Novice / Kultura

Van Gogh 1

Slika Van Gogha na dražbi prodana za vratolomno vsoto

STA/J.P.
7. 5. 2015, 06.52

Slika Van Gogha z naslovom Les Alyscamps, ki jo je umetnik naslikal v istoimenski antični nekropoli v francoskem mestu Arles, je na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku prinesla vrtoglavih 66 milijonov dolarjev. To je najvišja vsota, ki jo je katerokoli Van Goghovo delo prejelo od leta 1998.

orson welles

Ob stoletnici velikega Orsona Wellesa brez njegovega zadnjega filma

STA/G.G.
6. 5. 2015, 07.17

Ljubitelji sedme umetnosti se danes spominjajo stoletnice rojstva ameriškega igralca, scenarista, režiserja in producenta Orsona Wellesa. Najbolj znan je po mojstrovini Državljan Kane, bil je tudi uveljavljen interpret Williama Shakespeara. Obletnico naj bi počastil njegov zadnji nedokončani film The Other Side of the Wind, a se to ne bo zgodilo.

roman polanski

Preganjajo ga zaradi odnosa z mladoletnico

STA/M.J.
5. 5. 2015, 14.24

Režiser, igralec in scenarist Roman Polanski je ob odprtju festivala neodvisnega filma Off Camera v Krakovu prejel pomembno filmsko nagrado, poimenovano proti toku. Polanskega, ki je v mestu odraščal med drugo svetovno vojno, je poklon ganil. Trenutno se na Poljskem mudi zaradi novega zaslišanja v zvezi s spolnim odnosom z mladoletnico.

klavdij tutta

V Kranju Salvador Dalí

P.Š.
4. 5. 2015, 19.36

Poleg tega da Kranj nosi naziv Prešernovo mesto, v njem delujejo tudi številna kulturna društva. Med njimi je eno bolj ustvarjalnih Likovno društvo Kranj.

hitri, drzni, plakat

Sedmo nadaljevanje Hitrih in drznih prehitelo Ledeno kraljestvo

STA
4. 5. 2015, 08.19

Sedmo nadaljevanje filmske franšize Hitri in drzni je po blagajniških prihodkih prehitelo Ledeno kraljestvo in ga izrinilo s petega mesta najbolj donosnih filmov vseh časov. Film je v štirih tednih predvajanja v kinematografih po svetu zaslužil 1,32 milijarde dolarjev.

ruth rendell

Slovo slavne pisateljice kriminalk

STA/G.G.
2. 5. 2015, 15.58

Najbolje prodajana britanska pisateljica kriminalk Ruth Rendell, ki je v bogati karieri napisala več kot 60 knjig, je danes umrla v starosti 85 let, so sporočili iz založbe Penguin Random House.

expo milano

V Milanu vrata odpira svetovna razstava Expo 2015

sta/mv
1. 5. 2015, 10.51

V Milanu bo danes vrata odprla svetovna razstava Expo 2015. Na njej se bo predstavilo več kot 140 držav, med njimi z lastnim paviljonom tudi Slovenija. Organizatorji v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev, od tega 14 milijonov Italijanov.

SNG-Maribor-610x330

Vodenje Drame SNG Maribor prevzema Diana Koloini

sta/mv
1. 5. 2015, 09.49

Vodenje Drame SNG Maribor z današnjim dnem prevzema Diana Koloini. Kot pravi, si bo prizadevala za izrazno in estetsko prodorno, pa tudi globoko angažirano gledališče. Na položaju umetniškega vodje Drame je nasledila Diega de Breo.

vodnikova-domacija

Za Vodnikovo domačijo od danes skrbi inštitut Divja misel

sta/mv
1. 5. 2015, 09.18

Upravljanje Vodnikove domačije z današnjim dnem uradno prevzema Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel. Kmalu se bodo lotili več projektov, med prvimi bo stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami. Rdeča nit njihovega programa bo knjiga, pisanje in pripovedovanje. Ena od prednostnih nalog bo tudi skrb za Vodnikovo dediščino.

St-Marks-Square-Venice-Italy

V Benetkah začeli snemati Inferno Dana Browna

sta/mv
1. 5. 2015, 08.37

V zadnjem aprilskem tednu so v Benetkah začeli snemati film po še eni knjižni uspešnici ameriškega pisatelja Dana Browna, Inferno. Tudi v njem bo zaigral Tom Hanks, ki je ameriškega profesorja simbologije Roberta Langdona na velikem platnu upodobil že v dveh filmskih adaptacijah Brownovih del - Da Vincijevi šifri ter Angelih in demonih.

dr sanjski

Njegova smrt šokirala na tisoče oboževalcev

mv
27. 4. 2015, 19.03

Ameriški igralec Patrick Dempsey je kar enajst let svojega življenja preživel na snemanju serije Gray's Anatomy, nedavno pa je sprejel odločitev, ki je mnoge oboževalce spravila v obup. Producente je namreč prosil, da ubijejo njegov lik.

sugman jernej-M24

Padel v nezavarovan jašek in se močno poškodoval

L.Ž.
27. 4. 2015, 15.15

Naša trenutno najslavnejša hollywoodska diva Katarina Čas, ki si je v Beogradu na snemanju novega filma The Rift zlomila desno nogo, zaradi poškodbe še nekaj časa ne bo mogla snemati. Tudi nekaj predstav Ko-ko komedije, s katero s kolegico Ano Marijo Mitić gostujeta po vsej Sloveniji, so v Špas teatru morali odpovedati. Nesreče na odru ali pred kamero žal niso nobena redkost. Dobri igralci se namreč tako močno vživijo v vlogo – pravijo, da »padejo noter« –, da povsem pozabijo na zunanji svet. Posledice pa so lahko zelo hude.

