Astro

Astrološki znaki ljubijo različne prigrizke: raki čips, levi ...

mb, sn
24. 12. 2019, 12.00
Deli članek:

Mali grižljaji vseh vrst, in seveda ne vedno samo zdravi, so nujen del vsake zabave in tudi običajnega večera, ki ga preživimo pred televizorjem.

dreamstime
božič

Ker pa smo že krepko zakoračili v veseli december, v katerem je prazničnih druženj več kot v kateremkoli drugem obdobju leta, se bodo tudi mize in mizice vsepovsod šibile pod dobrotami.

Klasične potice, različne solate in pečenke verjetno ne bodo manjkale, a tudi brez prigrizkov po uradnem kosilu ali večerji ne bo šlo.

Krekerji, čips in pokovka, koruzne tortilje, ki jih pomakamo v salso, morda pražena bučna semena ali slane prestice s sezamom. Kateri so vam najljubši, je jasno. Kaj pa vašim gostom? Kaj jim postreči, da jih boste najbolj razveselili? Če veste, v katerem nebesnem znamenju so rojeni, si lahko pomagate z astrologijo.

Oven

Ognjeni ovni imajo radi prigrizke, ki zažgejo. Čim bolj so pekoči, tem bolje. Ko jim pridejo pod roke pečeni pekoči arašidi, jih brez težav pomlatijo na mah, za dodatno veselje pa poskrbi zarošen kozarec hladnega piva.

Pekoči pečeni arašidi

Sestavine: 300 g izluščenih arašidov, 0,3 dl limetinega soka, četrt ali pol žlice soli, 1,5 žlice kajenskega popra

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Arašide stresemo v pekač in ga za 3 do 5 minut položimo v ogreto pečico. Opečene arašide pomanemo med dlanmi, da odluščimo rdečkasto rjavkasto lupinico. V skledici dobro zmešamo limetin sok, sol in kajenski poper ter v masi povaljamo arašide, da se začimbe oprimejo vseh zrn. Nato jih stresemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in ga za 30 do 45 minut položimo v pečico, segreto na 120 stopinj. Arašide premešamo vsakih 15 minut. Pečene ohladimo in postrežemo.

Bik

Biki ljubijo konkretnejše prigrizke, na primer krekerje z dodatki. Lahko postanejo celo izjemno razdražljivi, če jih ni pri roki, kadar jim zadišijo. Zato opozarjamo vse tiste, ki živite z bikom: imejte v omari vedno spravljen zavojček njegovih najljubših krekerjev.

Sirovi krekerji

Sestavine: 240 g moke, 225 g naribanega sira, 2 čajni žlički origana, pol čajne žličke soli, pol čajne žličke popra, pol čajne žličke sladke paprike, 120 ml sončničnega olja, približno 120 ml mlačne vode

Sestavine za posip: nekaj olja za premaz, sezam, mak, narezan sir, pršut ...

Priprava: Zmešamo moko, sir in začimbe. Počasi dolijemo olje in gnetemo. Po potrebi dolivamo vodo. Na koncu moramo dobiti podobno kepico, kot če bi mesili kruh. Maso damo počivat v hladilnik za dve uri. Testo razvaljamo na debelino približno 4 mm in ga razrežemo v poljubno obliko. Krekerje položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in jih s čopičem premažemo z malo olja. Nato po njih posujemo poljubne sestavine – sezam, mak, sir, pršut in podobno. Pekač postavimo v ventilatorsko pečico, ogreto na 170 stopinj, in pečemo od 20 do 25 minut.

Dvojčka 

Dvojčki imajo pri prigrizkih predvsem radi pestro izbiro. Običajno jih kupijo v embalaži, na kateri piše miks, saj to pomeni, da lahko izbirajo med več različnimi, kakor jim v danem trenutku ustreza: slane prestice, kratke bobi paličice, krhke ribice in podobno.

Slane prestice s pomako iz kamambera

Sestavine: 200 g slanih prestic, 150 g sira kamamber, žlička drobnjaka, 2 žlički kisle smetane, žlička sladke paprike v prahu, 3 ščepci soli, ščepec popra

Priprava: Kamamber v mešalniku premešamo s smetano in papriko. Primešamo nasekljan drobnjak in začinimo. Namaz ponudimo kot pomako s presticami ali ga namažemo nanje in po želji okrasimo z rdečo redkvico.

Rak 

Raki so stara šola, kar zadeva prigrizke. Čips je njihova prva izbira, zlasti če so zraven postrežene tudi različne pomake. Ne trudite se rakom podtakniti čipsa, pečenega v pečici, ali tistega z manj maščobe, saj je njihovo vodilo naslednje: če že jem čips, naj bo vsaj pravega okusa!

