Astro

Prazniki so čas za odpiranje srca - vaja čuječnosti nam pri tem pomaga

Tina Hočevar, osebno srečanje: 040 309 304
23. 12. 2019, 16.50
Deli članek:

Božični in novoletni čas je čas obiskov, druženj, praznovanj in lepih želja. Srečujemo sorodnike in prijatelje ter želimo drug drugemu vse dobro. Je pa istočasno lahko tudi čas naglice, hitenja, nakupovanja, stresa, konfliktov, osamljenosti in stiske.

dreamstime
ženska

To je čas, ko se energetsko stvari končujejo. Občutki in čustva, ki so se nabirala v nas skozi leto, prihajajo na površje, zato smo lahko v tem času še posebej občutljivi.
A na površje prihajajo zato, da imamo možnost in priložnost spustiti jih na plano, se jih očistiti, se olajšati bolečine in jih pustiti za sabo, vsaj nekatere. Je čas za odpuščanje, tako starih energij, čustev, bolečin, kot tudi opuščanje tistim, ki so nas prizadeli.

VAJA ČUJEČNOSTI
Ravno zato je v tem času še toliko bolj pomembno da postanemo, se umirimo, vsaj za trenutek, in prisluhnemo najprej sebi. Če imate možnosti iti na sprehod v naravo, naredite to. In ko ste tam, poskusite s čuječnostjo. Namesto da bi hodili in še vedno imeli polno glavo misli, načrtovanja in preteklih pogovorov, poskusite vklopiti vse svoje čute.
Najprej POGLEJTE okoli sebe, kaj vidite, poglejte na vse strani, kašne so barve, kakšna je svetloba. Nato se ustavite, za trenutek zaprite oči in PRISLUHNITE. Kaj slišite, zvoke narave, morda avtomobile v daljavi, mogoče oddaljen pogovor ali šum dežja in listja. Nato VDIHNITE skozi nos in povohajte zrak, poskusite zaznati različne vonjave, ki so tisti trenutek okoli vas. Zatem nalahno odprite usta in poskusite okusiti zrak, ki je okoli vas, Kakšen je občutek, kakšen je okus? Nato pa ZAČUTITE še okolico skozi vašo kožo, veter na vašem obrazu, mraz ali toploto vašega telesa, tla pod vašimi podplati.
S tem boste pomagali sebi biti v tem trenutku, tukaj in zdaj. Vaša energija bo manj razpršena, saj jo boste s to vajo pomagali uravnovesiti. Ko je naša energija v tem trenutku, lažje sprejmemo odločitve in te so bolj pravilne.
Ko boste prisluhnili vsem petih čutom, pa prisluhnite še svojim občutkom. Položite roko na srce in si dovolite začutiti, kaj se ta trenutek dogaja v vas. Kakšna so čustva, ki prihajajo na površje. Ali občutite fizično bolečino, čustveno bolečino? Kje v telesu se nahaja. Pobožajte tisti del telesa, bodite prijazni in nežni do sebe. Nato recite: “Dovolim si spustiti iz sebe žalost / jezo / osamljenost / krivdo / zamero …. (karkoli že čutite v tistem trenutku).” Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite. Lahko ponovite, dokler ne začutite olajšanja. In recite: “Sedaj si dovolim odpreti srce in začutiti ljubezen v sebi in okoli sebe.”
Če te vaje ne morete narediti v naravi, lahko isto naredite doma. Vzemite si 5 minut, umaknite se nekam na samo in naredite enako.
Ko tako prisluhnete najprej sebi, boste lahko lažje prisluhnili tudi drugim, ki jih boste v naslednjih dneh srečevali. Vaše srce bo bolj odprto in z odprtim srcem boste lažje navezali pristne stike s svojimi bližnjimi, lažje jih boste razumeli, oni pa vas. Vprašanja, ki jih boste postavljali, bodo pomagala tudi drugim odpreti njihova srca. Pomembno pa je, da v pogovorih NE HITITE. Prisluhnite, poskušajte razumeti, vprašajte, vdihnite in izdihnite… naj se povežejo vaše energije srca.
Želim vam čim bolj odprto srce v tem božičnem čas in da začutite ljubezen, ki je povsod okoli vas.