Astro

Oskarjevka s strahom pred razkrinkanjem

Ana Kos, revija Obrazi
5. 4. 2020, 10.00
Deli članek:

Ob omembi njenega imena marsikdo najprej pomisli na Bridget Jones. Seveda ni nič narobe, da smo si jo najbolj zapomnili po vlogi simpatično zmedene Britanke, a je vendarle premalo znano, da je Renee Zellweger v karieri dosegla mnogo več. Njena pot do zvezd je izjemna, sploh za dekle iz preproste družine brez igralskih korenin. Skromne, a goreče sanje in trdo delo so jo iz malega mesta popeljali na velika platna in tako je pri svojih petdesetih pred kratkim prejela hollywoodsko krono, oskarja za glavno vlogo v biografiji Judy Garland.

Profimedia
Renee Zellweger

25. aprila leta 1969 se je švicarskemu inženirju in norveški medicinski sestri v Teksasu rodila Renee Kathleen Zellweger. Živahna deklica je bila članica navijaške skupine, trenirala je gimnastiko in sodelovala v debatnem in dramskem krožku. Odraščala je ob dve leti starejšem bratu in morda se je prav zato navdušila tudi nad nogometom, košarko in bejzbolom. Ko se je vpisala na univerzo v Teksasu, je oče, finančni steber družine, izgubil službo in tako je morala sama poskrbeti za plačilo šolnine. Njena prva služba je bila strežba v stiptiz baru v Austinu. »Takrat sem se veliko naučila tako na predavanjih kot v službi natakarice, s katero sem jih plačevala. Naučila sem se, da ne sodim ljudi in da stvari niso črno-bele,« pravi. Že med študijem angleškega jezika je za izbirni predmet izbrala dramsko igro in začela dobivati manjše vloge na tamkajšnjih odrskih postavitvah. Prvo filmsko vlogo je dobila v komični grozljivki, vendar so na koncu njenih par sekund pred kamero izrezali iz filma. Prva vidna vloga, ki jo tudi sama šteje za začetek svoje kariere, je bila v televizijskem oglasu za pivo, s katerim se je v bikiniju in na kotalkah predstavila široki javnosti.

KRIČEČI ZAČETKI

Čeprav jo je svet filma privlačil, se nikakor ni mogla odločiti za selitev v New York ali Los Angeles, ki sta ponujala mnogo več priložnosti kot domači kraj. Sprejemala je različne stranske vloge, glavno vlogo pa je leta 1994 dobila v nadaljevanju kultnega Teksaškega pokola z motorko, zaradi katerega je postala znana kot najboljša kričačica po Jamie Lee Curtis. Nato pa se je vendarle odločila za veliki korak, selitev v Los Angeles. Še do danes se ni otresla občutka, da je tu vsiljivka, saj nima igralske izobrazbe, in je zato konkurenca zanjo prehuda. »Občutek imam, da vloge dobivam po naključju, in včasih me je strah, da bo nekdo nekega dne ugotovil, da imam pravzaprav samo srečo,« pravi skromna oskarjevka.

V TRETJE GRE RADO

Za vlogo v filmu Jerry Maguire je morala kar trikrat na avdicijo, vendar je bil Tom Cruise vsakič znova tako simpatičen in jo je tako podpiral, da ji je bil proces v pravo veselje. Nekaj dni po zadnji avdiciji jo je poklical producent filma in prepričana je bila, da ji želi osebno sporočiti, da ni izbrana. Zgodilo se je ravno nasprotno in Renee je v trenutku presegla vse svoje pretekle vloge – za izjemno predstavo jo je celo nagradilo Združenje igralcev. Izkazalo se je, da jo je za vlogo izbral ravno Cruise, ki sta ga navdušili njena človečnost in toplina. Takrat je prvič začutila, kako je biti slaven, kar je na začetku njene poti ni posebej veselilo. Zaznala je, kako izgublja stik s starši, kako ima vedno manj časa za bližnje in da pritisk prepoznavnosti ni vedno prijeten. Danes pravi, da bi se želela v tistih časih bolj zabavati in manj obremenjevati. Za tem je zaigrala z velikimi igralskimi imeni, kot so Meryl Streep, William Hurt, Jim Carrey, Chris O'Donnell, v Sestri Betty pa z Morganom Freemanom, za kar je prejela zlati globus za najboljšo igralko. Podelil ji ga je Hugh Grant, s katerim sta takrat že posnela prvi del o simpatični Britanki Bridget, vendar smo ju skupaj na velikih platnih prvič videli šele nekaj mesecev pozneje.

