Venezuela

Pred volitvami pomilostili zaprte opozicijske politike

B.K./STA
1. 9. 2020, 08.33
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 08.40
Deli članek:

Vlada venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je v ponedeljek sporočila, da je pomilostila 110 zapornikov, med katerimi so tudi opozicijski poslanci in sodelavci vodje opozicije Juana Guaidoja.

Reuters
Roberto Marrero, nekdanji šef osebja Juana Guaidoja, praznuje pomilostitev.

Minister za komunikacije Venezuele Jorge Rodriguez je sporočil, da so pomilostitve na podlagi predsednikovega odloka namenjene procesu nacionalne pomiritve, da se politične razlike uredijo na miren način z volitvami. Madurova vlada je razpisala parlamentarne volitve za 6. december, opozicija pa ni enotna v tem, ali jih bo bojkotirala.

Juan Guaido, ki se je januarja leta 2019 samorazglasil za predsednika Venezuele sicer poziva k bojkotu volitev. Druge opozicijske skupine pa menijo, da bi bilo pametno izkoristiti priložnost in skušati poraziti Madurovo stranko.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Med pomiloščenimi je več kot 20 poslancev narodne skupščine in drugih. Nekateri so v zaporih, drugi pa v tujini. Madurova vlada je že pred dnevi premestila v hišni pripor poslanca Juana Requesensa, ki je bil zaprt dve leti zaradi sodelovanja v poskusu državnega udara proti Maduru.

Med pomiloščenimi v ponedeljek pa je tudi poslanec Freddy Guevara, ki že tri leta živi v rezidenci čilskega veleposlanika.

niso pa bili pomiloščeni vsi zaprti opozicijski politiki. Med njimi tako ni Lepolda Lopeza, ki se je zatekel v rezidenco španskega veleposlanika v Venezueli, in Julia Borgesa, ki je pobegnil v Kolumbijo.