Astro

Hči svetovnega zvezdnika razkrila, česa vse so jo naučili konji

db
25. 8. 2020, 17.00
Deli članek:

Hči slavnega glasbenika Brucea Springsteena je konje vzljubila že v otroštvu. Danes je ena izmed najuspešnejših tekmovalk v preskakovanju ovir s konji na svetu.

Profimedia
Jessica Springsteen

Jessica Rae Springsteen, hči legendarnega Brucea Springsteena ter pevke in tekstopiske Patti Scialfa, prihaja iz družine, ki še kako dobro pozna zakonitosti šova. Od matere in očeta je podedovala gene za nastopanje, čeprav ne nastopa s kitaro v roki, temveč na konju.

»Od nekdaj sem se posvečala konjem in jahanju. Odkar sem bila stara štiri leta, sem si to želela,« je za eno od ameriških revij priznala 28-letnica. Očitno se ji je to tudi izplačalo, saj spada med deset najboljših Američank, ki tekmujejo tudi na najprestižnejšem konjeniškem tekmovanju v preskakovanju ovir Longines Global Champions Tour (GCT).
Konji jo pomirjajo
Konje je vzljubila že v mladih letih. Trenirati je začela, ko se je družina preselila na kmetijo v Colt’s Necku v New Jerseyju. Njena mama se je začela ukvarjati z jahanjem. »Resnično sem si želela hoditi na ure jahanja,« je priznala. Jahalna šola je bila dobesedno čez cesto, nasproti njihovega doma, in bila je ena najboljših v državi. A ker je bila premlada - stara je bila komaj štiri leta - so jo zavrnili. »Napotili so me v drugo šolo, kjer so imeli treninge otroci na ponijih. Šla sem tja, kasneje pa sem trenirala v jahalni šoli Beacon Hill, vse dokler nisem bila stara 18 let. Tja sem se vozila vsak dan po šoli. Zadnjo uro smo imeli velikokrat telovadbo in vedno sem poskušala oditi vsaj pol ure pred koncem, da sem imela čim več časa za jahanje.« V srednji šoli se je povsem posvetila konjem, zato ni imela veliko prijateljev in priznala je, da ji zaradi tega ni bilo lahko. »Vedno sem bila zelo tekmovalna oseba, ko sem bila na konju, sem bila povsem osredotočena na to. Vsakič, ko sem jezdila, sem pozabila nase in na svoje življenje in bila sem popolnoma osredotočena na svojega konja ter na to, kar počnem med jahanjem,« je priznala. »Resnično se povsem umirim,« je še dodala. 
Kaj so jo konji naučili?
Jessica pravi, da se je od konjev naučila ogromno stvari, med drugim tudi predanosti. »Mislim, da je izjemno težko ostati predan stvarem, saj v življenju doživljaš veliko vzponov in padcev, še posebej ko delaš z živalmi. Ne moreš preprosto izpustiti enega dneva. Zanašajo se nate, torej se moraš vsak dan prikazati in se potruditi po svojih najboljših močeh.« Potrpljenje je še ena izmed izjemno pomembnih stvari pri konjih, je prepričana Jessica. »Včasih ne razumejo, kaj želiš, da naredijo. Resnično moraš globoko zajeti sapo in biti umirjen ter potrpežljiv z njimi. Tu je še zaupanje. Menim, da je zaupanje v življenju zelo pomembno, posebno pri jahanju, saj ti mora konj popolnoma zaupati.« 

Profimedia
Jessica Springsteen na eni od tekem.

Očeta sprošča, mama je na trnih
In kako na njeno strast gledajo slavni starši Jessice Springsteen? »Mislim, da so se navadili na to. Moja mama je izjemno nervozna, saj od mene vedno pričakuje, da bom vse naredila po svojih najboljših močeh. Očeta pa tekme sproščajo. Pride, sedi in gleda. Zanju je to postala resnična strast, osupljivo se mi zdi, da lahko vse delim z njima. Velikokrat se srečujemo, kar je res lepo,« pravi Jessica, ki si je do nedavnega najbolj žela, da bi se udeležila olimpijskih iger leta 2020, ki pa so zaradi trenutne situacioje v svetu odadle.. 
Vrtoglavi zneski 
Jessica ima sicer trenutno pet svojih konjev, jezdi pa tudi druge tekmovalne konje. V tujini ima veliko jahačev sponzorja, ki lahko financirajo nakup in oskrbo konjev, ki so že dobro natrenirani in imajo odlične karakteristike. Dosežejo pa vrednost več sto tisoč evrov. Nekateri še več. Na olimpijskih igrah v ekipnem delu je denimo skakal konj, ki so ga po tekmovanju prodali za šest milijonov evrov. Kupila pa ga je prav Jessica. Odšteti tako vsoto za žival je za marsikoga nepredstavljivo. 
Razpeta med Evropo in ZDA
Jessica je bila še v začetku tega leta razpeta med Evropo in Ameriko in se udeleževala tekmovanj po vsem svetu, zdaj seveda trenira v domačem okolju in čaka na boljše čase, ko bo spet lahko tekmovala.

Je pa mladenka preko konjev aktivna tudi drugače. Sodeluje namreč v organizaciji za pravice živali American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. »Z organizacijo ASPCA sem se povezala pred nekaj leti med tekmovanjem. Odprli so mi oči glede krutosti, ne le do konjev, ampak tudi do drugih živali. Veliko stvari nisem vedela. Z njimi je bilo čudovito delati in ozaveščati ljudi o tej temi,« je še priznala in tudi s tem dokazala, da vsi otroci slavnih zvezdnikov pač ne počivajo le na lovorikah svojih staršev, ampak dobesedno garajo in se hkrati še zavzemajo za boljši in prijaznejši svet.