Astro

Štirje ubijalci ljubezni: kritiziranje, prezir, obrambna drža in ...

tp
1. 9. 2020, 09.00
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 14.49
Deli članek:

Partnersko zvezo je treba negovati ne glede na to, kakšen je trenuten odnos. Ves čas se je treba truditi za dobro počutje partnerja, saj lahko hitro pride do spora, ki našo zvezo skrha.

Profimedia
ženin in nevesta

John Gottman je štirideset let proučeval zakon, napisal je tudi izredno zanimivo in poučno knjigo, v kateri odkriva mite o zakonu in svetuje, kako uresničevati poročno zaobljubo, predvsem pa, kako reševati nastale težave.

John ugotavlja oziroma trdi, da obstajajo štiri stvari, ki so najpogostejši povod za to, da ljubezenska zveza začne razpadati.

Ena najbolj smrtonosnih zadev za zvezo je nenehno kritiziranje. Pritožbe seveda spadajo k zakonu, vendar pa stalne kritike pomenijo napad na osebo in ne njeno obnašanje. Je res slaba oseba samo zato, ker je pozabila odnesti smeti? Temu se morate izogibati.

Drugi uničevalec zvez je prezir. Žalitve, zavijanje z očmi, norčevanje in žaljive »humoristične« opazke prej ali slej pripeljejo do odtujitve partnerjev. Ne glede na to, na kakšen način izražamo svoj prezir, se moramo zavedati, da je to ena najhujših stvari, ki lahko doletijo zvezo, saj povzročajo gnus. Če pride do tega, verjetno ni več pomoči za obstanek te zveze.

Tretja zadeva, ki lahko povzroči razpad zveze, je obrambna drža. Če se pogosto postavljate v obrambno držo, na ta način vedno znova pripovedujete partnerju, da za vse težave krivite le njega: »Problem ni v nama, temveč v tebi.« Tudi to je velik kazalec, da gre vaša zveza h koncu.

Četrti dejavnik, ki usodno vpliva na razkroj ljubezenske zveze, pa je izključevanje. To ne bo oddaljilo osebe od spora, ampak predvsem od vas. Z izključevanjem dosežete le čustveni umik iz zveze.

Gottman trdi, da se večina zvez stalno vrti okoli enih in istih problemov. O njih pari razpravljajo leta in leta, ne najdejo pa rešitve iz začaranega kroga.