medijska zakonodaja

Facebook Avstralcem grozi s prepovedjo deljenja novic

B.K.
1. 9. 2020, 08.22
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 08.26
Deli članek:

Nov zakon o medijih je spletno platformo Facebook potisnil v kot.

Profimedia
Ustanovitelj in predsednik uprave Facebooka Mark Zuckerberg.

Facebook bo Avstralcem onemogočil širjenje novic njihovih državnih in lokalnih medijev, če bo sprejeta novela novega zakona o medijih. Ta namreč predvideva, da bi spletna platforma morala plačati avstralskim medijem, katerih novice se pojavljajo na omrežju.

Facebook, ki profit ustvarja s prodajo oglasov, računa namreč na to, da je družbeno omrežje tudi platforma, kjer ljudje berejo novice, medijem, ki vsebino ustvarjajo pa ne nudi nobene kompenzacije. Avstralskim zakonodajalcem se to ne zdi prav, zato skušajo uzakoniti obvezno plačilo za uporabo medijskih vsebin na omrežju.

Ameriški spletni gigant pa se boji, da bi takšna zakonodaja postavila globalni precedent, s čimer bi bili prisiljeni za novice plačevati vsem svetovnim medijem. Zato so pripravljeni oslabiti svoj poslovni model in blokirati deljenje novic po avstralskem Facebooku, da se podobni zakoni ne bi razširili še v drugih državah.

Iz Facebooka so ob tem sporočili, da bo deljenje osebnih vsebin ostalo nedotaknjeno.

Predlog medijske zakonodaje, ki mu poleg Facebooka nasprotuje tudi korporacija Google, so sicer podprle vse večje medijske hiše v Avstraliji, ki so, zaradi Facebooka izgubile velik del dohodka iz oglaševanja. Po mnenju predlagateljev pa bo zakon pomagal tudi manjšim, neodvisnim in regionalnim medijem, ki so vedno bolj izrinjeni iz trga.

Po podatkih Univerze v Canberri sicer 39 odstotkov Avstralcev uporablja Facebook za informiranje o splošnih zadevah, med epidemijo novega koronavirusa pa je ta delež poskočil na 49 odstotkov.