Astro

11 opozorilnih znakov, da ste v razmerju z narcisom

ks
28. 6. 2020, 17.00
Deli članek:

Biti v razmerju z narcisom nikakor ni preprost odnos, pravzaprav vse prej kot to – in vreden razmisleka, zakaj bi v njem vztrajali.

Profimedia
moški selfie

Življenje z narcisistično osebo ali pa razmerje z njo namreč zahteva ogromno prilagajanja in predvsem prave ljubezni.
A nikar z narcisom ne zamenjajte osebe, ki le premore več samozavesti. Kako ga torej prepoznati? Zbrali smo enajst znakov oziroma opozorilnih rdečih zastavic, ki vam morda pridejo še kako prav.

ZNAKI NARCISA
1. Vse se vrti okoli njega.
Ne glede na to, o čem teče beseda, vedno nekako pride nazaj do narcisa. Ta namreč nenehno čuti potrebo po pozornosti, in če je ne dobi, postane razdražljiv in zamerljiv. Saj veste, on je najpomembnejša oseba vašega življenja in na vas je, da se mu nenehno posvečate.
2. Izjemno je očarljiv … na začetku.
Na začetku zveze je tako očarljiv, karizmatičen in samozavesten, da skorajda ne morete verjeti. Razvaja vas, namenja vam vso pozornost in vas pripravi do tega, da se mu povsem predate. Narcis še kako dobro ve, kako očarati, da dobi vse, kar si želi.
3. Razcepljena osebnost
Ko enkrat prva faza osvajanja mine in vas ima, ves blišč izgine in pred vami je druga oseba, ki namesto da bi vam namenila pozornost, to zdaj zahteva od vas. Od »želim si te za zmeraj« tako pridete do vprašanja: »Kdo sploh si?« Poznano?
4. Pomanjkanje meja
Medtem ko svoje meje jasno določajo in ne tolerirajo prečkanja, še kako radi kljubujejo ostalim. Kdo pa so drugi, da jim bodo postavljali meje?!
5. Izolira vas od drugih (in si vas s tem podreja).
Osamitev je ena od značilnih metod narcisa, da v odnosu vzpostavi red in nadvlado. Svojega partnerja izolira od prijateljev in družine, omeji ali prepove hobije, izhode, čas na internetu in drugo. A to naredi na prefinjen način, skoraj vedno pa doda: »Če me imaš rad/-a, boš to naredil/-a.«
6. Ne zmeni se za vaša čustva.
V odnosih naj bi se odprto pogovarjali o čustvih, mislih, osebnih željah ter tudi sklepali kompromise. To v odnosu z narcisom odpade. Ta se bo odločal namesto vas, seveda tudi vedno le v njegovo korist. Ker če je srečen on, ste srečni tudi vi.
7. On je najpomembnejši.
Nihče ni bolj pomemben od njih, nihče bolj sposoben. Kdorkoli pa se za to ima, ga je treba po hitrem postopku »spraviti nazaj na svoje mesto«. Enakopravnost? Kaj je že to?
8. Hitro ga znervirate.
Narcisi težko obvladajo svoja čustva, če se počutijo, da niso v središču pozornosti, ali če zaznajo upor. Kaj hitro se lahko razjezijo, postanejo agresivni in glasni. Potrpežljivost ni ravno njihova vrlina.
9. Drugim zavida uspehe.
Narcis težko sprejema uspehe drugih. Kvečjemu jih zavrača in je nanje ekstremno ljubosumen. Sam namreč hrepeni po moči, statusu, lepoti, uspehu in tako dalje, in tega ne sme videti v drugih ... sploh pa ne pri partnerju.
10. Mojster manipulacije
Narcis vas bo velikokrat ponižal, da bo sam izpadel boljši (sploh pred drugimi). Prav tako vas bo prepričal o tem, da ste sami krivi za vse in da ste preprosto preneumni.
11. Ob sebi vas drži le, ko vas potrebuje.
Dokler mu služite, ste dobri. Takoj ko je od vas dobil absolutno vse, kar lahko, vas brez slabe vesti zavrže kot smet. In ne pozabite, v tej igri je lahko le on zmagovalec ... Če bi ga želeli vi zapustiti, bo ponovno šarmer, dokler spet ne dobi priložnosti za napad.