Bourbon Corporation

Podjetje, za katerega je plul pogrešani hrvaški kapitan, je bankrotiralo

J.P.
24. 12. 2019, 12.23
Posodobljeno: 24. 12. 2019, 12.28
Deli članek:

Prevzele so ga banke upnice.

Facebook
Vlačilec Bourbon Rhode je potonil.

Francosko podjetje Bourbon Corporation je avgusta šlo v stečaj. Te dni so ga prevzele banke upnice, ki jim je družba dolgovala 1,4 milijarde evrov ter nadaljnjih 300 milijonov evrov v obveznicah. Trgovinsko sodišče v Marseillu je prejelo le eno ponudbo za prevzem, in sicer od družbe Societe phoceenne de participations (SPP), družbe v lasti skupine francoskih bank.

Facebook
Dino Miškić

Bourbon zaposluje 8200 ljudi, od katerih si jih 1392 kruh služi v Franciji. Banke, novi lastniki podjetja, bodo skupini nemudoma dale 30 milijonov evrov za kritje nujnih stroškov. Dogovori o prestrukturiranju bančnega dolga so potekali več mesecev; v dolgove so zapadli zaradi pomanjkanja strank v zadnjih štirih letih.

Hrvaški kapitan

Na vlačilcu Bourbon Rhode, ki je bil v lasti omenjenega podjetja, je kot kapitan služil Hrvat Dino Miškić. Vlačilec je 26. septembra potonil v bližini Martinika. Štirje člani posadke so preminili, sedem jih še vedno pogrešanih. Brodolom so preživeli trije: Rus Igor Morozov ter Ukrajinca Dmitrij Maračenko in Jevgenij Nikolov.