Opozarjajo, da je treba vodo prekuhavati!

FOTO in VIDEO: Gladina Bohinjskega jezera hitro narašča, bohotne reke ostajajo neusmiljene, razlivanja možna tudi drugje ...

S.R.
5. 11. 2019, 16.34
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 17.05
Deli članek:

Agencija RS za okolje opozarja, da je v zaledju Bohnijskega jezera ponekod padlo tudi prek 400 milimetrov dežja.

Twitter/Arso
Gladina Bohinjskega jezera je v zadnjih dveh dneh narasla za dober meter in pol in še narašča, poroča Arso.

Nevihte z dolgotrajnimi nalivi, ki so ob trku z gorskimi pregradami ponoči in zjutraj na zahodu Slovenije odložile velike količine padavin, so predvsem Gorenjcem v popoldanskem času omogočile nekaj oddiha, a se je deževje premaknilo v notranjost, čez dan pa je zajelo tudi vzhodni del države. Se pa na zahodu, zlasti v Julijskih Alpah ter v Idrijsko Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju soočajo z velikimi pretoki rek. Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo te največje pretoke dosegle v večernh urah in ponoči, ko lahko pride tudi do razlivanja. Kot ponavadi pretijo tudi hudourniki, ki lahko ob močnejših krajevnih nalivih hitro narastejo. 

Bohinjsko jezero vse bolj polno

Reke v zgornjem posočju se po zadnjih informacijah sicer postopno umirjajo, a grozijo reke na območju Bohinja, saj je v zaledju jezera ponekod padlo tudi več kot 400 milimetrov dežja. Gladina Bohinjskega jezera je v zadnjih dveh dneh narasla za dober meter in pol ter še narašča, poroča Arso. Da so razmere napete, potrjujejo tudi v facebook skupini »I Love Bohinj,« kjer so zapisali, da je »Bohinj poln novih slapov! Vsi vodotoki, vključno z Bohinjskim jezerom, so precej narasli. Zaradi obilnih padavin bi vas radi opozorili, da je potrebno vodo pred uživanjem preventivno prekuhavati. In previdno na cesti!!«

Sicer pa uprava za zaščito in reševanje poroča, da je malo po 14. uri zaradi močnega deževja narasel vodostaj reke Mostnice v Stari Fužini v občini Bohinj. Poplavljanje so s postavitvijo protipoplavne zaščite onemogočili gasilci PGD Stara Fužina.

Potem ko se je glavnina padavin pomaknila v južno in zahodno Slovenijo, so začele naraščati tudi tamkajšnje reke. Tudi v teh delih so tako možna razlivanja, še opozarja Arso. Po navedbah uprave za zaščito in reševanje je že malo pred 12. uro meteorna voda ogrožala poslovni objekt na Telčah v občini Sevnica. Posredovali so gasilci PGD Sevnica in Telče, ki so vodo izčrpali in namestili protipoplavne vreče. Razmere so dramatične tudi na območju Kočevja, kjer zaradi močnejših padavin meteorna voda zaliva kleti in povzroča nevšečnosti na cestah. Malo po 15. uri so morali gasilci posredovati tudi v Šmartnem v občini Slovenj Gradec, kjer so iz kleti in garaže stanovanjske hiše izčrpali meteorno vodo, objekt pa pred nadaljnim poplavljanjem zaščitili.

Nevarnost plazov

Na Geološkem zavodu Slovenije po poročanju STA medtem opozarjajo, da je v zahodni in osrednji Sloveniji povečana tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Po navedbah geološkega zavoda lahko do pojavljanja zemeljskih plazov pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalcem na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, še dodaja STA.