Krompirjev čips

Sestavine: 6 večjih krompirjev, žlička soli, olje za cvrtje

Priprava: Krompir operemo, olupimo, znova dobro operemo in z ostrim nožem narežemo na čim tanjše rezine. Krompirjeve rezinice dobro osušimo v kuhinjski krpi, v globoki kozici pa dobro segrejemo olje. Plast olja mora segati vsaj 3 cm visoko. V segreto olje stresemo pest krompirjevih rezin, jih cvremo od 2 do 3 minute in med cvrtjem s kuhalnico večkrat premešamo, da se ne sprimejo. Ocvrte rezine nato s penovko poberemo iz olja in odstavimo na papirnato brisačko, da se odvečno olje odcedi. Postopek ponavljamo, dokler ne ocvremo vseh rezin. Čips stresemo v večjo skledo, posolimo, premešamo in ponudimo.

Lev

Lev ima sicer izbran okus za hrano, a pri prigrizkih ostaja dokaj tradicionalen. Njegov najljubši je koruzni flips. Celo tako zelo mu tekne, da na koncu iz prazne vrečke poliže zadnje drobtinice.

Flips s čokolado in čilijem

Sestavine: 150 g flipsa s kikirikijem (npr. smoki), 150 g čokolade s čilijem

Priprava: Flips položimo na papir za peko. Čokolado počasi stopimo in jo nalijemo v vrečko za okraševanje. V obliki tankih nitk jo previdno razporedimo po flipsu (namesto vrečke lahko uporabimo tudi vilice). Pravi oboževalci čokolade pa lahko vanjo namočite kar cele flipse.

Devica 

Zdravstveno ozaveščene device ne boste zalotili med grizljanjem čipsa, saj daje prednost prigrizkom, ki so polnovredni in tudi nasitijo (brez praznih kalorij). Njena prva izbira je pražena soja, ki je podobnega okusa kot kikiriki. Če jo kupite, pazite, da bo brez umetnih arom in konzervansov, pripravite pa jo lahko tudi sami.

Pražena soja

Sestavine: 20 g rumene soje, 5 g olja, sol

Priprava: Sojo, ki smo jo namočili čez noč, odcedimo in dobro osušimo. Močno segrejemo ponev in v njej pražimo sojo na manjšem ognju med neprestanim mešanjem. Ko soja porjavi, dodamo olje in sol. Ponudimo kot kikiriki.

Tehtnica 

Tehtnica teži k ravnovesju vseh stvari, tudi prigrizkov. Vrečka pokovke, bodisi slane, odete v karamelni ali čokoladni ovoj, jo najhitreje spravi v dobro voljo. In pazite: kadar tehtnica grizlja pokovko, jo zelo težko deli z drugimi.

Čokoladna pokovka

Sestavine: 100 g pokovke, 100 g čokolade, 50 g masla, 100 g mletih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji – po želji)

Priprava: V manjši kozici na majhnem ognju počasi stopimo čokolado in 40 g masla. Nato kozico odstavimo in počakamo, da se malenkost ohladi. Medtem pripravimo pokovko po navodilu z embalaže in jo preložimo v večjo plastično posodo. Polijemo jo s čokolado in previdno premešamo. Nato dodamo še oreščke. Čokoladne pokovke ne jemo tople in lepljive, ampak jo za 30 minut postavimo v hladilnik ali za 15 minut v zamrzovalnik. Postala bo lepo hrustljava in še slastnejša.

Škorpijon 

Škorpijon obožuje slane prigrizke. Najbolj mu ustrezajo kruhki z olivnim namazom (tapenada), ali pa grizlja samo črne olive, ki naj bodo nujno s koščicami. Torej veste, kaj je treba dati na mizo, kadar povabite na obisk škorpijona: samo da so olive, pa bo zadovoljen.

Tapenada z olivami in limono

Sestavine: 100 g zelenih oliv, 100 g črnih oliv, 2 stroka česna, žlica kaper, sok polovice limone, 20 g masla, kavna skodelica oljčnega olja, 4 češnjevi paradižniki, 2 rezini belega kruha za opečenec

Priprava: Olive razkoščičimo in jih narežemo. Damo jih v mešalnik, nato pa še olupljena stroka česna in kapre. Iztisnemo sok limone in dodamo oljčno olje. Zmeljemo. Z majhnim modelom izrežemo kroge iz kruhovih rezin in jih popečemo v segreti ponvi za žar. Oblikujemo tapenade in jih zložimo na podolgovat krožnik. Mednje položimo češnjeve paradižnike in kupčke masla. Postrežemo.

