Astro

Vse o njej, ki je Angliji ukradla princa: Meghan Markle, seveda

Ana Kos, revija Obraz
23. 5. 2020, 10.55
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 10.59
Deli članek:

Lepotica Meghan Markle je našla svojega princa, tudi če to ni več njegov uradni naziv. Neustrašna Američanka, zagnana humanitarka in artikulirana feministka je zatresla britansko monarhijo, ker se je postavila po robu uničujočim silam otoških medijev in zastarelim protokolom kraljevine. Na videz krhka lepotica je vnesla osvežujočo dinamiko v tradicionalno zadrgnjeno kraljevo družino.

Profimedia
Meghan Markle in princ Harry

4. avgusta 1981 sta se Doria Ragland in Thomas Markle Sr. v losangeleški porodnišnici razveselila deklice Rachel Meghan Markle. Za Thomasa, direktorja fotografije in strokovnjaka za odrsko luč, je bil to tretji otrok, saj je imel iz prejšnjega zakona že sina in hčerko. Za Dorio, socialno delavko in inštruktorico joge, pa je deklica do danes ostala edinka. V otroštvu se je Meghan pogosto srečevala z vprašanjem o svoji identiteti, kot potomka afriških sužnjev in ameriških priseljencev je namreč v sebi čutila enako pripadnost obojim. »Čeprav je moj izvor vnesel nekaj sivine in nejasnosti v mojo osebno identiteto, sem to sprejela. To, da se zavedam svojih korenin, da jih na glas izražam, me navdaja z močjo samozavestne rasno mešane ženske.«

ODRAŠČANJE V HOLLYWOODU

Življenje pod reflektorji ji je bilo tako rekoč zapisano, saj je – preden sta se starša ločila – veliko časa preživela z očetom na snemanju serije Poročena ... z otroki. Tam se je prvič srečala s kamerami in igralstvo jo je navdušilo že v zgodnji mladosti, tako ni naključje, da je na prestižni univerzi Northwestern izbrala tudi študij gledališča. Med študijem je bila aktivna prostovoljka pri humanitarnih projektih in še krepila svoje zanimanje za vprašanja enakosti med spoloma – to je tema, ki ji je še danes posebej blizu. Leta 2003 je nato uspešno diplomirala iz mednarodnih odnosov in gledališča.

POČASEN PREBOJ SE JE OBRESTOVAL

Za Meghan začetki pred kamero niso bili preprosti. Prvo manjšo vlogo je dobila v žajfnici General Hospital, nato nekaj stranskih v posameznih epizodah TV serij CSI: New York, Century city in War at home. Da je ob redkih igralskih honorarjih prišla do dodatnega zaslužka, se je ukvarjala s kaligrafijo in knjigovezništvom. Spet je njeno mešano poreklo pomenilo izziv: »Nisem dovolj črna za vlogo črnke in premalo sem bela za belko. Ujeta sem bila nekje na sredini, kot etnični kameleon, ki nikakor ne more dobiti dela.« Vse pa se je spremenilo, ko je leta 2011 dobila vlogo pravnice Rachel Zane v seriji Nepremagljivi dvojec (Suits). Zaradi snemanja je vsako leto, šest sezon serije, devet mesecev preživela v Torontu in bila po oceni revije Fortune za vsako epizodo plačana 50 tisoč ameriških dolarjev. To na leto znese skoraj 420 tisoč evrov.

MOŽ ZANJO NI NAŠEL VLOGE

Še preden smo jo lahko občudovali na TV-zaslonih, se je Meghan zaljubila v nadobudnega in nadarjenega producenta, Trevorja Engelsona, ki je bil tako kot ona na začetku svoje karierne poti. Skupaj sta se borila za svoje mesto pod hollywoodskim soncem in Trevor je bil pri tem takrat bolj uspešen. Medtem ko je ona še nastopala kot hostesa v televizijskem kvizu, je Trevor že delal z velikimi imeni igralskega sveta. Leta 2011 sta se po sedmih letih zveze pred 107 svati poročila na plaži luksuznega hotela na Jamajki. Večni »da« je trajal leto in pol, ko sta zaradi »nepremostljivih razlik« vložila ločitvene papirje. Nekateri trdijo, da je za razhod kriva razdalja, saj je bila po poroki Meghan veliko odsotna zaradi snemanj v Kanadi. Drugi pa pravijo, da Meghan Trevorju ni oprostila, da je za glavno žensko vlogo v romantični komediji z Robinom Williamsom izbral Mandy Moore namesto svoje žene. Par se je tudi pravno razšel že leta 2013, kar Englesona ni odvrnilo od tega, da bi svojo izkušnjo poskušal monetizirati. Televizija FOX naj bi se zanimala za njegov predlog resničnostnega TV-šova oz. dokumentarne serije o tem, kakšno je bilo življenje in ločevanje od takrat bodoče britanske plemkinje.

