Astro

33 trikov, da bodo praznični dnevi minili čim bolj sproščeno

lm
1. 1. 2021, 15.27
Posodobljeno: 2. 1. 2021, 01.00
Deli članek:

Zadnji dnevi v letu znajo biti zelo lepi, a ponavadi tudi naporeni in stresni. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako se ubraniti stresa in uživati v lepih trenutkih.

dreamstime
ženska

1 Mini meditacija

Za 5 minut sedite na mehko, veliko blazino. Tiho vdihnite in glasno izdihnite - traja naj 5 minut.

2 Potresanje

Se še spomnite potresanja rok in nog po športu? To storite tudi kar tako. In ne pozabite na celotno telo. Tako se boste dobesedno otresli stresa!

3 Položaj hroščka

Lezite na hrbet, pokrčite kolena in si jih potegnite proti prsim. Nato se počasi zibajte naprej in nazaj.

4 Luč

Naše dobro počutje je odvisno tudi od svetlobe. Kupite žarnice v topli beli barvi, ki spominja na večerno svetlobo. Tako boste poskrbeli za prijetno atmosfero.

5 Nežnosti

Lahko gre za ljubo osebo ali žival: telesni stik nam daje dober občutek. Dotiki poskrbijo, da stres izgine.

6 Oči na sprehod

Zaprite oči in očesno zrklo zasukajte levo in desno. Odprite jih in pogled za nekaj trenutkov osredotočite na neko točko. Tako boste sprostili napete oči.

7 Vse gumijasto

Tudi žvečenje odpravlja stres. Če ste lačni, poskusite z zeleno ali korenjem.

8 Aktivno sproščanje

Naše misli sprosti katerikoli šport. Tek, pilates ali pa celo boksanje - v boksarski vreči si lahko predstavljate osebo, ki vam gre na živce.

9 Toplina lesa

V hladnih mesecih moramo še posebej paziti, da nam je toplo. Leseno pohištvo zato deluje veliko prijetnejše in toplejše kot pa jeklo ali usnje.

10 Glasba za dušo

Nekateri se stresa znebijo z rokovsko glasbo, drugim pa so ljubši pop toni. Izberite svojo in plešite ali pa uživajte na kavču.

11 Psihologija sedenja

Izberite sedalo s hrbtnim delom. Če za seboj čutimo nekaj trdnega, se počutimo zaščitene in zato bolj sproščene.

12 Skok kamenčkov

Preizkusite svojo srečo in v vodo vrzite nekaj kamenčkov. To osvobaja in poskrbi za povsem brezplačno zabavo, ob kateri smo tako uživali v otroštvu.

13 Videoposnetki živali

Oglejte si jih na televiziji ali pa na videokanalih. Živali ogrejejo naše srce, posnetki pa nam pomagajo pozabiti na stresen dan.

14 Listanje po katalogih

Bodisi gre za pohištvo ali pa obleke - med listanjem se zasanjamo in si predstavljamo vse mogoče. Ni pa nujno, da kaj kupite!

15 Svež vetrič

Eteričnemu olju primešajte malce rožne vode, ga prelijte v star kozarec in vanj vtaknite paličice, ki bodo oddajale vonj v prostor.

16 Vodne kapljice

Ob naslednjem dežju (sli morda sneženju) vzemite dežnik in se odpravite na sprehod. Povsem zavestno začutite, kako drugače diši v zraku. Čudovita sprostitev!

17 Notranja toplota

Čaj ima pomirjevalen učinek. Najbolje, da si ga pripravite iz sivke, kamilic ali baldrijana.

18 Nauk o barvah

Izberite tople, prijetne tone. Rdeče rjavi toni izžarevajo mir in varnost. Ne le oblačila, pomaga tudi odeja v topli barvi.

19 Pomirjujoče šumenje

Na YouTubu lahko prisluhnete šumenju morskih valov. V iskalno polje vpišite ‘ocean sounds’.

20 Ljubezenska igrica

Seks nas osvobodi vsakdanjih misli. Več ko ga je, več hormonov sreče izločamo.

21 Moč smutijev

Sadje ima sijajen učinek, če je sveže pretlačeno: poskrbi za svežino, s sadnim sladkorjem pa pride sreča naravnost v naše možgane.

22 Uganke

Stara dobra križanka dokazano sprošča. Če pa zanjo dobite nagrado, še toliko bolje, kajne?

23 Ogled filma

Naj se sliši še tako banalno, vendar pomaga. Udobno se namestite na kavču in si ga oglejte. Dovoljeno je tudi malce sladke pregrehe - morda vroča čokolada ali pa slastni piškoti.

24 Odženite pritiske

Kadar boste pod največjim stresom, globoko zavzdihnite. Z izdihom se boste osvobodili negativnih čustev.

25 Gor in dol

Kdo pravi, da so igrala rezervirana samo za otroke? Sedite znova na gugalnico in se zazibajte v lepe spomine na otroštvo.

26 Tabula rasa

Kdor ima pospravljeno pisalno mizo, ima pospravljeno tudi v glavi. Znebite se kupov papirja in si vzemite čas za razvrščanje dokumentov v mape.

27 Za nosom

Kdaj ste nazadnje zapustili hišo brez kakršnegakoli cilja? V času korone sicer ne morete sesti na avtobus, se odpelati v neznano in izstopiti na postaji, kjer še nikoli niste bili. A neznanim in lepim stvarem se lahko pustite presenetiti tudi s sprehodom po vaši bližnji okolici v smer, v katero še nikoli niste krenili.

28 Mandale

Mandale si lahko naložite na spletu ali pa jih kupite v obliki knjižic. Barvanje polj vas bo pomirilo.

29 Prevetritev

Zunaj močno piha? Oblecite si plašč, poveznite kapuco na glavo in pojdite na veter. Začutili boste, kako močna in edinstvena je narava. In z dodatno porcijo kisika si boste lepo prevetrili glavo.

30 Za lažje spanje

Med in mleko pomagata, da hitreje zaspimo.

31 Dnevno sanjarjenje

Zazrite se v daljavo in se sprostite. Zrenje v daljavo nam da občutek svobode. In kdo ve, morda se bomo tako zasanjali, da se bomo znašli na peščeni plaži?

32 Čas za igre

Lahko gre za kratko igro spomin ali pa malce dlje trajajoči monopoly - v krogu družine ali bližnjih prijateljev se bomo zagotovo veliko smejali.

33 Dnevnik sreče

Študije dokazujejo, da se nam negativni dogodki globlje vtisnejo v spomin kot pozitivni. Pomaga pa, če lepe stvari, ki se vam zgodijo, zapišete v dnevnik. Tako se boste vedno znova z lepimi občutki spomnili nanje.