Divji požari

Temperature na polovici vrelišča, ogenj že grozi Sydneyju

B.K.
4. 1. 2020, 09.17
Posodobljeno: 18. 2. 2023, 10.57
Deli članek:

Iz Avstralije poročajo o novih smrtnih žrtvah divjih požarov. Tokrat prihajata iz Kengurujskih otokov.

Reuters
Sydney je v gost dim zavit že od sredine decembra.

Trupli dveh oseb so našli na avtocesti Playford, v bližini mesta Parndane, so javne službe na otoku sporočile danes zjutraj. Gre za le enega v vrsti požarov na Avstraliji, ki že več tednov pustošijo po različnih delih te najmanjše celine. NA Kengurujskih otokih se bo ob koncu tedna z zublji borilo okoli 500 gasilcev.

Temperaturni rekordi

Na celini so bili medtem podrti vročinski rekordi na dveh mestih. Prestolnica Canberra je danes popoldan po lokalnem času zabeležila več kot 44 stopinj Celzija, v predmestju Penrith v bližini Sydneyja pa je živo srebro prilezlo na kar 48,9 stopinj Celzija.

Gre za najvišje zabeležene temperature v zgodovini merjenja. Prejšnji rekord v Canberri je stal pri 42,8 stopinj Celzija, zabeležili so ga leta 1939. V Sydneyski kotlini, kjer se nahaja Penrith, pa so termometri pokazali največ 47,8 stopinj Celzija, prav tako leta 1939.

Požari že grozijo predmestjem Sydneyja

Predmestja Sydneya so sicer iz dneva v dan v večji nevarnosti. Gasilci namreč opozarjajo, da se bodo požari kmalu razširili v bližnjo okolico mesta in bi lahko zajeli predmestja v Sydneyski kotlini.

Oblasti so prebivalce, ki živijo na nevarnih področjih že pozvale, naj domove zapustijo, na pomoč pa so vpoklicale 3.000 vojaških rezervistov, ki ogroženim skupnostim dostavljajo, hrano in vodo, čistijo ceste, ter pomagajo pri največji nevojni evakuaciji v zgodovini te države.

Požari v Avstraliji so doslej uničili površino, skupno večjo od površine Danske.