PREFINJEN SLOG

Od nekdaj se je navduševala nad modo, kulinariko in potovanji. Na svojem blogu The Tig s tremi milijoni sledilci je delila lepotne nasvete, modne ideje, gurmanske domislice in predvsem širila sporočilo o pozitivni samopodobi. Čeprav je morala svojo pojavnost na družbenih omrežjih povsem omejiti in uskladiti s strogimi pravili britanske monarhije, njen čut za slog ostaja. Pogosto se pojavlja na lestvicah najbolje oblečenih Britank in razveseljivo je, da njene modne izbire vključujejo tudi dostopno modo. Poleg tega se pogosto pojavi v oblačilih, ki jih je že nosila, in s tem prispeva k sporočilu o pomenu trajnostne mode. Tudi zato jo je britanski Vogue septembra lani povabil k sodelovanju kot gostujočo urednico. To je bila ena od najhitreje razprodanih edicij revije v zgodovini.

TAKO SE ZAČNEJO PRAVLJICE

Zgodba se bere kot romantična komedija, ki preraste v pravo pravljico. Njuno prvo srečanje je bil zmenek na slepo, ki sta ga zanju organizirali njuni prijateljici. Meghan pravi, da niti ni vedela veliko o Harryju, saj Američani britanske kraljeve družine ne spremljajo prav pozorno. »Edino, kar sem o njem vprašala prijateljico, je, ali je prijazen. Če ni prijazen, se mi ga sploh ni zdelo smiselno spoznati.« Očitno je bil prijazen. Le nekaj tednov po prvem zmenku, zgodaj poleti 2016, jo je Harry prepričal, da ga je spremljala na njegovem potovanju po Bocvani. Nekako jima je uspelo ohranjati zasebnost in sveže zaljubljena sta kampirala pod zvezdami in spoznavala Afriko ter drug drugega. Harry je pozneje dejal, da je bilo zanj zelo pomembno, da sta imela daleč od oči javnosti možnost intenzivnega spoznavanja, še preden je novica o novem parčku odjeknila v javnosti. Oktobra istega leta so britanski mediji izvohali zgodbo in objavili, da je Harry v razmerju z ameriško igralko in da je srečnejši kot kdaj prej.

OTOŠKI JEZIKI SO OSTRI

Novembra 2016 je Harry uradno potrdil zvezo z Meghan in javnost ter še posebej medije prosil, naj se vzdržijo zlobnih komentarjev in nadlegovanja njegove britanskih jezikov nevajene partnerke. Zelo ga je skrbelo za njeno varnost, saj nikjer več ni našla miru. Glede na izkušnjo njegove pokojne matere je bil strah razumljiv in upravičen. V nasprotju z lady Di pa Meghan ni naletela na odobravanje, prej na nesramnost in nemilost, v kateri so mediji na Otoku kar tekmovali. Motilo jih je vse, od tega, da je ločenka, da je mešanega rodu, da ima igralsko kariero, da ni Britanka ... Ničesar ni več mogla narediti prav in Harryja je to vse bolj spravljalo v obup. Zaljubljenca sta se odločila, da rumenih novic ne bosta več spremljala in bosta svojo zasebnost poskušala kar najbolj ohranjati zase.

ODZIVI KRALJEVE DRUŽINE

Prvi je bratovo novo romanco javno podprl princ William, ki je razumel tudi njegovo željo po omejitvi medijskega pritiska. Prav idilično naj bi bilo tudi srečanje med Meghan in kraljico, saj sta bili vzajemno navdušeni in spoštljivi. Kraljica je bila še posebno vesela možnosti, da se bo njen neukročeni vnuk končno umiril. Tudi s Kate Middleton sta se sprva odlično ujeli in videti je bilo, da si bosta ženski lahko v podporo, saj sta se znašli v podobnih položajih. Dolgoročno se je žal izkazalo, da si Kate in Meghan le nista tako naklonjeni oziroma da se precej razhajata v idejah, kako vzgajati otroke in živeti po pravilih monarhije.

