MAJHNI KORAKI

Zamenjajmo krožnik in pojejmo za tretjino manj!

T.D.
5. 4. 2020, 10.25
Deli članek:

Zamislite si, da lahko preskočite dve luknjici na pasu, ne da bi šteli kalorije, ocenjevali hranljivost obrokov ali celo pretirano migali.

Pixabay
Doma postavimo zelenjavo in sadje v vidno polje.

Marsikdo se te dni hitro ujame v rutino poležavanja, zaprt med štirimi stenami v bližini kavča in hladilnika. In za človeka, ki ni aktiven, je lahko hitro preveč hrane. Izkoristimo torej ta čas izolacije, da zase in za svojo družino pripravimo zdrave obroke in mimogrede poskrbimo še, da karantene ne bomo zapustili z odvečnimi kilogrami.

Manjši krožniki, manjše porcije

Več ko je hrane na voljo, več je pojemo. Strokovnjaki predvidevajo, da so nam neljubo dediščino zapustili predniki, še tisti iz jam. Pojedli so na mah vso ulovljeno hrano, saj jih je bilo vedno strah, da bodo jutri že brez nje. A naši predniki so se več gibali, poleg tega jim je po pojedini hrane tudi v resnici zmanjkalo za dolge tedne in celo mesece. Mi pa jemo in jemo, ne da bi sledil post. Rešitev je manjši krožnik. Vsak obrok je videti večji na manjšem krožniku, in tako se bomo jedi lotili z večjim užitkom ter se po njej počutili bolj site.

Prilagodimo se lenobni človeški naravi

V naši naravi je, da delamo tisto, kar terja najmanj napora. Slednje pa je s hrano povezano tako, da v hudi lakoti običajno zgrabimo tisto, kar je najbolj pri roki in kar je najlažje pripraviti. Proč torej z namiznimi bomboni in čipsom ali priročnimi zamrznjenimi picami. Naj bo slednja nekaj, kar si privoščite le zunaj.

Kako prepričati družinske člane, da bodo pojedli več zelenjave?

Sveža zelenjava je zelo hranljiva in shujševalna, večinoma namreč potrošimo več kalorij, da jo prebavimo, kot jih je v zelenjavi sami. Kako lahko poskrbimo, da bo vedno pri roki in okusna? Postavimo jo v vidno polje; strokovnjaki so namreč ugotovili, da si tudi v solatnih barih ljudje na krožnik nadevamo več tiste zelenjave, ki je v prvi vrsti. Doma naj bo torej tako, da imamo ob odprtem hladilniku vedno pri roki vrečko hrustljavega korenčka ali natrebljene in oprane solate, na mizi pa naj bo sveže sadje.