Astro

Ko jo je princ zapustil, si je Kate strto srce zdravila na svoj način

bv
15. 2. 2021, 12.12
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 12.33
Deli članek:

Športnica, strastna fotografinja, dobrodelnica, umetnostna zgodovinarka, predvsem pa mati in žena bodočega kralja. Vojvodinja Catherine Elizabeth Middleton, ki je bolj poznana po skrajšanem imenu Kate, se zdi, kot bi bila rojena za svojo plemiško vlogo, čeprav se ni rodila v modrokrvni družini. Srednje ime deli s kraljico Elizabeto II. in je vzor vsega, kar zahteva britanska tradicija od soproge bodočega kralja. Pri njej je vse videti tako preprosto in sproščeno, s soprogom princem Williamom pa že od objave zaroke delujeta kot usklajen in zaljubljen par. Vendar se je njuna ljubezen začela že mnogo prej kot 20. oktobra 2010.

instagram
Francoska dieta – Kate Middleton

Po desetih letih zakona s princem Williamom, leta 2011, je vojvodinja Cambriška postala pokroviteljica številnih dobrodelnih ustanov, vključno z zagovorništvom mentalnega zdravja, za svojo družino pa tudi uradna fotografinja večine objavljenih portretov. S soprogom opravlja uradne dolžnosti žene prestolonaslednika, kot diplomatka obiskuje tuje države ter se srečuje s predstavniki političnega in plemiškega vrha. Postala je tudi modna ikona in oblačila, ki jih nosi, pa naj bodo prestižne blagovne znamke ali nizkocenovne obleke, so v hipu razprodani.

A nekoč je bila povsem normalna študentka iz sicer bogate britanske družine, ki je odraščala med igranjem hokeja, tenisa, kot model pa je pozirala tudi za katalog podjetja svojih staršev Party Pieces, v katerem je leta 2008 tudi sama ustanovila svoj oddelek.

Princa Williama je spoznala leta 2001 v prvem letniku Univerze St. Andrews na Škotskem, kjer sta živela tudi v istem poslopju. Med njima se je razvilo pristno prijateljstvo in v drugem letniku sta se še z dvema prijateljema preselila v skupno stanovanje. Čez slabo leto je prijateljstvo preraslo v ljubezen. Njuna zveza je postala javna dobro leto pozneje, ko so ju leta 2004 na smučanju ujeli fotografi. Kate je na univerzi diplomirala iz umetnostne zgodovine in življenja pod isto streho je bilo za nekaj časa konec.

Nežna ljubezen, ki jo je Will svoji izbranki izkazoval tudi s kuhanjem večerij, se je razvijala vse do leta 2007, ko je britansko javnost nenadoma šokirala novica o njunem razhodu. Princa Williama naj bi oče, princ Charles in babica, kraljica Elizabeta II., postavila pred dejstvo: ali se bo zaročil ali končal zvezo. Njegov oče je na enak ultimat reagiral tako, da se je poročil s princeso Diano, Will pa je ubral drugo pot. Samsko življenje je »proslavil« z zabavo v nočnem klubu Mahiki z veliko količino alkohola in kupom brhkih deklet. Kate je takoj po razhodu z mamo odletela na Irsko in novica o početju bivšega fanta jo je pričakala v časopisih naslednjega dne. S tem ji je strl srce in Kate je rane celila po svoje.

Pridružila se je dobrodelni veslaški ekipi, ki se je poimenovala kar Sisterhood (sestrstvo), v kateri so bile športnice in znane Britanke, odločene, da osvojijo zmago. Princ se je medtem šolal za vojaškega pilota, proste dneve pa je preživljal z igranjem pola in na nočnih zabavah kjer je, na veliko veselje tabloidov, užival v družbi drugih deklet.

Kate ni želela javno kazati strtega srca in pripravljena se je bila vrniti v družabno življenje. V Londonu se ji je pridružila sestra Pipa in zagoreli vitki dekleti sta kmalu postali redni gostji elitnih družabnih dogodkov. Namesto resnobnih krojev se je začela pojavljati v seksi mini oblekah z ozkimi naramnicami, na zabavo po premieri filma Zajčja vročica pa je prišla kar v kostumu zajčice. Njen cilj je bil vrniti Willu milo za drago.

A kljub temu na videz radostnemu obrazu se je v njej skrivala bolečina. Njene kolegice v veslaški ekipi so povedale, da je čutiti njeno žalost in da je več kot očitno veslanje zanjo terapija. Več let je bil na prvem mestu v njenem življenju Will in zdaj je prišel čas, da naredi nekaj zase. Tudi v intervjuju po zaroki je vojvodinja povedala, da je bila sicer ob razhodu zelo prizadeta, je pa postala močnejša oseba, ki ve, kaj hoče. 

Med kratkim dopustom na Ibizi konec maja 2007 so njeni bližnji opazili, da se vsak dan skrivaj pogovarja po telefonu. Princ William je dojel, da ne more živeti brez nje, in 9. junija sta se prvič po nekaj mesecih pojavila skupaj na zabavi. Od tistega trenutka sta nerazdružljiva, kar sta potrdila z zaroko v Keniji novembra 2010, kamor sta odšla skupaj s prijatelji. Kate je ob zaroki prejela znameniti prstan s safirjem in diamanti, ki ga je nekoč nosila princesa Diana. Dobrih pet mesecev za tem, 29. aprila 2011, sta si v Westminstrski opatiji obljubila večno zvestobo. Na poroki so bili številni slavni, prijatelji in sorodniki, na televiziji pa si jo je ogledala več kot milijarda ljudi. Mladoporočenca sta se na balkonu palače kar dvakrat poljubila in med gledalci izzvala vsesplošno evforijo.

Ob poroki je Kate prejela naziv HRH, ki ji ga je podelila kraljica. To je uradni naziv za princese, vendar Kate nikoli ne bodo klicali princesa. Ta naziv pripada samo tistim, ki so se rodile kraljici ali kraljičinim potomcem. Uraden naziv je dobila po svojem možu, in sicer vojvodinja Cambriška. Številni se sprašujejo, kako to, da je Diana dobila naziv princesa. To v resnici ni bil njen uradni naziv, a ker se je poročila s prestolonaslednikom, princem Charlesom, jo je ljudstvo začelo klicati princesa in izjemoma je kraljica dovolila tudi tovrstno imenovanje.

Takoj po uradnem vstopu v kraljevo družino so se začele tudi obveznosti vojvodinje Kate. Na prvo turnejo sta s princem Williamom odšla na severni del ameriške celine. To je bilo za Kate prvič, da je sploh odpotovala čez lužo. Njen čut za diplomacijo se je izkazal takoj po prihodu v Kanado. Kate je na obisku namreč nosila le oblačila kanadskih oblikovalcev.

Po letu dni poroke so državljani že nestrpno pričakovali novice o naraščaju, a Kate in William sta se veselo zabavala ob gledanju olimpijskih iger v Londonu. Konec leta 2012 pa sta sporočila veselo novico, da pričakujeta prvorojenca. Princ George se je rodil 22. julija 2013 kot tretji v vrsti za prestol. Slabo leto pozneje sta z osemmesečnim dojenčkom odšla na obisk Nove Zelandije in Avstralije. 5. maja 2015 je luč sveta ugledala princesa Charlotte, prva princeska v kraljevi družini po več kot 25 letih. 23. aprila 2018 pa se je rodil vojvodin tretji otrok, princ Louis.