ROMANTIČNA ZAROKA

Kljub življenju na očeh javnosti je Harryju spet uspelo, da je Meghan zaprosil v zasebnosti njunega doma brez velikega pompa. Kot pravi Meghan, sta nekega večera jeseni 2017 doma pripravljala večerjo – pečenega piščanca –, ko je Harry nenadoma pokleknil in jo zaprosil. »Komaj sem počakala, da je konča vprašanje, preden sem, seveda, rekla ja! Najsrečnejše dekle na svetu sem!« Novico sta s svetom delila šele nekaj tednov pozneje, ko je bilo na uradnih fotografijah na njeni roki videti čudovit zaročni prstan z diamanti iz zasebne kolekcije lady Diane. Zaroka je navdušila tako kraljevo družino kot oba Meghanina starša, ki sta Harryju pred tem dala privoljenje, da njuno hčer lahko vzame za ženo.

DOGODEK LETA NA BRITANSKEM DVORU

Devetnajstega maja 2018 sta si Meghan in Harry večno zvestobo obljubila na gradu Windsor. V nasprotju s tradicijo, da se poroke kraljeve družine zgodijo med tednom ali pa je dan poroke razglašen za praznik, sta se Harry in Meghan poročila v soboto. V primerjavi s poroko princa Williama, ki je prestolonaslednik, je bilo na njuni precej manj državnikov in sta goste za svoj dan lahko izbrala bolj po svojih željah in manj po protokolu. Med slavnimi, a ne političnimi gosti so bili tako Meghanini soigralci iz serije Nepremagljivi dvojec, George Clooney z ženo Amal, Idris Elba, Oprah Winfrey, Meghanina dobra prijateljica Serena Williams, David in Victoria Beckham, sir Elton John in drugi zvezdniki. Edina tuja kraljeva gosta na poroki sta bila princ Lesota, s katerim je Harry ustanovil fundacijo za pomoč sirotam, ki jih je v Lesotu prizadel AIDS, in njegova žena.

KRONA LJUBEZNI JE MALI ARCHIE

Na svojem obisku Avstralije oktobra 2018 sta mlada zakonca potrdila špekulacije, da pričakujeta prvorojenca. Meghan se je ves čas svoje nosečnosti aktivno udeleževala obveznosti, Harry pa je ženo in javnost navduševal s svojo pozornostjo in zaščitniškim odnosom. Šestega maja 2019 je v Londonu na svet prijokal mali Archie. Harry je bil, kot se za novopečenega očeta spodobi, iz sebe od navdušenja. »Neznansko sem ponosen na svojo ženo in malo dete je neverjetno. Presrečen sem.« Meghan je prve tedne po porodu ob strani stala tudi mama Doria, ki se je prav zato za nekaj časa preselila iz ZDA.

MEDIJI NE UTIHNEJO

Kljub temu da so mediji že od začetka njune zveze pogosto kritizirali Harryjevo izbiro in komentirali vsak Meghanin korak, se je pritisk vse bolj stopnjeval. Pravi škandal so ustvarili iz tega, da je sama zaprla avtomobilska vrata, da je zajtrkovala avokado in da je na uradnem dogodku nosila hlačni kostim. Harryjeva izguba las naj bi bila njena krivda, preveč naj bi se dotikala svojega nosečniškega trebuha, najbolj pa so ji zamerili, ker se takoj po porodu ni bila, kot so novinarji vajeni, pripravljena z novorojenčkom fotografirati na stopnicah porodnišnice. Njenemu soigralcu iz serije Nepremagljivi dvojec je tabloid ponudil precejšnje plačilo, da bi lagal o aferi z Meghan. Začele so krožiti zgodbe o tem, da zaradi nje zaposleni na dvoru dajejo odpovedi in da odnosi v kraljevi družini niti približno niso tako idilični, kot to poskušajo prikazati. Ves čas so ji bili za petami in Harry je postajal vse bolj zaskrbljen: »Izgubil sem mater in zdaj opazujem, kako moja žena postaja žrtev istih sil,« je dejal.

