Astro

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih časov konec!

Tina Pipan
4. 4. 2020, 13.19
Deli članek:

Še bolj kot odgovor na vprašanje, kdaj bo vsega konec, je pomemben odgovor na vprašanje, kako si pomagati v teh ne najlažjih trenutkih za vse. Pa ne samo kako si pomagati samo zdajle in v prihajajočih tednih, temveč kako si pomagati k pozitivni spremembi vsak dan do konca našega življenja.

Profimedia
ženska pomlad

Pa ne samo, kako si pomagati samo zdajle in v prihajajočih tednih, temveč, kako si pomagati k pozitivni spremembi vsak dan do konca našega življenja. In zopet ne samo v luči zdravja, temveč v luči življenja kot celote in vseh njegovih delov: odnosov, posla, financ, tudi zdravja in notranje ter zunanje harmonije in miru. 

Tukaj je mojih pet nasvetov, ki zagotovo delujejo in pomagajo. Ampak samo pod enim pogojem: da jih delamo.

1. GIBANJE in ENERGIJSKE VAJE
Čisto nobene pozitivne spremembe kadarkoli in na katerikoli ravni ne more biti, če nimamo dovolj življenjske energije. Brez energije ni pozitivnih sprememb. Zato je zelo pomembno vprašanje, ki si ga je modro zastaviti vsak dan sproti: kako dobiti več življenjske energije? Ne samo, da brez energije ni zdravja in dobrega počutja, pravzaprav je vse okoli nas energija. Brez uravnoteženega toka življenjske energije ni harmoničnih odnosov, pa tudi financ in prihodkov ne. A brez nič ni nič. In energije si zagotovo ne zvišamo tako, da ležimo na kavču pred televizijo ali cele dneve tipkamo in brskamo po elektronskih napravah. Nujno se je treba uravnoteženo gibati. Pa zopet ne govorim o tem, da kar naenkrat polovica prebivalcev Slovenije postanejo tekači na dolge proge in ultramaratonci. To ni uravnoteženost, žal. Za dvig življenjske energije je zelo priporočljivo delati eno izmed oblik telesno energijske vadbe. Lahko je to joga, lahko so to tibetanske vaje, lahko je to či gong, klinična somatika itd. Ne obstaja ena in edina najboljša oblika vadbe, obstaja pa takšna, ki je najbolj primerna za vas v danem trenutku. In če takšnih oblik vadbe do sedaj še ne poznate, izkoristite kakšen trenutek brskanja po internetu tudi za to, da se morda spoznate s kakšno lažjo različico energijskih vaj.
Pa primerov: pozdrav Soncu (Surya Namaskara) ali kakšne druge preproste jogijske vaje, preproste a močne tibetanske vaje (Vrelec modrosti), vaje Či gonga ali Tai Chija, preproste vaje klinične somatike, Feldenkrais metodo itd … lahko uravnoteženo izvaja skoraj kdorkoli. A kot je rekel moj profesor matematike v gimnaziji: » Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.« Jp, tako to gre.

