Astro

Ženske skrivnosti: 8 različnih vrst spolnega vrhunca

bz
25. 8. 2020, 07.07
Deli članek:

Vsak orgazem pripelje do čudovitega občutka in nič ni narobe, če se držimo tistih gibov in božanja, za katere vemo, da nas bodo vsakič pripeljali do že znanega vrhunca. Če pa vas zanimajo še druge oblike orgazmov, se lahko odpravite na pot raziskovanja, ki vam bo razkrilo nove barve v življenju.

Thinkstock Photos
Dao spolnosti razkriva, da je ženski orgazem popolnoma drugačen od moškega.

Predstavljamo vam osem različnih vrst orgazmov, ki jih ženske lahko doživimo, verjetno pa še vedno nismo zajeli vseh in obstajajo še drugi načini doživljanja ženskega vrhunca. A ne pozabite – vsako žensko telo je drugačno in vsako se odziva drugače! Zato se nikar ne obremenjujte, če vam nekega orgazma ne bo nikoli uspelo doseči. Najpomembnejše je, da najdete način, ki najbolj ustreza vam, pa čeprav je to zgolj ena vrsta orgazma.

Preden začnemo, je morda zato najbolje naprej pogledati, kaj orgazem sploh je: gre za fizični refleks, pri katerem se med spolnim vzburjenjem ritmično krčijo mišice. Vsak orgazem je lahko drugačen glede na intenzivnost in trajanje, odvisno od tega, kateri del telesa je vzburjen.

Klitorialni orgazem

Klitoris je najvarnejša točka pri ženski, kamor se zatečejo, ko želijo izkusiti užitek in doseči orgazem. Je najobčutljivejši del ženske anatomije, saj je sestavljen iz milijonov živčnih končičev, podobnim tistim pri penisu. Z dotiki, božanjem in pritiski sprožimo povečanje krvnega toka, zaradi česar klitoris nabrekne in se mora nato sprostiti.

Študije so razkrile, da obstaja veliko načinov, kako se približati klitorisu in ga zadovoljiti, vendar pri vsaki ženski deluje nekaj drugega. Drgnjenje klitorisa gor in dol, naprej in nazaj, kroženje okoli njega v velikih in malih krogih, vse to lahko vodi do orgazma. Eksperimentirajte same na sebi, potem pa razložite partnerju, kaj vam prija. Če klitorialnega orgazma ne dosežete zlahka, poskusite z erotičnimi igračami, ki so oblikovane tako, da vam ga pomagajo doseči, na primer mini vibrator, ki si ga lahko nataknete na prst.

Orgazem s točko G

Znanstveniki se sicer še vedno niso zedinili, ali točka G obstaja ali ne, zato tole berite le kot nekaj mogočega. Če ste točko G odkrile pri sebi ali jo še boste, potem je to krasno. Ležala naj bi na sprednji steni vagine, nekje na pol poti med vaginalno odprtino in materničnim vratom. Ni nekaj, kar bi lahko videli, lahko pa jo zatipate, če si s prstom sežete v vagino, pritisnete na njeno sprednjo stran in naredite gib, kot da bi s prstom želeli nekoga poklicati k sebi. Ob tem naj bi začutili rahlo izboklinico, ki je pri nekaterih ženskah na otip lahko gobasta.

Nežen pritisk na to točko in božanje naj bi ženske pripeljala do orgazma s točko G. Kadar smo vzburjeni, se namreč napolni s krvjo in nabrekne, kar lahko dosežemo predvsem s prsti ali vibratorjem, orgazem ob tem pa naj bi se občutil tako močno kot tresenje zemlje.

Mešanica orgazmov

Če lahko doživite več orgazmov hkrati, je to vsekakor poslastica za vas! Poskusite stimulirati hkrati klitoris, točko G in morda tudi analni predel, če vam je do tega, saj je rezultat stimuliranja več točk hkrati lahko čudovit. Več ko je stimulacije, bolj se bo povečal krvni tok in močnejši bo orgazem.