MEXIT

Po skoraj štirih letih kritiziranja in šikaniranja je bilo Harryju in Meghan dovolj. Tako je Harry 8. januarja letos napovedal, da se z Meghan umikata iz monarhije in nameravata zaživeti normalno življenje. »Želela sva še naprej služiti kraljici in kraljestvu, vendar brez javnega financiranja. To žal ni mogoče.« Tako nista našla druge možnosti, kot da se odpovesta svojim nazivom. »Našel sem srečo in ljubezen, ki sem ju od nekdaj iskal. Vem, da ste me v teh letih dovolj spoznali, da mi zaupate, da ima ženska, ki sem jo izbral za svojo ženo, enake vrednote kot jaz. Res jih ima. Upam, da razumete, da bi naredil vse, da svoji družini zagotovim mirno življenje. To je žal edina pot.« Že januarja sta se začela seliti v Kanado in urejati nov status. V državno blagajno sta morala vrniti denar, ki sta ga namenila obnovi svojega doma v Windsorju, saj ga ne bosta več uporabljala kot vidna člana kraljeve družine. Z 31. marcem sta se uradno odrekla nazivoma vojvoda in vojvodinja Sussexa, kraljica pa si želi, da bi Harry obdržal vsaj naziv princ.

NASLEDNJE RAZBURLJIVO POGLAVJE

Na začetku je družinica čez lužo največ časa preživljala v Kanadi, saj je Toronto zaradi snemanj postal za Meghanin drugi dom. Osnovne stroške bivanja bo zanju še nekaj časa pokrival princ Charles, zakonca pa si želita čim prej doseči popolno finančno neodvisnost. Napovedala sta avtobiografijo, s katero bi lahko veliko zaslužila, pa tudi bolj človekoljubne, družbeno odgovorne projekte, ki so obema že od nekdaj blizu. Karkoli že si bosta zakonca zadala, dokler imata drug drugega, sta videti nepremagljiva.

10 ZANIMIVOSTI

1. Pri 11 letih je proizvajalcu detergenta za pomivanje posode napisala ogorčeno pismo, ker so njegovi oglasi prikazovali svet, v katerih posodo pomivajo le ženske. Podjetje je nato svoje oglase zares prilagodilo skladno z njenim komentarjem.

2. Leta 1990 je njen oče na loteriji zadel znesek približno 700 tisoč evrov, kar je Meghan omogočilo izobraževanje v zasebnih šolah z najboljšimi programi.

3. Ima izjemno lepo pisavo, saj se je nekaj časa resno ukvarjala s kaligrafijo. Njeno lepopisje je celo tako navdušujoče, da jo je nekaj zvezdnikov prosilo, naj zanje napiše poročna vabila – ugodila je Pauli Patton in Robertu Thicku.

4. Za kanadsko znamko Reitmans je leta 2015 zasnovala kolekcijo kapsulne garderobe.

5. Ponosna je na svoje kuharske sposobnosti, iz preprostih sestavin zna z nekaj domislicami pripraviti prave gurmanske specialitete. Zelo je pozorna na poreklo in že od nekdaj najraje izbira lokalno pridelano in svežo ponudbo.

6. V nanizanki Nepremagljivi dvojec je svoje stajlinge pogosto popestrila z nakitom iz lastne zbirke, tudi z zapestnico pokojne babice, ki naj bi prinašala srečo.

7. Dokler ji je čas to dopuščal, je bila aktivna blogerka. Na svojem blogu The Tig se je posvečala predvsem življenjskostilnim vsebinam, kot so kulinarika, moda in potovanja. Poimenovala ga je po svoji najljubši znamki vina, Tignanellu.

8. V njeni torbici boste vedno našli olje stekleničko olja čajevca. Po njenem mnenju je to namreč prava prva pomoč tako pri piku komarja kot mlajših urezninah, izpuščajih ipd.

9. Njen nos je po besedah plastičnih kirurgov postal navdih za trenutno najbolj zaželen lepotni popravek po vzoru zvezdnikov. Pred tem so bile zmagovalke v kategoriji sestre Kardashian.

10. Zvezda pogovornih oddaj Ellen DeGeneres jo je prepričala, da je iz zavetišča za zanemarjene živali posvojila dva psa, mešanca Bogarta in njegovega najboljšega prijatelja, beagla Guya.