Starod - Kozina

FOTO: Serija zdrsov in trkov na cesti polni tovornjakov! Zakaj? Ovinki, hitrost in mastna cesta

G.G.
8. 11. 2019, 09.57
Posodobljeno: 8. 11. 2019, 10.36
Deli članek:

Po včerajšnji tragični prometni nesreči v vasi Obrov, v kateri je življenje izgubil 21-letni domačin Tadej, so nekateri spomnili na veliko število nesreč na regionalni cesti Kozina – Starod.

PGD Ilirska Bistrica
Tako so včeraj zjutraj pri Račicah dvignili avto, ki ga je po trku s tovornjakom odneslo s cestišča. Dve uri kasneje se je zgodila še hujša nesreča.

Poročali smo, da je v četrtek nekaj čez sedmo uro 21-letni voznik osebnega avtomobila v naselju Obrov v ovinku zapeljal na levi vozni pas, po katerem je takrat pravilno pripeljal tovornjak. V trčenju je mladenič, ki je bil na poti v službo, umrl.

Le dve uri prej je počilo le kakšnih sedem kilometrov stran, na nevarnem odseku pri Račicah. Tudi v tem primeru sta trčila osebni avtomobil in tovornjak. Kot je pravilo v takšnih primerih, jo je slabše odnesel osebni avtomobil. Po trku ga je odneslo s ceste, gasilci pa so voznika »rezali« iz zveriženega pločevine in ga predali reševalcem, ki so ga odpeljali v izolsko bolnišnico.

Skoraj identična nezgoda se je pripetila že v torek popoldan. Spet sta trčila osebni avtomobil in tovornjak in spet je avto odneslo s ceste med grmičevje in drevesa. Poškodovani sta bili dve osebi.

To pa še ni vse. Že v nedeljo je na cesti Starod – Račice mlajši voznik zdrsnil s ceste in trčil v drevo. Gasilci so iz avta rešili tri osebe, eno so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Po suhem obdobju padavine in cesta je postala spolzka

Kaj se torej dogaja na jugozahodnem delu ceste G1/7, zlasti na delu okoli vasi Račice.

Gledano iz letne perspektive, nič posebnega. Policisti so v letošnjem letu na relaciji Starod – Krvavi potok zabeležili 11 prometnih nesreč z materialno škodo, osem z lažjimi in dve s hujšimi poškodbami. Med slednjo spada tudi nesreča, v kateri je življenje izgubil 21-letnik. Za primerjavo, v letu 2018 je bilo na tej cesti 15 prometnih nesreč z materialno škodo, devet z lažjimi poškodbami in
pet s hujšimi poškodbami.

»Tako glede na policijsko delo na terenu kot tudi glede na statistične podatke lahko stanje prometne varnosti na obravnavani cesti označimo kot dobro,« so sporočili s Policijske uprave Koper, ki je pristojna za ta rajon.

Zakaj potem toliko zdrsov v zadnjem tednu? Odgovor gre iskati v spremembi vremena. Po daljšem obdobju suhih dni, se je na cestišču nabral prah, polno je bilo tudi druge umazanije. Z dežjem pa je cesta na posameznih odsekih postala spolzka. »Tega žal večina voznikov ne pričakuje in zato tudi ne prilagodi hitrosti vožnje,« so povedali na PU Koper, kjer voznikom svetujejo, da prilagodijo vožnjo ne le predpisanim omejitvam, ampak tudi razmeram na cesti, vremenu in svojim sposobnostim.