Slovenija

Ali ste že pripravili svojo toplo gredo?

Z.F.
4. 4. 2020, 12.55
Deli članek:

Sneg, ki nas je presenetil v sredini marca, potem ko smo se že nadejali pomladnega sonca in temperatur, je le redkokomu pogodu. Prvim rastlinam, ki smo jih posadili na vrt, zagotovo ne. Imate toplo gredo?

Dreamstime
Toplo gredo lahko pripravite tudi z vrtno kopreno; ta naj bo nekoliko debelejša, večkrat prepognjena.

Dnevi drugačnega režima so marsikoga vrnili nazaj k naravi in k želji po lastni pridelavi zelenjave in sadja. A da bi si zagotovili uspešne pridelke, si moramo še prej zagotoviti dobre sadike, ki jih lahko, ne glede na trenutne vremenske razmere, vzgojimo v topli gredi. Pripravite jo lahko tudi iz starih materialov.

Zavihajte rokave, izdelajte toplo gredo

Če ste vsaj malo spretni z orodjem, lahko toplo gredo postavite kar sami. Pripravite jo lahko iz več različnih materialov, ki so odslužili svojemu prvotnemu namenu. Zavedati se moramo, da potrebujemo okovje in »okno«,  ki bo rastlinam dovajalo svetlobo. Okovje lahko pripravimo iz starih lesenih desk, ki bodo rastline ščitile pred mrazom in delovale kot izolacija. Kot pokrov pa lahko uporabimo stara, odslužena okna, uporabno je prav tako pleksi steklo, pa tudi plastika bo zagotavljala primerno zaščito, in sicer jo zgolj vpnete v leseni okvir.

Dreamstime
Hlevski gnoj je odličen za naravno ogrevanje tople grede.

Izkoristiti mora vsak sončni žarek

Seveda ni vseeno, kako in kam bomo postavili toplo gredo. Ta mora izkoristiti vsak sončni žarek, zato jo postavimo v smeri vzhod – zahod, pri čemer naj bo zadnja in višja stranica obrnjena proti severu. Tako bo greda primerno osvetljena ves dan in bo rastlinam zagotavljala kar najboljšo rast. Če tople grede še niste pripravili za letošnjo sezono, je zdaj skrajni čas, da to storite. Zemljo v topli gredi primerno pognojite s hlevskih gnojem ali drugimi organskimi gnojili, nato pa čez nasujte 30 centimetrov setvenega substrata in šele potem gredo do vrha napolnite s prstjo. Toplo gredo nato znova pokrijte in s setvijo počakajte nekaj dni.

Dreamstime
Ker bosta konec marca in začetek aprila še precej hladna, ne pozabite tudi na zastirko.

Ogrevanje tople grede

Zgolj s postavitvijo tople grede pa naše delo še ni povsem opravljeno. Da bi zagotovili dovolj toplote, ki jo potrebujejo mlade spomladanske rastline in zelenjava, jo moramo dodatno ogrevati. To najlažje storimo s hlevskim gnojem ali pa si pomagamo z razpadajočo organsko maso, ki ji dodamo zalivko iz gnojnice ali uree. Za ogrevanje pa lahko namestimo tudi dolge prozorne cevi, ki jih položimo ob robovih in po sredini grede na površino zemlje. Cevi bo sonce čez dan ogrevalo, ponoči pa bodo toploto oddajale v okolico.