Astro

Nočno življenje: sanje niso enake sanjam

sn
5. 11. 2019, 21.35
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 21.41
Deli članek:

Številne sanje so tako močne, da nas povsem prežamejo. Lahko se zgodi, da smo še ves dan pod njihovim vtisom, lahko pa se nam vtisnejo v spomin tudi za daljše časovno obdobje ali celo za vse življenje.

profimedia
sanjanje

A nobene sanje niso enake drugim in obstaja jih veliko vrst.

Mi smo za vas izbrali tiste, ki so po raziskavah strokovnjakov za sanje najpogostejše, in jim dodali tudi razlage, da bi z njih odstrli tančice skrivnosti.

ARHETIPSKE SANJE imajo močan čustveni naboj, ki izhaja iz kolektivnega nezavednega vedenja, ki presega osebna in družinska doživetja ter zgodovino. Strokovno so opisane kot brezmejni zbiralnik zgodovinskih spominov, kolektivni spomin, v katerem je ohranjeno bistvo zgodovine vsega človeštva.
MORA se po navadi pojavi, ko se nam kaj zalomi. »Zgodi« se kot simbolično sporočilo, ki nam pomaga poiskati nove načine obnašanja v neprijetnih okoliščinah. Njena naloga je, da nas »prebudi« in da uvidimo, kaj gre narobe, saj smo v prejšnjih, manj izrazitih sanjah opozorilne znake spregledali.
PONAVLJAJOČE SE SANJE so podobne mori, saj nam razkrijejo skrito tesnobo in strahove. Pokažejo nam, kje se ponavljamo, kako se v določenih okoliščinah znajdemo, kje smo preveč nemočni, da bi lahko karkoli izboljšali. Drezajo v nas, da se zavemo svojih vedenjskih vzorcev in poiščemo druge, učinkovitejše in primernejše načine obnašanja in razmišljanja. Če doživljamo tovrstne sanje, natančno razmislimo, kaj se nam je dogajalo v dneh prej. Poskusimo potegniti vzporednico s podobnimi dogodki, občutki, odnosi ali pogovori.
PREROŠKE SANJE vzbujajo zmedene občutke in nas vržejo iz tira, predvsem če sanjamo povsem banalne, vsakodnevne dogodke. Povezane so z nekakšno jasnovidnostjo, ki deluje na slepo srečo, ali pa z izjemno razvito intuicijo, ki omogoča zaznavo podob in dogodkov izven običajnega časa in prostora. 
SIMBOLIČNEso lahko so lepe ali grozne, največkrat jih ne razumemo, čutimo pa, da so pomembne. Izražajo se v simbolih, ki največkrat predstavljajo veliko več, kot je sprva videti, in nas nagovarjajo na nagonski ravni. Predstavljajo naš ustvarjalni izraz, način, kako cenimo nekaj prezrtega ali samoumevnega. 
ČUDOVITE SANJE nas navdahnejo, navdajo s spoštovanjem in ponižnostjo ter nas opomnijo, kje je naše pravo mesto v vesolju. Po svoje nas sprostijo in nam prinesejo globok notranji mir. Ko jih poskušamo opisati, lahko v nas sprostijo izjemno ustvarjalnost ali pa nam prinesejo globok notranji mir.