Skuhajte si svojo najljubšo

Domači kavni aparat: kako izbrati novega pomočnika v kuhinji

T.D.
1. 1. 2021, 14.36
Deli članek:

Tudi vi pogrešate dni, ko smo s svojimi dragimi lahko sedli v bližnjo kavarno in ob prijetnem klepetu popili skodelico dišečega kremnega napitka?

Dreamstime
Kavni aparati postajajo vse bolj nepogrešljivi pripomočki tudi v slovenskih domovih.

V letošnjem letu zagotovo ne bomo več posedali po kavarnah, lahko pa si slastno kavico privoščimo doma. In prepustimo njeno pripravo strokovnjaku – kavnemu aparatu. Da pa bo izbira aparata, ki vam bo polepšal vsako jutro, lažja, vam ponujamo nekaj usmeritev.

Espresso ali filtrirana kava?

Espresso je najbolj razširjen kavni napitek v Evropi. Pripravimo ga iz mlete kave, skozi katero pod velikim pritiskom spuščamo vročo vodo. Na ta način dobimo približno 30 mililitrov goste, bogate kave z močno aromo. Filtrirano kavo pa pripravimo z vročo vodo, ki pri normalnem tlaku počasi teče skozi plast kave. Takšna kava ni tako gosta, vsebnost kofeina v njej pa je višja.

Espresso kavni aparati

V Sloveniji filtrirana kava ni tako priljubljena kot espresso, vendar za nekatere kavne poznavalce še vedno ostaja prva izbira. Poleg tega je kavni aparat s filtri v primerjavi z espresso aparati običajno precej cenejši. 

Aparate za pripravo espressa delimo v tri kategorije: avtomatski, ročni in aparati na kapsule. Razlikujemo jih glede na zahtevnost priprave in vzdrževanje. Cena je odvisna od znamke, vrste in lastnosti aparata. Izbira je torej odvisna od želenega načina priprave.

Avtomatski espresso kavni aparati

Slednji predstavljajo skupaj z aparati na kapsule najenostavnejši način priprave kave, njen okus pa je vedno enak. Zadostuje le stisk stikala in vse ostalo naredi aparat sam – zmelje kavo, jo vsuje v temu namenjen prostor in popari, nekateri modeli imajo tudi samočistilno funkcijo. So idealni za uporabnike, ki želijo pripraviti več skodelic kave v čim krajšem času.

Ročni espresso kavni aparati

Ročni espresso kavni aparati vam kavo sicer skuhajo, za pripravo pa morate poskrbeti sami. Za vsako skodelico morate sito ročke napolniti z mleto kavo. Aparat potem pripravljeno skodelico napolni s kavo. Ti aparati so primerni za tiste, ki uživajo v postopku priprave svojega napitka.

Kavni aparati na kapsule

Ti spadajo med najcenejše. Omogočajo hitro pripravo kave, vendar so odvisni od kavnih kapsul, brez katerih kave ne morete pripraviti. Prednost kapsul je dolg rok trajanja in zaščiteno shranjevanje arome. Praviloma so na voljo kapsule z različnimi napitki. Obstaja tudi možnost hkratne uporabe dveh kapsul – ene s kavo, druge z mlekom. Na ta način lahko preprosto pripravite na primer kapučino ali vročo čokolado za otroke. Dražji modeli imajo tudi parno šobo za pripravo mlečne pene.