Prednosti in slabosti

Zakaj so rezultati hitrih antigenskih testov tako varljivi: osebje ni izobraženo, zmogljivosti so slabše

L.K.
15. 2. 2021, 12.11
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 12.27
Deli članek:

V primerjavi z analitskimi sistemi v organizirani laboratorijski službi imajo slabše analitične in diagnostične zmogljivosti.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična.

STA
Predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana Darko Černe

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 je o tako imenovanih HAGT testih spregovoril predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana Darko Černe.

Variabilnost rezultatov

Kot je pojasnil, se hitri testi, o katerih zanesljivosti je bilo v preteklih dneh prelitega kar nekaj črnila, izvajajo zunaj medicinskega laboratorija, izvaja pa jih nelaboratorijsko osebje, ki nima laboratorijske izobrazbe in je »zgolj« priučeno, zatorej so testi kot taki poenostavljeni. V primerjavi z analitskimi sistemi v organizirani laboratorijski službi imajo slabše analitične in diagnostične zmogljivosti, je dodal in opozoril, da moramo biti pri pozitivnih rezultatih zelo pazljivi.

S testi v laboratorijih se po zanesljivosti tako nikakor ne morejo primerjati. K variabilnosti rezultatov prispeva tudi dejstvo, da jih izvaja nelaboratorijsko osebje, prihaja pa do neželenih predanalitskih vplivov na rezultate analize – kako je bil vzet bris, ali je dovolj reprezentativen, ali so prisotne primesi krvi, ali je mogoče preveč viskozen, je naštel Černe.

Čim bolj množična uporaba

Temu navkljub pa meni, da so uporabni tako v zdravstvu kot tudi širše. Ker jih je mogoče v zelo kratkem času narediti zelo veliko, so odkrili kar nekaj covidnih bolnikov, ki jih samo z delom laboratorija ne bi. Tudi njihova cena je praviloma ugodnejša, test pa nosi, kot je dejal Černe »močan motivacijski moment«, služi pa tudi ozaveščanju javnosti o problematiki, ki je epidemija novega koronavirusa.

Klinično pot testiranca, torej ustrezno umestitev v sistem, morajo sicer še oblikovati, slabosti pa nevtralizirati z ukrepi. Eden takšnih je dodatno preverjanje vseh pozitivnih HAT testov, je pojasnil in dodal, da bi testiranje po njegovem mnenju morali še razširiti, torej da bi omogočili vsem prebivalcem, da imajo dostop do tovrstnih testov in da jih sami opravljajo doma.

Kot je zaključil, imajo strokovnjaki laboratorijske medicine bistveno višje standarde glede uporabe laboratorijskih preiskav, kot pa jih omogočajo hitri testi, a je vendarle mnenja, da je njihova uporaba koristna, če bo množična.