Astro

Je angleški glasbeni zvezdnik hotel umreti?!

tj
5. 11. 2019, 16.00
Deli članek:

Elton John je pred kratkim gostoval v pogovorni oddaji Sharon Osbourne, v kateri je med drugim povsem odkrito spregovoril o pokojnem stanovskem kolegu in prijatelju George Michaelu, ki naj bi se ves čas počutil nelagodno v svoji koži.

Profimedia
George Michael se, tudi zaradi svoje istospolne usmerjenosti, menda nikoli ni počutil dobro v svoji koži.

Angleška glasbena zvezdnika, 72-letnega Eltona Johna in pokojnega Georgea Michaela (1963–2016), je povezovalo dolgoletno tesno prijateljstvo. Kot gost priljubljenega pogovornega šova The Talk, ki ga vodi 67-letna angleška televizijska voditeljica, poslovna ženska, glasbena menedžerka in pisateljica Sharon Osbourne, je Elton razkril, kako obupan in nezadovoljen je bil njegov slavni prijatelj pred smrtjo. Zvezdnik, ki je s svežo avtobiografijo Me: Elton John Official Autobiography dvignil ogromno prahu, je ženi 70-letnega angleškega rokerja in resničnostnega zvezdnika Ozzyja Osbourna odkrito povedal, da sta se oba z Georgeem bojevala z odvisnostjo od opojnih substanc. A v nasprotju z Eltonom, ki se je šel zdravit, je George vztrajno zavračal pomoč. »Preprosto ni razumel. To, da sem ga hotel prepričati, da bi se bolje počutil, če bi spremenil svoje življenje, ga je jezilo. Rekel sem mu, da bi bil srečnejši, če bi preizkusil druge stvari,« je dejal Elton.   

Profimedia
Z Eltonom Johnom ga je povezovalo dolgoletno prijateljstvo.

O zdravljenju ni razmišljal

Elton seveda ve, o čem govori, saj je imel, preden se je odločil za terapijo, dolga leta težave z odvisnostjo od mamil, predvsem od kokaina. Če lahko verjamemo njegovemu pripovedovanju, pa se George ni bil pripravljen zdraviti. »Dotična oseba mora to hoteti. Tudi pri meni je bilo na koncu tako – le jaz sem si resnično želel, da bi mi uspelo. Imel sem dve možnosti. Prva je bila, da umrem, druga pa je bila življenje. In hotel sem življenje,« je spomin na temačno obdobje svojega življenja obudil Elton, nato pa z zelo resnim izrazom na obrazu dodal: »Zelo pomembno je, da si to resnično želiš. In ubogi George si tega ni želel.«   

 Ni hotel biti več tukaj

Elton in njegova gostiteljica sta skupaj obudila spomin na tragični dan, ko je George umrl. Priljubljenega glasbenika, ki je v bogati karieri izdal pet studijskih albumov, je njegov avstralski življenjski sopotnik Fadi Fawaz našel mrtvega 25. decembra 2016. Ležal je v postelji svoje hiše v mestecu Goring-on-Thames v grofiji Oxfordshire na jugovzhodu Anglije, umrl pa je zaradi odpovedi srca. Elton se še vedno živo spominja, da je na dan njegove smrti, ko je ravno užival v priljubljenem ameriškem smučarskem središču Aspen, poklical Sharon, oglasil pa se je njen mož Ozzy. »Ozzy se je oglasil in rekel le: 'Ni hotel biti več tukaj.' In mislim, da ta stavek najbolje povzema situacijo. Preprosto ni hotel biti več tukaj,« je povedal Elton in poudaril, da se je George, tudi zaradi svoje istospolne usmerjenosti, že od nekdaj slabo počutil v svoji koži, čeprav je ves čas trdil nasprotno.

Profimedia
Andrew Ridgeley, ki je z Georgeem sestavljal duet Wham!, je v svoji knjigi spominov zapisal, da v zvezi z Georgeevo smrtjo ostaja še kar nekaj odprtih vprašanj.

Ne verjame uradnemu vzroku smrti

V nasprotju s številnimi prijatelji in znanci pokojnega zvezdnika, ki verjamejo uradnemu vzroku smrti, bolezni srca in jeter, pa je 56-letni angleški glasbenik in glasbeni producent Andrew Ridgeley, ki je z Georgeem nekoč sestavljal izredno priljubljen duet Wham!, prepričan, da je njegovega kolega in prijatelja v resnici ubilo nekaj drugega. »Kot vzrok smrti je navedena neka težava s srcem, a še vedno je veliko odprtih vprašanj. Zdelo se je, da je v dobrem zdravstvenem stanju, in veliko je protislovnih izjav o poteku noči pred njegovo smrtjo. Očitno ne bomo nikoli izvedeli, kaj se je zgodilo,« je Andrew napisal v avtobiografiji Wham! George & Me, ki je izšla na začetku oktobra. Zmedo, povezano z nočjo, ko je umrl George, je ustvaril predvsem njegov partner Fadi. Najprej je namreč trdil, da je na sveti večer ostal v hiši svojega dragega in da je njegovo truplo našel naslednje jutro. Pozneje pa je za britanski tabloidni dnevnik Daily Mirror izjavil, da je prespal v svojem avtu. Na Twitterju je napisal, da je George hotel umreti, kar se ujema z Eltonovimi trditvami, nato pa je trdil, da tega ni objavil on. Lani se je Fadi, ki si kruh služi kot frizer in fotograf, znova oglasil v javnosti in zatrdil, da je George večkrat poskušal storiti samomor. »Okoliščine njegove smrti so se zdele nejasne, kar je še povečalo stisko. Brez pravega zaključka je bila žalost še večja,« je v svoji knjigi napisal Andrew, ki je to temo zaključil z ugotovitvijo: »Če nekdo umre sam, se morda vedno pojavljajo vprašanja, ki ostanejo neodgovorjena. Občutek pa je kljub temu še vedno neprijeten.«