Astro

"Klic mojega telesa mi je pripeljal najboljšo prijateljico"

Urša Kodela Lapan
3. 1. 2020, 17.00
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 16.34
Deli članek:

Joga je popolnoma spremenila moj način življenja, z njo sem dobila svojo najboljšo prijateljico, ki je vedno tam, ko jo potrebujem.

dk
urša kodela lapan

Spoznala sem jo takrat, ko sem jo najbolj potrebovala, bila je klic telesa. Prve izkušnje so bile tako pozitivne, da sem hotela o tem vedeti vse. Čutila sem, da je moje telo to že delalo, dihalo, čutilo. Tako poznano mi je bilo.

Ko spoznavaš telo navznoter, dejansko lahko čutiš vse notranje organe, če si to dovoliš.

Mnogi učinki

Najprej se pokažejo fizični učinki, telo postane bolj čvrsto in gibčno. Kasneje pa se pojavijo tudi psihični učinki: začneš poglabljat občutke in greš sam vase, začneš spoznavat samega sebe, začneš se zavedati svojega telesa. Temu sledi spopad s telesom in spopad z našim največjim sovražnikom in hkrati včasih zaveznikom - egom .

Počasi začneš ugotavljati, da v svoje življenje vnašaš veliko preveč balasta, s katerim popackaš karmo, svoj vsakdan, svoje misli in posledično tudi čustva. Več časa, ko preživiš s sabo, sam s sabo, v sebi, znotraj sebe v telesu, več časa počiva tvoj um, ki non stop skače naokoli. Že samo spoznanje, da um uhaja je prava pot. Vsak zakaj ima svoj zato in ko za trenutek ujameš svoj um, ga umiriš, se zaveš svoje majhnosti in veličine malenkosti.

Ego-del njega, seveda postane kar naenkrat ukrotljiv, postane prijatelj, ki ti v življenju pomaga prebroditi marsikatero prepreko ... Ni enostavno, ampak življenje je na tak način veliko lažje. Ko začneš sprejemati stvari, take kot so.

dk
Urtša Kodela Lapan

Čudovito orodje

'Telo nikoli ne laže' je stavek, ki ga velikokrat izrečem, ker je moja največja resnica. In joga, moja najboljša prijateljica, me rešuje vsak dan znova in znova že 15 let. Velika večina let je v vlogi učitelja tistih, ki sem jim prišla na pot. Joga ni telovadba, joga ni šport, joga ni trening in joga ni »workout«. Joga je vse nasprotno in še več. Joga je »work in«, ki se lahko začne s telesom ampak brez meditacije, ki nam pomaga sprejeti stvari take kot so tudi ni joge. Kot je ni brez pravilnega dihanja, relaksacijein pravilne prehrane. Joga je resnično način življenja, ki nam pomaga dvigati zavest in čudovito orodje za čutenje.

Savasana je položaj za sproščanje, kjer ležimo na tleh, kot da bi plavali mrtvaka. To je najtežja asana vseh asan, ker nam naš um ne pusti sprejeti stvari take kot so, brez preteklosti in prihodnosti, brez sodb, brez krivd in brez, da bi um skakal naokoli od enih mislih k drugim. Kjer samo si in nič drugega. To je težje kot katerakoli druga asana, ki vključuje nogo za vrat z nasmeškom na obrazu.

En nasmeh nariše drugega

Nasmeh je pa med drugim tudi eden pomembnih delov joge, ki nas med drugim uči pozitivnega razmišljanja. Nasmeh vedno nariše nasmeh, če je iskren in dovolj svetel, da prodre še v tako globoko temo.

Vesela sem, da lahko v jogi in v sami sebi najdem dovolj energije za vsakodnevni nasmeh, saj en nasmeh nariše drugega in v današnjem svetu je to zelo pomembno, da skrbimo za svoj nasmeh.