DNEVNIK, V KATEREM SE NAJDEJO VSE ŽENSKE

Zgodba o ljubko prismuknjeni 32-letnici, ki se spopada s težavami v ljubezni do moških in do sebe, ki hrepeni po romantiki in je ob tem preprosto iskrena, je v kinematografe prišla leta 2001. V Dnevniku Bridget Jones Renee Zellweger duhovito prikaže zgodbe, s katerimi se srečujejo ženske po vsem svetu. Čeprav si danes skoraj ne moremo predstavljati, da bi v njene čevlje stopila katera druga igralka, so producenti razmišljali tudi o Cameron Diaz, Rachel Weisz, Emily Watson, Cate Blanchett in celo Kate Winslet, ki se jim je na koncu zdela za vlogo premlada. Renee je morala kar nekaj mesecev piliti britanski naglas in tudi največji skeptiki so priznali, da ji je šlo odlično. Tudi svojo pojavnost je prilagodila literarni junakinji in se, sicer drobna in vitka, namenoma zredila za kar 20 kilogramov. Za vlogo je bila nominirana celo za oskarja in številne druge odmevne nagrade, med njimi za nagrado BAFTA in za najboljši filmski poljub (s Colinom Firthom), prejela pa ni nobene. Vseeno je bil film tudi finančno izjemno uspešen in tako ni presenečenje, da sta sledili še dve nadaljevanji.

Profimedia
»Občutek imam, da vloge dobivam po naključju, in včasih me je strah, da bo nekdo nekega dne ugotovil, da imam pravzaprav samo srečo.«

PANIKA V ZAKONU

Pred selitvijo v Los Angeles je bila Renee v dolgoletni zvezi z glasbenikom Simsom Ellisonim, vendar njuna ljubezen ni prenesla razdalje, ki je po Reneejinem uspehu zazevala med njima. Njena prva zvezdniška romanca je bila s takrat izjemno priljubljenim Jimom Carreyjem. V dobrem letu njune javne zveze se je na njeni roki zasvetil tudi drag prstan, ki pa naj bi bil le prijateljsko darilo. Na koncu je med njima res ostalo le prijateljstvo, saj sta ugotovila, da imata različne cilje, in se v dobrih odnosih razšla leta 2000. Nato se je na snemanju zgodovinske drame Hladni vrh zapletla z glasbenikom Jackom Whitom, ki je za film napisal glasbo, nastopil pa tudi v majhni, bežni vlogi moža Reneejinega lika. Skupaj sta se pojavila celo na oskarjih leta 2004, ko je Renee prejela nagrado za stransko vlogo. Vendar tudi ta odnos ni zdržal pogostih potovanj, dolgih odsotnosti in Jackovega temperamenta. 

Kot kaže, so glasbeniki njena šibka točka, saj se je že leto pozneje noro zaljubila v country pevca Kennyja Chesneyja, s katerim sta se spoznala na dobrodelni prireditvi za žrtve cunamija. Po manj kot štirih mesecih poznanstva sta se poročila v družbi najožjih prijateljev na čudovitem posestvu na Deviških otokih. Kenny je bil očaran nad svojo zvezdniško ženo, še preden jo je spoznal, navdušila ga je v filmu Jerry Maguire. Njen slavni filmski citat »You had me at hello« (Prepričal si me že s pozdravom, op. a.)je navdihnil njegovo avtorsko pesem z istim naslovom. Morda je prav to začetno navdušenje razlog, da je zakon trajal le štiri mesece. Po ločitvi so se razširile govorice, da je Kenney v resnici gej, kar je Renee ostro zanikala. Leta po razhodu je Kenny v pogovoru z Oprah priznal, da se je ustrašil zakona s tako veliko zvezdnico in da ga je preprosto zagrabila panika.

