Astro

Zaskrbljeni? 4 koraki do bolj umirjenega uma

Irena Kahne, osebno srečanje: 040 309 304
4. 1. 2020, 09.00
Deli članek:

Napis, ki ga imam zapisanega v svojem planerju je: »Vem, da skrb deluje, kajti točno tisto kar me najbolj skrbi, se nikoli ne zgodi.«

Dreamstime
Poskrbite, da boste med spomladanskimi hišnimi opravili prišli tudi do varčnih rešitev.

Verjetno v to resnično verjamem, ker včasih sem res veliko zaskrbljena in to predvsem okoli nepomembnih stvari. Saj ne rečem, da me ne skrbi tudi za kake velike stvari, seveda me, za moje zdravje, zdravje mojih otrok, za druge in pa finance. Vendar pa sem zelo dovzetna za vse in karkoli, kar najde pot do moje zavesti.

Ravno zaradi pretirane skrbi, za katero sem porabljala veliko časa, sem se odločila to svojo čudno navado raziskati in ustvariti poseben osebni projekt. Mogoče pa boste tudi vi začutili in se mi pri tem projektu pridružili.

Tukaj je nekaj načinov, katere trenutno raziskujem:

  • Prakticiram zavedanje, ko se ujamem v skrbi: »Hej, spet me skrbi.« Ujela sem se, kako sem v enem samem dopoldnevu skrb začutila kar 10x (kako bo sinu v šoli, ali bom pravočasno prispela na sestanek, bom uspešno izpeljala klic z mojim mentorirancem, kako se moja klientka počuti danes itd.). Ne hecam se. Če pa nisem imela o čem skrbeti, sem si pa kaj izmislila. Spoznala sem, da je konstantna skrb, ki sem jo čutila, bila le moja mentalna navada. Spomnila sem se, da navade lahko spreminjam, to mi je uspelo že prej. Obstaja upanje ?
  • Moj drugi pristop, katerega sem se lotila je prakticiranje prisotnosti. S tem mislim to, da znam ustaviti svoje misli. Na roki nosim zapestnico, za katero se primem, ko zaznam, da moje misli uhajajo. Ta prijem mi omogoči, da centriram svoje misli in sem v njih prisotna. Začnem poslušati sebe. Začutim tišino v sebi in v njej za trenutek uživam, dokler se že ne pojavi prva misel. Ne obstaja prihodnost ali preteklost, samo trenutek ZDAJ. Brez zaskrbljenih misli, pravzaprav brez misli sploh. To je tako miren trenutek, da si ga včasih kar malo podaljšam. S tem želim okrepiti to izjemno povezavo z nečim večjim od mojih skrbi.
  • Zelo rada se pogovarjam s prijateljicami o moči našega uma in seveda sem povedala tudi o tem mojem posebnem osebnem projektu o zmanjšanju mojih skrbi. Prišle smo do spoznanja, da imamo vse podobne pristope, ki vključujejo eno od sledečih: odločiti se soočiti s težavo v tistem danem trenutku; če ne moremo nič narediti v tistem danem trenutku, damo sebi čas, da se soočimo s tem kasneje ali pa se odločimo, da ta težava pravzaprav ni pomembna in jo popolnoma spustimo iz svojih misli. Če na kratko povzamem: Odzovi se takoj, trenutno arhiviraj ali pa odvrzi.
  • Nenazadnje je ena mojih najljubših metod, da ustavim svoje skrbi je to, da pojem. Obljubim, da je moje petje obupno a vendarle se s petjem povežem s seboj, s svojo kreativnostjo in s trenutkom, kjer je vse tako kot mora biti.

Zavedanje in priznavanje sta dva ključna faktorja, da lahko spreminjamo naše navade. Kadar prakticiramo navado miru znotraj sebe na zabaven način, se cel naš notranji svet dvigne na višjo vibracijo. Mogoče me bo ta moj projekt pripeljal do tega, da bom bolj sproščena, nasmejana in živela vsak svoj dan bolj umirjeno in zadovoljno.

Si tudi ti v skrbeh?

Za trenutek ustavi svoje misli.

Zaslišite zvoke, ki vas obkrožajo, bodite pozorni in prisotni v tem ključnem trenutku… predvsem se pa nasmejte, kar tako, brez razloga. Mogoče pa celo ugotovite, da je točno to najboljši razlog za nasmeh.

Ta trenutek je pomemben. Samo ta. Tukaj, ZDAJ.