, škorpijon, ribi) je povezana z listi. V teh dneh uživajte čim več listnate zelenjave: solata, zelje, ohrovt, por, peteršilj, timijan, meta, lovor. Za razstrupljanje telesa pa spomladi sveže koprive in regrat. V zelenih listih poteka fotosinteza, pri kateri nastaja sladkor, ki spada med ogljikove hidrate. Ko luna prehaja skozi vodna znamenja, še posebno intenzivno črpa ogljikove hidrate iz hrane. Zato v teh dneh jejte čim manj kruha, riža in testenin.
Luna v ognjenih znamenjih (oven, lev, strelec) vpliva na plod. V teh dneh jejte čim več plodov: paradižnik, paprika, jajčevci, stročnice, žitarice, gobe. Sem spadajo tudi vse vrste svežega sadja, suho sadje, jagodičevja. Na te dneve luna spodbuja gradnjo aminokislin, iz katerih so sestavljene beljakovine. Zato omejite uživanje beljakovin (meso, mesni izdelki, mleko, mlečni izdelki) in jih nadomestite z rastlinskimi beljakovinami, ki so v stročnicah.

Pa uspešen in lahkoten skok v poletje (in kopalke) vam želim!