Astro

Aktualno: 5 napak, ki jih delamo med preganjanjem mačka

lm
31. 12. 2020, 12.14
Posodobljeno: 31. 12. 2020, 12.32
Deli članek:

Mačka po prekrokani noči se je vedno težko znebiti. Z zadnjimi močmi preizkušamo vse možne trike, da bi končali to bedno počutje. Na žalost pri tem delamo eno napako za drugo: posežemo po kavi, aspirinu, cigaretah in skušamo vase spraviti nekaj hrane - na žalost največkrat sladkarije, saj nimamo moči, da bi si kaj skuhali ali pogreli.

Profimedia
maček

Tudi med tokratnimi prazniki bo kakašen kozarček preveč kar velika verjetnost.

Zato si preberite, katerih pet najpogostejših napak naredimo v želji, da bi se znebili nadležnega mačka.

1. Aspirin

Bolijo nas glava in sklepi, slabo nam je, povrh vsega pa se nam še vrti. Aspirin se nam zdi pravo malo čudežno sredstvo.

Na žalost skoraj ni slabšega, kot da posežete po tem protibolečinskem sredstvu. Molekularni biologi pravijo, da aspirin celo zavre razgrajevanje alkohola v telesu, torej se maček še poslabša, namesto da bi ga pozdravili. Vzrok: alkohol in protibolečinsko sredstvo pristaneta v našem krvnem obtoku in telo ju razgrajuje na enak način. Poleg tega s tem samo še bolj obremenimo naša jetra.

2. Kava

Močna kava je naslednja zmota pri zdravljenju mačka. Ta namreč niti najmanj ne pospeši razgrajevanja alkohola! Morda res malce pospeši krvni obtok - več pa tudi ne.

3. Potenje

Mačkastim ljudem pogosto svetujemo, naj se preznojijo in tako spravijo alkohol iz telesa. Vendar pozor: z bolečo in težko glavo se nikar ne ukvarjajte s športom, preprost razlog: alkohol se uskladišči v naši krvi - ne pa v žlezah znojnicah. Zato se ga ne da kar tako spraviti iz telesa s pretiranim znojenjem. Na tek ali hitrejši sprehod se raje odpravite kakšen dan pozneje.

4. Cigareta

Nekaterim se zdi, da je maček naslednji dan blažji, če pokadijo cigareto ali dve. Morda se boste res počutili nekoliko bolj budne - vendar to zagotovo ne bo zaradi nikotina, ki je tako zdravju škodljiva droga kot alkohol. Telesu s cigareto naložite samo dodatno delo - iz sebe mora spraviti še en strup.

5. Sladkarije

Če komaj stojite na nogah, si zagotovo ne boste želeli, da bi se vrteli po kuhinji in skuhali uravnoteženo in hranljivo jed. Mačkasti ljudje največkrat posežejo po pripravljeni hrani, ki pa vsebuje tudi veliko sladkorja. V njej je veliko praznih kalorij. In vse to še okrepi učinek alkohola - maček postane še hujši, kot že je. Še posebej hud zna biti tudi po sladkih koktajlih.

Lažje bo tako ...

Lahko pa si privoščite ocvrt krompirček, pečenega piščanca, burger ali pico - telo namreč kar kliče po izgubljeni soli.

Odrecite pa se sladkim pijačam in raje popijte na litre vode. Na zdravje!