Bourbon Rhode

Spregovorila žena enega od preživelih mornarjev nesrečnega plovila, ki je plulo pod hrvaških kapitanom

J.P.
8. 11. 2019, 10.23
Posodobljeno: 8. 11. 2019, 13.17
Deli članek:

Minilo je več kot 40 dni, odkar je v vodah Atlantskega oceana potonil vlačilec Bourbon Rhode.

Facebook
Vlačilec Bourbon Rhode je potonil.

Ukrajinec Dmitro Marčenko je eden od treh članov posadke, ki so bili po brodolomu vlačilca Bourbon Rhode rešeni iz Atlantskega oceana. Za 24sata je spregovorila njegova žena Elena Konovalenko.

Na dobrem glasu

To je bila Ukrajinčeva prva pogodba s francoskim podjetjem Bourbon. Za sodelovanje se je odločil, ker je podjetje na dobrem glasu, na položajih so kvalificirani ljudje, njihova plovila v dobrem stanju. Možnosti za brodolom naj bi torej bile minimalne, dolgih in nevarnih plovb se v podjetju naj ne bi lotevali.

S še vedno pogrešanim kapitanom Dinom Miškićem je sodeloval le mesec dni – Miškić je na krov vlačilca prišel septembra, Ukrajinec je bil tam od avgusta. Po besedah Konovalenkove je bilo spoštovanje med kapitanom, ki je s podrejenimi govoril rusko, in posadko obojestransko. Z Miškićevo ženo Marijano je v stiku od 3. oktobra.

V preslabem stanju

Ukrajinka je za 24sata zatrdila, da posadka ni zagrešila nikakršnih nepravilnosti. Zakaj je torej plovilo potonilo? "Ker ni bilo vzdrževano v skladu s predpisi in kvalitetno popravljeno," je pojasnila. Poročilo pred inšpekcijskim pregledom v Nigeriji je razkrilo, v kako slabem stanju je bil vlačilec. V manj kot dveh teh tednih ga ni bilo mogoče popraviti, za popolni remont bi potrebovali dva meseca. Nepojasnjeno je tudi, zakaj ni bil zaznan signal EPIRB-ja (zasilnega radijskega pozicioniranja) ter zakaj Dino ni poklical na pomoč s satelitskim telefonom. EPIRB je posadka zaradi visokih valov izgubila, je pojasnila Konovalenkova, oprema za satelitsko komunikacijo pa se jim je pokvarila drugi dan na oceanu.

Ni si še opomogel

Njen mož še vedno ne zmore govoriti o brodolomu. Dejala je le, da ni res, da dva člana posadke nista hotela zapustiti plovila, kot se je pisalo na družabnih omrežjih. Je pa povedala, da trojica na splavu ni imela vode. Imeli so piškote, ki pa jih brez vode ni mogoče jesti, zato so bili primorani uporabiti morsko vodo.

Splav je bil obrnjen na glavo. 27. septembra je ves dan deževalo, tako da jim je uspelo spiti nekaj deževnice. V četrtek, petek in soboto pa so bili brez vode. Niso je odnesli brez poškodb. Rane, praske, modrice, … Rešilni jopiči so jim opletali do uhljev, slana voda jim je načela kožo in oči, zaradi česar je Dmitro enega večera izgubil vid, bili so žrtve meduz. V soboto se je vanju uprlo sonce. Takrat so izgubili upanje, da bodo odnesli celo kožo.

Mož je pozneje pomagal pri identificiranju trupel. To ga je, je povedala, zaznamovalo. A po vsem tem ni dobil potrebne pomoči. Življenje jima je obstalo. Odličnim priporočilom navkljub Ukrajinec ne more več delati na morju in vprašanje je, če bo sploh kdaj lahko.

Zavarovalnica plovila, P&I Club, jima ni ponudila odškodnine, je še razkrila za 24sata. Niti kateremu od drugih preživelih.