guggenheim helsinki

V Helsinkih razstavljeni arhitekturni predlogi za nov Guggenheimov muzej

sta/mv
27. 4. 2015, 09.30

V Helsinkih so na ogled arhitekturne rešitve finalistov arhitekturnega natečaja za izgradnjo Guggenheimovega muzeja v finski prestolnici. Na postavitvi z naslovom Guggenheim Helsinki Now je mogoče videti šest arhitekturnih predlogov za muzej, ki so predstavljeni tako prek risb kot prek 3D maket. Razstava bo odprta do 16. maja.

zasedba filma Hitri in drzni

Osmi del franšize Hitri in drzni v kinih leta 2017

sta/mv
27. 4. 2015, 07.34

Igralec Vin Diesel je napovedal, da bodo kmalu začeli snemati osmi del franšize Hitri in drzni, ki bo tudi prvi brez pokojnega igralca Paula Walkerja. Film bo na sporedu kinematografov od aprila 2017. Film Hitri in drzni 7 trenutno kraljuje na lestvicah gledanosti in je po vsemu svetu v filmske blagajne prinesel slabih 930 milijonov evrov.

Sonja Bezenšek , galerija ars

Po dolgih 35 letih zaprli vrata galerije

T.R.
26. 4. 2015, 06.59

Osmega aprila je prodajalna Galerija Ars, ki spada pod okrilje Mladinske knjige, v osrčju stare Ljubljane praznovala 35 let, a z grenkim priokusom, saj bodo konec aprila njena vrata zaprli.

al-pacino-16

Ena največjih zvezd v filmski industriji še vedno sije

U.K.
25. 4. 2015, 21.12

Petindvajsetega aprila 1940 se je rodil eden najbolj legendarnih filmskih in gledaliških igralcev na svetu.

Günter Grass

Günter Grass za seboj pustil še neobjavljene dnevniške zapise

STA/J.P.
25. 4. 2015, 10.37

Pred nedavnim preminuli nemški pisatelj in nobelovec Günter Grass je za seboj pustil več še neobjavljenih dnevniških zapisov. Kot je v intervjuju za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vodja muzeja Grassova hiša v Lübecku Jörg-Philipp Thomas, lahko pričakujemo še marsikaj.

James May

Je Top Gear zapustil še en voditelj?

R.T.
23. 4. 2015, 14.45

Karizmatični James May je danes dejal, da bilo nadaljevati oddajo brez Jeremyja Clarksona nesmiselno, četudi bi ga nadomestil nekdo drug.

Robert Downey

VIDEO: Zvezdniku pred kamero odneslo pokrov, novinar le debelo gledal

R.T.
23. 4. 2015, 09.34

Hollywoodski zvezdnik se na vprašanje v zvezi s temnejšimi platmi njegove preteklosti ni odzval najbolje. Vse ima svoje meje, tudi promoviranje filmov.

rossie macc

Je njena dvojnica še lepša?

G.G.
23. 4. 2015, 08.57

Igralka Emilia Clarke, ki v Igri prestol igra plavolaso Daenerys Targaryen, je pritegnila pozornost s svojo lepoto, zato ni preseneltjivo, da je njena dvojnica prav tako zelo očarljiva.

Izidor_Cankar_1941

Cankar se je pred smrtjo vrnil k veri

U.K.
22. 4. 2015, 09.13

22. aprila 1886 se je rodil Izidor Cankar, človek, ki je zaslužen za nastanek umetnostne zgodovine na Slovenskem.

grad lendava

Na Lendavskem gradu razstava Hommage a Picasso

STA
21. 4. 2015, 10.09

Na Lendavskem gradu so na ogled postavili razstavo z naslovom Hommage a Picasso. Na njej je predstavljenih 42 grafičnih del španskega umetnika Pabla Picassa - jedkanice, akvatinte, litografije, lesorezi in linorezi ter 71 grafičnih del drugih velikih imen likovne umetnosti. Razstava bo odprta do 30. septembra.

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson razkril, zakaj je napadel producenta

R.T.
20. 4. 2015, 09.41

Eden najvidnejših voditeljev britanske televizije BBC, znan predvsem po vodenju priljubljene avtomobilistične oddaje Top Gear, je bil suspendiran po glasnem prepiru s producentom. Pred dnevi pa je spregovoril o incidentu.

Nicolas Cage

Nicolas Cage v komediji o Osami bin Ladnu

M.J.
20. 4. 2015, 07.53

Russell Brand in Nicolas Cage bosta skupaj nastopila v komediji Army of One (Vojska enega), ki ga bo režiral Larry Charles (Borat). V filmu ima obrtnik iz Kolorada vizijo, da je vpoklican zato, da ujame vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna in se odpravi na lov za njim v Pakistan. Scenarij podpisujeta Scott Rothman in Rajiv Joseph.

Blaž Švab

Blažu Švabu se je 'maščeval'

Alesh Maatko
19. 4. 2015, 07.15

Da se v Slovenskem pozdravu zgodi vedno nekaj nepričakovanega, je tokrat izkusil voditelj veselih petkovih večerov, Blaž Švab! Doživel je sladko »maščevanje« Veselega Dolenjca Denisa Štiha.