Če želite to preizkusiti med seksom s partnerjem, se priporoča položaj, pri katerem ste vi na vrhu, saj imate tako proste roke in dele telesa, da lahko stimulirate še klitoris, prsi ali analno odprtino.

Analni orgazem

Analni seks ni nekaj, česar bi se lotila vsaka ženska. Nekatere ga imajo rade, druge ga sovražijo ali pa se zanj sploh ne zmenijo, je pa nekaj, kar je dobro vedeti. Ker sta si anus in danka tako blizu kot vagina in klitoris, si delita veliko istih živcev in mišic, vključno z medeničnim dnom, kjer so pri nekaterih ženskah zelo občutljive mišice, zato lahko njihova stimulacija sproži vaginalni orgazem – in analnega.

Globoki vaginalni orgazem

Ženske in raziskovalci trdijo, da obstaja v vagini še več erogenih con, ki se lahko stimulirajo ob pravem dotiku, kar vodi do globokega vaginalnega orgazma. Prva je točka A, ki je postavljena na zgornjo stran vaginalne stene, malo pod materničnim vratom. Naslednja je točka O, ki jo lahko najdete na zadnji strani steni vagine, skoraj za materničnim vratom. Če nam uspe s prsti, igračko ali penisom zapolniti vagino dovolj, da se ti živci stimulirajo, lahko doživimo zelo prijeten orgazem, saj dosežejo, da se celotna maternica skrči med orgazmom.

Brizgajoči orgazem

Ženska ejakulacija resnično obstaja in je zaščitni znak tovrstnega orgazma. Včasih, ko je ženska močno spolno vzburjena, se pred ali med orgazmom iz žlez nabere voda okoli sečnice ali sprednjo površino vagine. Tekočina je prozorna in ne spominja na urin, brizgne pa je lahko malo ali veliko. Ta orgazem najpogosteje dosežemo s stimulacijo točke G, je pa znano, da draženje območja okoli sečnice sproži orgazem, ki premoči rjuhe. Težko je seveda izvedeti, koliko žensk lahko doseže tak orgazem, predvidevajo pa, da naj bi ga na neki točki doživelo od 10 do 50 odstotkov žensk.

Orgazem s stimulacijo bradavičk

Ker se pri spolnosti pogosto vse vrti okoli intimnih organov med nogami, večina hitro pozabi na erogene cone nad pasom. Ena od njih so prsne bradavice. Gre za spolno zadovoljstvo, ki je posledica razvajanja dveh »gumbov« na dojkah brez sočasnega draženja klitorisa. Zahvala za dosego takega vrhunca gre številnim živčnim končičem na predelu bradavic in dojk. Orgazmi s stimulacijo bradavičk so večinoma manj izraziti v primerjavi s tistimi, ki izhajajo iz draženja spolovil, lahko pa zagotavljajo prav tolikšen užitek. 
Čeprav naj bi ga lahko dosegle vse ženske (in tudi moški!), ga v praksi čutijo le redke. A poskusiti tudi to nikakor ne bo greh. Že zgolj stimulacija prsnih bradavičk med predigro je dobrodošla popestritev med rjuhami, ki vas bo morda lažje popeljala do katerega od drugih načinov doseganja vrhunca. 
Orgazem v spanju

Verjetno je že vsaka ženska kdaj izkusila erotične sanje, orgazem med spanjem pa ni tako pogost, čeprav obstaja. Nekatere ženske naj bi ravno med čutnim dogajanjem v sanjah sredi noči doživele orgazem; ena od raziskav pravi, da naj bi ga občutilo 37 odstotkov žensk do 45. leta, vendar je v resnici težko določiti, kako pogosto se to zgodi .

Orgazmi v spanju se po navadi začnejo z erotičnimi sanjami, ki povzročijo, da kri napolni genitalije, nato pa sledi velika sprostitev, zaradi katere ženska doživi orgazem, medtem ko ni budna.