Med bolj in manj uspešnimi razmerji pa je Renee ves čas navduševala na velikih platnih. V Belem oleandru je blestela ob Michelle Pfeiffer, v muzikalu Chicago pa je ob boku Catherine Zeta - Jones in Richarda Gera odkrila svoj talent za petje in ples, kar ji je prineslo nagrado zlati globus. Kmalu po tem se je spet prelevila v debelušno Bridget, leto pozneje pa je že v odlični formi zaigrala ob Russellu Crowu v Legendi o boksarju. Preizkusila se je tudi kot producentka in se v filmu Gospodična Potter tako pojavila v dvojni vlogi. Odmevne vloge in navdušenje občinstva so ji maja 2005 prinesli tudi zvezdo na Pločniku slavnih.

V ZVEZI Z BRADLEYJEM

Na snemanju misterioznega trilerja Primer 39 je spoznala čednega, šest let mlajšega igralca na začetku kariere, Bradleyja Cooperja. Film je bil med kritiki slabo sprejet, sta se pa toliko bolje vzajemno sprejela glavna igralca. Renee je zvezo vzela nadvse resno in Bradleyju razumevajoče stala ob strani v času, ko sta njegova prepoznavnost in priljubljenost strmo naraščali. Sama je zavrnila kar nekaj projektov, da ga je lahko spremljala po vsem svetu in tako ohranjala povezanost – iz preteklih izkušenj je namreč dobro vedela, kako negativno lahko razdalje vplivajo na razmerje. Kljub vsem naporom sta se zvezdnika razšla in Renee se je po tolažbo zatekla k prijateljici s takrat svežo izkušnjo ločitve, Sandri Bullock. Od takrat se je Bradleyjeva pot začela strmo vzpenjati, Renee pa se je postopoma umaknila iz soja reflektorjev.

Ko je leta 2010 končala snemanje filma Moja ljubezenska pesem, se je za dobrih šest let umaknila iz Hollywooda. Svoje odločitve ni napovedala, mediji in občudovalci so počasi začeli sami opažati, da je čedalje manj prisotna na prireditvah in da ne sprejema novih projektov. Dejala je: »99 odstotkov svojega časa sem preživljala kot javna oseba in samo majhen delček je ostal na voljo za moje resnično življenje. Morala sem nekaj spremeniti, morala sem nehati ves čas nekaj početi in bolje poskrbeti za svoje telesno in duševno zdravje.« Med odsotnostjo je veliko potovala, med drugim po Tajski in Kambodži, v Afriki pa je veliko delala kot prostovoljka pri pobudah za podporo ženskam.

Kolosej
Trenutno blesti v vlogi Judy Garland.

VRNITEV DRUGAČNE RENEE

Po dolgem času se je prvič pred kamerami in objektivi pojavila leta 2014 ne prireditvi revije Elle in naletela na buren odziv medijev. Vsi so namreč opazili njen močno spremenjeni videz in tako so se pojavile glasne kritike in špekulacije o lepotnih operacijah. »Vesela sem, da se ljudem zdim drugačna. Živim namreč drugačno, srečno, bolj zadovoljujoče življenje in navdušena sem, da se to opazi. Prijatelji pravijo, da sem videti pomirjena. Sem zdrava. Predolgo sem za to premalo skrbela. Ves čas sem iskala načine, kako prikriti utrujenost, namesto da bi se ustavila in poskrbela zase. Končno sem se izkopala iz tega kaosa in zdaj izbiram drugačne, boljše poti zase,« je dejala v odgovor. »Vrednost ženske se žal še vedno presoja na podlagi njenega videza,« je bila kritična, »vseeno pa moj videz ni vaša stvar.«