2. MEDITACIJA
Mislim da ni boljše pomoči v težkih trenutkih, kot je redna vsakodnevna tiha meditacija. Izvajanje tehnike meditacije ni versko ali religiozno pogojeno, daleč od tega. Prav tako zopet ne obstaja ena in edina pravilna oblika ali vrsta meditacije. Ni pa vsaka tehnika, ki jo izvajamo meditacija in tega se moramo zavedati. Tako kot si vsako jutro umijemo zobe in poskrbimo za telesne potrebe, tako bi bilo koristno vsak dan poskrbeti tudi za »mentalno higieno«. Za umirjanje toka misli, ki je največkrat izvor naših težav. In čeprav so lahko številne tehnike vizualizacije ali kontemplacije prav tako zelo koristne, pa le te niso meditacija. Meditacija je umirjanje mentalne aktivnosti, nek trenutek prenehanje mentalne aktivnosti ob ohranjanju čiste, nepomične zavesti. »Cilj« meditacije je stanje joge. Pa ne joge v smislu telesnih vaj ali asan, kot jih poznamo. Kot je zapisal že Patjanjali v Joga sutrah: »Joga je nepomična zavest.« Je prekinitev gibanj in valovanj uma. Nepomična, čista zavest je tisto, iz česar je ustvarjeno vse, kar obstaja. Je neločljiv del nas in celotne žive ter nežive narave. Je stanje »boga« in je v vsakem od nas vsak trenutek. In ko umirimo naše misli, pri čemer nam lahko močno pomaga kvalitetna tehnika meditacije, se dotaknemo nečesa kar že obstaja, samo je večino časa prekrito s številnimi miselnimi in čustvenimi procesi. To je čista zavest znotraj nas in je neomejen izvor energije, ustvarjalnosti in miru. In zato je meditacija tako pomembna.
Seveda je pomembno vprašanje, katera je tista kvalitetna meditacija. Zopet sem globoko prepričana, da ne obstaja ena in edina tehnika »pravilne« meditacije. A če se s tehniko meditacije srečujete prvič, je tule nekaj mojih predlogov: svetovno priznana tehnika Transcendentalne meditacije, Integralna meditacija (ki jo je prilagodil Adrian P. Kezele), pa številne tehnike čuječnosti (Mindfulness), pa umirjanje mentalne aktivnosti preko dihanja ...
Če bi se morala odločiti za eno in edino pomembno spremembo v življenju, bi bila meditacija zagotovo na prvem mestu.

3. NARAVA IN NARAVNE REŠITVE
Če nam ni bilo jasno do sedaj, pa srčno upam, da smo dojeli v teh trenutkih. Narava nas lahko reši in k naravnim rešitvam se moramo vrniti. Ne samo teh par tednov, temveč tudi v prihodnosti. Bolj kot se odmikamo od narave, bolj smo v neravnovesju. Pika. Zato kot prvo: pojdite čim večkrat ven, v naravo. Na sonce, ki nam zagotavlja tako pomemben D vitamin, v gozd, na travnike, na bližnje hribčke, ob reke in potoke …. Seveda v tem trenutku v skladu s priporočili države, a pojdite ven. Zdravja ni za štirimi stenami. Res je lahko tudi naš notranji prostor bolj ali manj uravnotežen, a več o tem v kakšnem drugem članku. Narava se neverjetno hitro obnavlja in bo tu za nas tudi v prihodnosti. Prepotovala sem dobršen del sveta in ne bi zamenjala Slovenije za nič na svetu. Ali se sploh zavedate, kakšna danost je, da lahko pijemo vodo iz pipe? Da lahko dihamo relativno svež zrak. Da Slovenija je zelena dežela. Da imamo gozdove in gore in naravo z veliko začetnico. Zato bi bilo res smiselno na uravnotežen in ravnovesen način izkoristiti naravne danosti. Moramo povečati samooskrbo in tudi pri hrani se moramo vrniti k naravnim rešitvam. Saj veste kaj je rekel Hipokrat: »Hrana je naše zdravilo in naše zdravilo je hrana.« Ko sem opazovala množično nakupovanje ljudi v trenutkih panike in videla, kaj imajo v nakupovalnih vozičkih, me je bilo groza. 10 kg bele moke, 10kg belega sladkorja, 10 konzerv fižola, 10 litrov rafiniranega olja…..Ljudje božji, če ne boste zboleli zaradi virusa, boste pa zaradi slej kot prej zaradi takšne izbire hrane. Ja vem, marsikdo si drugega ne more privoščiti in tu moramo kot družba biti odgovorni in pomagati, a hkrati nenehno ozaveščati o pomembnosti kvalitetne, čim bolj naravne oskrbe s hrano iz lokalnih virov.
Zapomnite si: narava nas lahko reši, zato bi bilo res modro se vrniti k naravnim virom tako oskrbe s hrano, kot tudi iskanja rešitev za ostale probleme.

