Masaker

Pod streli narko kartela obležalo devet članov mormonske skupnosti, vključno s šestimi otroki

B.K.
5. 11. 2019, 14.05
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 17.12
Deli članek:

V napadu na severu Mehike, ki naj bi ga izvedli člani narko kartela, je bilo ubitih devet državljanov Združenih držav Amerike.

Facebook
V masakru je življenje izgubila mati in njeni štirje otroci.

Vse žrtve, med katerimi je kar šest otrok, so državljani ZDA. Ubiti so bili v zvezni državi Sonora na severu Mehike. Padli so pod streli članov narko kartela, ki so prav tako zažgali njihovo vozilo.

Napadalci so žrtve napadli med potjo iz Sonore v Chihuahuo. Poleg žrtev je v konvoju vozil bilo še več žensk in otrok. Lokalna policija je po incidentu ob cesti našla pogorelo osebno vozilo, v katerem so se nahajali posmrtni ostanki žrtev. Goreč avtomobil je bil viden tudi na posnetku, ki so ga objavili drugi člani skupnosti, ki so masaker preživeli. V napadu so umrli deset, osem in šest let stari otroci ter še niti leto dni stara dvojčka. Najmanj petim otrokom, med katerimi je bil eden ranjen, je uspelo pobegniti domov. Eno deklico, ki je ob pokolu pobegnila v gozd, še pogrešajo, poroča STA.

KENNETH MILLER/REUTERS
Od avtomobila v katerem so se peljale žrtve ni ostalo skoraj nič.

Žrtve so povezane z večjo mormonsko skupnostjo imenovano kolonija LeBaron, ki se je pred stotimi leti naselila v Mehiki, potem ko so ameriške oblasti prepovedale poligamne prakse v tej religijski skupnosti. Številni mormoni v Mehiki imajo zato dvojno državljanstvo. Člani kolonije, med katerimi je tudi nekaj katolikov, naj bi se v preteklosti večkrat postavili po robu mamilarskim tolpam.

V Mehiki so od leta 2006, ko je vlada v boj proti preprodajalcem z mamili poslala vojsko, zabeležili več kot 250.000 umorov.