NE POTREBUJE OTROK ZA SREČO
»Iz igranja sem se umaknila, ker me je bolj izčrpavalo kot nagrajevalo. Nisem bila več hvaležna za priložnosti in ne verjamem, da bi lahko s tako miselnostjo še dobro opravljala svoje delo. Zdaj pa sem to začela pogrešati in počutim se pripravljeno,« je dejala ob napovedi tretjega dela Bridget Jones, v katerem se sreča z največjo spremembo v svojem življenju – z materinstvom. Renee pravi, da sama otrok za svojo srečo ne potrebuje. »O ničemer v svojem življenju nisem razmišljala na način, da bi rekla: to mi manjka do sreče. Vedno sem bila nekako odprta za vse in radovedna, kaj prihaja.« Lik Bridget ji je blizu tudi zato, ker se upira družbenim normam: »Prikazuje, da je vse v redu tudi, če nisi poročen, če nimaš otrok ... z nepopolnostjo in človeškostjo ni nič narobe«. To dokazuje tudi sama, saj je tudi po nedavnem razhodu z dolgoletnim partnerjem, glasbenikom Doylom Bramhallom, srečna in zadovoljna s seboj.

OSKAR ZA IZJEMNO PREDSTAVO

Po številnih nagradah in nominacijah je letos prvič prejela tudi hollywoodsko krono: oskarja za glavno vlogo. Njena upodobitev nepozabne Judy Garland je izjemna in tudi sama se zaveda velike odgovornosti, ki jo je sprejela skupaj z vlogo. »Judy je legenda, vendar je bila tudi človeško bitje. Hotela sem prikazati njeno veličino, a hkrati predstaviti žensko, kakršna je bila. Njena inteligentnost, odločnost, upanje, vztrajnost … Ne glede na okoliščine se nikdar ni predala.« Žal ji je, da se Liza Minelli, hči Judy Garland, ni odločila ogledati filma in spregovoriti z njo. »Želim si, da bi bila tu in bi lahko poklepetali.«

Je njena sijoča vrnitev napoved intenzivnega nadaljevanja kariere s tempom, kot smo ga bili od Renee vajeni pred umikom? Za zdaj pravi, da ne more ničesar obljubiti, saj niti sama še ne ve za vse projekte, ki se obetajo, in tako ne more niti potrditi niti zavrniti namigov, ali jo bomo kmalu spet videli kot Bridget. »Malo skrivnostnosti ni še nikomur škodilo,« pravi. Tega vodila se drži tudi pri razkrivanju svojega zasebnega življenja, o katerem skoraj nikoli ne govori. Verjame, da morajo biti mediji osredotočeni na to, kako dobro opravlja svoje delo pred kamerami, kako živi za kamerami, pa je njena skrivnost.

10 ZANIMIVOSTI

1.       V mladosti je bila izjemna igralka nogometa.

2.       Na univerzi v Teksasu je bil njen študijski kolega Matthew McConaughey.

3.       Njena prva plačana vloga je bila v televizijskem oglasu za pivo.

4.       Za film Appaloosa se je naučila igrati klavir, za muzikal Chicago pa odlično peti in plesati.

5.       Za vlogo v Bridget Jones: Na robu pameti je prejela 15 milijonov dolarjev honorarja.

6.       Odkar sta skupaj nastopila v filmu Jerry Maguire, ji Tom Cruise vsako leto za rojstni dan pošlje darilo.

7.       Leta 2001 jo je revija People uvrstila med 50 najlepših ljudi na svetu.

8.       Za vlogo medicinske sestre Betty je prejela zlati globus in na podelitvi zamudila na oder, saj se je v nepravem trenutku odločila za obisk toalete, kjer si je želela popraviti make up. Kar nekaj časa je trajalo, da je pritekla na oder in kipec na koncu le prevzela.

9.       Stavek »You had me at hello« iz filma Jerry Maguire je na seznamu 100 najbolj nepozabnih filmskih citatov vseh časov, ki ga je sestavil Ameriški filmski inštitut. 

10.   Njen najboljši prijatelj je njen starejši brat.