Kultura

Po dolgih 35 letih zaprli vrata galerije

T.R.
26. 4. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Osmega aprila je prodajalna Galerija Ars, ki spada pod okrilje Mladinske knjige, v osrčju stare Ljubljane praznovala 35 let, a z grenkim priokusom, saj bodo konec aprila njena vrata zaprli.

M24

Direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl pojasnjuje, da so razlogi za zaprtje galerije izključno poslovne narave. »Galerija s svojim delovanjem že nekaj let ne pokriva več vseh svojih stroškov, kar se je še bolj zaostrilo z gospodarsko krizo in stanjem na umetniškem trgu, kjer je ponudba umetnin bistveno večja od povpraševanja. Kupci so cenovno in pogajalsko izredno zahtevni, njihovi nakupi pa vrednostno precej nižji. Lanska prodaja je primerjalno glede na leto 2011 manjša kar za polovico.« 

OSEBNI ARHIV GALERIJA ARS

Direktorica še pravi, da ima Galerija Ars prostore v najemu od ljubljanske mestne občine in da je bilo sodelovanje z njimi zelo korektno, žal pa tudi odobreno znižanje najemnine ob takšnem padcu prodaje ni zadostovalo za pokritje vseh stroškov poslovanja.

OSEBNI ARHIV GALERIJE ARS

Odločitev o zaprtju galerije je razžalostilo vodjo galerije Sonjo Bezenšek. Kot pravi sogovornica, je Galerija Ars ena najstarejših prodajnih galerij v Sloveniji. Je edina oziroma je bila takšna v stari Ljubljani in njen dragocen del identitete, saj je združevala več dejavnosti. Med drugim je vključevala prodajo likovnih del, olj, akvarelov, risb, grafik, otroških ilustracij in male plastike sodobnih in starejših likovnih umetnikov, prodajo likovnih potrebščin in pripomočkov za prosti čas.

galerija ars

Poleg tega so sprejemali likovna dela in starine v komisijsko prodajo. »Zaprtje galerije predstavlja precejšnjo škodo za likovno umetnost in staro Ljubljano. Umetniki in kupci so bili nad njo navdušeni. Zdaj kličemo lastnike starin in slikarje, naj pridejo po svojo dragocene stvari. Zaradi skorajšnjega zaprtja pa nudimo popust na slikarski material in določena likovna dela,« pravi Bezenškova, ki si želi, da bi se galerija ohranila v kakšni drugi obliki in na drugi lokaciji, če se na tej ne more.