Rekord

V ZDA okuženih že več kot dva milijona in pol prebivalcev

B.K./STA
28. 6. 2020, 18.07
Posodobljeno: 28. 6. 2020, 21.39
Deli članek:

V ZDA so potrdili že več kot 2,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo najmanj 125.435 ljudi, kar je daleč največ na svetu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Število primerov se najhitreje povečuje v južnih in zahodnih zveznih državah, v katerih so oblasti uvedle manj stroge omejitvene ukrepe. V Kaliforniji, zvezni državi z največ prebivalci, kjer prav tako niso imeli strogih ukrepov, so ta teden zabeležili rekordno število novih primerov.

V ZDA so ta teden večkrat podrli rekord dnevnih okužb, v četrtek jih je bilo preko 39.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V več zveznih državah, med drugim na Floridi in v Teksasu, so zaradi porasta okužb znova zaostrili ukrepe. Republikanska guvernerja Floride in Teksasa, ki sta zaveznika predsednika Donalda Trumpa, sta se sicer upirala uvedbi strogih omejitvenih ukrepov.

Na Floridi so v soboto potrdili rekordnih 9500 novih primerov, v petek pa skoraj 9000.

Župan okrožja Miami-Dade Carlos Gimenez je v petek napovedal, da bo med 3. in 7. julijem znova zaprl plaže, s čimer želi preprečiti zbiranje ljudi in širjenje virusa med praznovanjem dneva neodvisnosti.

Po svetu se je z novim koronavirusom okužilo že več kot deset milijonov ljudi, covid-19 pa je zahteval že preko pol milijona življenj.