Astro

Negativne misli so kreacija miline ali bolečine

Dušica Čičigoj
8. 6. 2021, 10.00
Deli članek:

Verjamem, da si vsak želi najboljše zase, da se mu dogajajo pozitivne, prijetne, lepe stvari, da imamo dovolj vsega, kar potrebujemo za mirno in srečno življenje, a žal v večini primerov temu ni tako.

pixabay
ženska

Kaj je tisto, kar nas pri temu omejuje, preprečuje izpolnjeno živeti? Kje se zatikamo v občutku, da smo v labirintu brezupnega izhoda.
Da bi lažje razumeli, kaj se nam dogaja in zakaj, ko smo ujeti v vrtiljaku negativnih misli, čustev, občutkov, sem prepričana, da je dobro razumeti delovanje univerzuma, katerega del smo in vpliva na nas, na vseh področjih našega življenja.


RAVNOVESJE
Vse v univerzumu obstaja v dvojnosti, brez nasprotja nič ne obstaja; pozitivno/negativno, noč/dan, toplo/hladno, itd. Preprosto povedano, vse v naravi je v ravnovesju dveh nasprotujočih si energij: JIN/JANG –predvidevam, da veliko ljudi pozna to simboliko uravnoteženja energij/sili sta si nasproti, hkrati se dopolnjujeta, nikoli nista enaki, a sta harmonični in skupaj tvorita celoto/.
Tako naj bi bilo tudi našimi mislimi, čustvi, občutki. A žal pri večini prevladujejo neravnovesja negativnih misli, govora, posledično temu negativna dejanja. Bolj smo negativni, bolj se sesuva naše življenje kot domino efekt. Ko se tega zavemo, se lahko za hip ustrašimo, a če občutke ozavestimo, v smislu, da ugotovimo, kje je vzrok in potreba, da tako mislimo ali delujemo, nam je dana možnost, da se jih osvobodimo. Kriviti druge za to, je popoln nesmisel. Odločitev, da presežemo tak mehanizem negativnih misli in prevzamemo odgovornost rešitve, je povsem v naših rokah. Najbolje se počutimo, ko smo v harmoniji s svojimi mislimi, občutki in delovanji. A ko se to poruši , nastopijo težave: slabo počutje, sledi bolezen, kar je znak, da nekaj ne delamo pravilno. To se zgodi, ko smo dalj časa v disharmoniji, zataknjeni v negativne misli, znova in znova. Negativne misli so destruktivna energija. Močnejše so negativne misli, močnejša je energija, vpeta v te misli, težja so dejanja.
Negativne misli in čustvaso velikokrat opozorilo, da česa ne naredimo kot bi morali. Destruktivne postanejo, če jih znova in znova, leta in leta ponavljamo. In tukaj je ključ, kje začeti z reševanjem teh težav.

dk
kača

PRIMER: STRAH PRED KAČAMI
1. Negativna misel in občutek strahu, ki ga občutimo, ko se srečamo s strupeno kačo, avtomatičen odziv vsakega od nas, je pojav strahu, ki je v tem primeru opozorilo na nevarnost in je zelo smotrno, da se umaknemo. Znak, da smo to preizkušnjo s kačo predelali, je takrat,kor občutimo, da smo vse strahove in misli, ki so se ob srečanju s kačo pojavili, v popolnosti sprejeli in predelali. Če se to zgodi, to ne bo pustilo negativnih posledic na naše doživljanje ob podobnih situacijah.
2. Če pa se dogodek in doživetje, vključno s temi negativnimi mislimi in občutki ne predela, če obstanemo v odporu in sodbi, kot da je del nas zmrznil ob tem dogodku, je posledica tega,da vsakič, ko bomo prišli v podobno situacijo, tudi če ni realne nevarnosti, reagirali podobno kot ob prvem srečanju s kačo. Pojavili se bodo strah, napetost, negativne misli itd. To pomeni, da smo ostali zataknjeni, energija dogodka je ujeta. Vsakič, ko se ponovijo taki in podobni dogodki, nimajo pa nobene objektivne nevarnosti, bomo to doživljali kot realno nevarnost in vsaka malenkost lahko sproži te ponavljajoče vzorce, ki so v nas »zapečateni«. Take negativnosti so destruktivne.
Najsi bodo naše misli negativne ali pozitivne, so produkt naših preteklih izkušenj, doživljanj, delovanj, ki so lahko vzrok, kako sedaj razmišljamo, čutimo, delujemo … Naše misli nas kreirajo-oblikujejo. Saj znani rek govori: »To kar misliš, govoriš, to si!«. To je resnica, še kako drži.
Vsa potlačena negativna čustva iz otroštva (nisem sposoben/na, ne zaslužim si, nisem vreden/na, strahovi, kritika itd), so čustvene bolečine in negativna misel je podaljšek teh bolečin, vzorcev in negativnih izkušenj, ki smo jih imeli v otroštvu.
Te negativne misli so torej vezane na preteklost in niso plod trenutka tukaj in zdaj, aktivirajo se iz preteklosti.
Take negativne misli, čustva, občutki, postanejo del nas, so naša stalnica. Nevede jih hranimo, vzdržujemo in jim dajemo moč, kar dolgoročno vpliva na naše počutje in zdravje, ki se nam počasi ruši, saj ta negativna energija vpliva na naše organe in sisteme v telesu, ki se sprva pokažejo kot blokada pretočnosti energije.

Dreamstime
ženska

NIČ NI NEMOGOČE
Torej, kako se rešiti iz krempljev negativnih misli? Ni enostavno in preprosto, je pa možno, pot je vedno odprta za vse, ko izstopite iz vloge žrtve. Nič ni nemogoče, ko se odločimo za spremembo, se ta zgodi. Največja ovira delati spremembe, je neznanka, kaj bo ta sprememba prinesla, bojimo se razočaranj, zato raje ostajamo v ustaljenih okvirjih, kjer imamo lažni občutek varnosti, vse nam je znano, vse poznamo, udomačeno.
Vzemimo si čas in se ozrimo v svojo preteklost, v svojo zgodovino, kaj in kako smo živeli, kaj nismo uspeli realizirati, doživljali padce, neprijetnosti, kljub vloženemu trudu, smo bili razočarani nad stvarmi, ki se niso zgodile kot smo planirali, želel itd. Bolj smo doživljali razočaranja in padce, bolj so se krepila negativna stanja in si s tem zapirale poti srečnega življenja. Ko naredimo inventuro svojega življenja, se vprašajmo, ali želimo s tem nadaljevati?. Če je odgovor NE, potem se vprašajmo, zakaj je temu tako ?
Če naredim povzetek vsega napisanega, vam svetujem, da ozavestite, kje so korenine vaših vzorcev in s tem omogočite, da se jih osvobodite. Ni dovolj le spremeniti jih v pozitivno, ker korenine še vedno ostanejo in se bo zgodba negativnih misli ponovila- aktivirala ob prvem zunanjem dražljaju.
Ne glede na to, kakšno težo izoblikovanih vzorcev nosimo v sebi, lahko z lastno zavestno voljo odločitve to spremenimo. Sprememba se zgodi, ko smo na njo pripravljeni in nič prej.
Zavestna odločitev naj bo: »Nič več ne bo tako, kot je bilo«.