4. HVALEŽNOST
Vse je vibracija. O tem mislim da smo si enotni vsi. A pozor, ni vseeno kakšna je ta vibracija. Določene vibracije močno dvigujejo in večajo življenjsko energijo v telesu, spet druge jo neverjetno zmanjšujejo in ustvarjajo idealno podlago za številne bolezni ali življenjske težave. In tako kot nas lahko zastruplja slaba hrana ali onesnažen zrak, vseprisotnost elektromagnetnih sevanj itd … nas zagotovo zastrupljajo tudi čustva kot so strah, panika, tesnoba, jeza, žalost…..Ne pravim, da pogledamo stran od teh čustev, a modro bi bilo naučiti nepoistovetiti se s paleto čustev, kot drugo pa usmeriti pozornost drugam. Ker tisto na kar usmerimo pozornost, raste. Vem, težko je čutiti ljubezen, če vas prežema jeza in sovraštvo. Težko je čutiti pogum, če smo preplavljeni s strahom. Moj nasvet je, da poizkusimo kljub vsemu, kar nas dnevno preplavlja, vsak dan sproti čutiti tudi hvaležnost. Hvaležnost je zdravilna. In odpira srce in vrata pozitivnim spremembam. Vsak dan napišite (ne samo pomislite, ampak to tudi zapišite) tri stvari, za katere ste v tistem dnevu hvaležni. Sploh ni nujno, da so to velike stvari. Lahko in največkrat so to malenkosti: ljubeč objem; čas za knjigo; regrat, ki ste ga nabrali na sprehodu; srna, ki vam je stekla čez pot v gozdu; stare fotografije, ki jih pregledujete in vam zarišejo nasmeh na obrazu; zvok glasu ljube prijateljico po telefonu; zdravje babice; sončen dan…..Karkoli. In ko to zapišete, se usedite in umirite in poizkusite začutiti to hvaležnost v telesu. Preprosto ni dovolj, da je hvaležnost samo v glavi, v umu. Začutiti jo moramo v vsaki celici telesa, v drobovju in v srcu. Mnogi so mi rekli, da pri njih pozitivne afirmacije ne delujejo. Res je, ne delujejo, dokler so samo v glav, v umu. Vedno pa delujejo, ko jih prenesemo na vibracijo srca, telesa in vsake celice v njem. In ko nam to uspe narediti, spremenimo svojo vibracijo. In ko spremenimo svojo vibracijo, spremenimo svoje življenje. Ne pravim da se to zgodi od danes na jutri, zgodi pa se. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

5. ZNANJE
Znanje je pomembno. In je ta trenutek samoizolacije malo na udaru. A seveda ni nujno, da je tako. Pa ne govorim samo o procesu izobraževanja v luči osnovnih in srednjih šol ter fakultet. Govorim o znanju za življenje. In sedaj ima večina od nas čas, da se poglobi vase in ugotovi, kaj je tisto, kar si je vedno želel znati, kaj je tisto, kar bi se želel učiti, kaj je tisto, kar bi mu v prihodnosti lahko pomagalo k lažjemu in srečnejšemu življenju. Seveda ni vsako znanje enako kvalitetno in kdo sem jaz, da bi ocenjevala eno ali drugo. A po drugi strani vam zagotavljam, da boste, ob upoštevanju zgornjih štirih nasvetov iz tega članka, veliko lažje vedeli kaj, kdaj, zakaj in kako. Vsi imamo v sebi spečo in neprebujeno zakladnico znanja in ja, tudi pravo znanje nas lahko reši in nam pomaga. Zato poizkusite ugotoviti kaj je tisto, kar bi se želeli na novo učiti, ali samo poglobiti. In začnite raziskovati. Znanje samo, sebe v odnosu do tega znanja, speče kanale energije, ki se ob tem prebujajo v vas, sinapse v možganih, ki se aktivirajo, drugam usmerjena pozornost, ki aktivira pozitivne spremembe v prihodnosti itd.
In ne obupajte. Situacija res ni lahka, a se bo spremenila. Nič ni stalno, vse se vedno spreminja in tudi trenutna situacija se bo. Pomembno pa je, kaj se bomo naučili iz te situacije, kako bomo spremenili naše notranje dojemanje sveta, dogodkov, lastnih čustev in doživljanj. Imamo moč za spremembe in le ta moč se nahaja znotraj nas, nikoli zunaj. Vedno.