Strelec 

Strelec se navdušuje nad mehiškimi prigrizki. Postrezite mu koruzne tortilje z omako gvakamole, pa bo v devetih nebesih. In še to: poje zelo veliko, zato če ga povabite na zabavo, pripravite en pladenj prigrizkov samo zanj in enega za druge goste.

Tortiljin čips s paradižnikovo omako gvakamole

Sestavine: 2 tortilji, 2 žlici oljčnega olja, ščepec soli, ščepec sladke paprike v prahu, večji zrel avokado, 1–2 žlici limetinega soka, nekaj vejic svežega koriandra (ali peteršilja), 2 mladi čebulici, 16–20 češnjevih paradižnikov

Priprava: Avokado izdolbemo in pretlačimo. Dodamo mu na drobno narezano čebulico, drobne koščke češnjevih paradižnikov, sesekljan peteršilj ali koriander, ščepec soli in limetin sok. Omako gvakamole premešamo, pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik, kjer nas bo počakala do takrat, ko jo bomo potrebovali. Tortiljo na obeh straneh premažemo z oljčnim oljem ter jo potresemo s ščepcem soli in sladke paprike v prahu. Zrežemo jo na trikotnike, jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in v segreto pečico na 180 stopinj za 5 do 10 minut oziroma dokler robovi nežno ne porjavijo. Pečen čips postrežemo s pripravljeno omako. 

Kozorog 

Kozorog ima rad prigrizke višjega razreda. V njegovi kuhinji zagotovo najdete skledico pistacij, ki so ne le drage, ampak tudi slastne. Obožuje hrano, v katero je treba vložiti malo napora, zato mu je lupljenje pistacij resnično v izziv.

Kroglice iz pistacije in kozjega sira

Sestavine: 60 g soljenih pistacij brez lupine, 170 g zmehčanega kozjega sira, 56 g pretlačene skute

Priprava: Pistacije pražimo 3 minute in jih nato drobno sesekljamo. Zmešamo skuto in kozji sir, iz dobljene mešanice oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih pistacijah. Ohladimo. Ta prigrizek bo tesno pokrit počakal v hladilniku do naslednjega dne.

Vodnar 

Neodvisni vodnarji prisegajo na malce nenavadnejše prigrizke. Imenitna se jim, denimo, zdijo pražena bučna semena, ki so povrhu vsega še zelo zdrava (bogata so z aminokislinami, ki spodbudijo dejavnost možganov).

Pečena bučna semena

Sestavine: oljčno olje (1 žlička na skodelico semen) ali staljeno maslo, ščepec soli, bučna semena

Priprava: Bučna semena očistimo, vendar jih ne operemo. Še vlažna rahlo osolimo in zmešamo z malo oljčnega olja ali staljenega masla. Na pekač položimo papir za peko in po njem razgrnemo bučna semena, tako da se med seboj ne bodo prekrivala. Postavimo jih v pečico, segreto na 150 stopinj, za približno pol ure oziroma dokler ne dobijo rahle zlate barve. Vmes jih enkrat premešamo. Najboljša so sveže pečena, kar ostane, pa spravimo v dobro zaprto posodo.

Ribi 

Ribe imajo rade prigrizke, ki jih je treba dobro prežvečiti. Med njihovimi najljubšimi so trakovi sušene govedine (beef jerky), vegetarijanske ribe pa rajši sežejo po bananinem čipsu.

Bananin čips

Sestavine: 6 čvrstih banan, žlička soli, 2 žlički mlete kurkume, olje za cvrtje

Priprava: Banane olupimo in z ostrim nožem narežemo na rezine, debele približno 3 mm. Skledo napolnimo z litrom hladne vode, dodamo sol in kurkumo. Dobro premešamo, da se sol raztopi. Rezine banan za 10 minut namočimo v vodo. Delovni pult obložimo s papirnatimi brisačami in nanje položimo namočene rezine. Pokrijemo jih z novo plastjo papirnatih brisač, da se osušijo. V globoki ponvi z debelim dnom segrejemo olje, ki sega vsaj 3 cm visoko. Bananine rezine ocvremo v vročem olju, in sicer na hitro, v minuti ali dveh. Iz olja jih poberemo s penovko in odlagamo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, ki popijejo odvečno maščobo. Ohlajene in odcejene ocvrte bananine rezine stresemo v skledo in postrežemo.