Kultura

Preganjajo ga zaradi odnosa z mladoletnico

STA/M.J.
5. 5. 2015, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Režiser, igralec in scenarist Roman Polanski je ob odprtju festivala neodvisnega filma Off Camera v Krakovu prejel pomembno filmsko nagrado, poimenovano proti toku. Polanskega, ki je v mestu odraščal med drugo svetovno vojno, je poklon ganil. Trenutno se na Poljskem mudi zaradi novega zaslišanja v zvezi s spolnim odnosom z mladoletnico.

Reuters

"To je moje mesto. Leta, ki sem jih preživel v Krakovu, so nedvomno oblikovala mojo umetniško dušo," je na petkovem odprtju festivala po poročanju britanskega BBC povedal Polanski. Dodal je, da je pri filmu vselej zavračal predalčkanje in pri ustvarjanju nikoli ni sledil trendom.

Polanski je bil v minulih letih večkrat na Poljskem. Konec februarja se je moral zglasiti na sodišču v Krakovu v povezavi z zahtevo, da bi ga izročili ZDA zaradi spolnega odnosa z mladoletnico leta 1977. Zaslišanje je potekalo za zaprtimi vrati, a sodišče o zadevi ni odločilo in napovedalo novo zaslišanje za 22. maj.

Režiser, ki je rojen v Franciji, je na Poljskem odraščal in tam tudi začel svojo filmsko pot. Velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev.

Polanskega zaradi odnosa z mladoletnico leta 1977 preganjajo že več desetletji. Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Med zadnjimi filmi Polanskega je Masaker (2011), za katerega je režiser zasedel Jodie Foster, Kate Winslet in Christopha Waltza. Leta 2013 mu je sledil celovečerec Venera v krznu, ki je navdahnjen po romanu Leopolda von Sacher-Masocha.

Polanski si želi razčistiti svoj status pred snemanjem novega filma na Poljskem. Govori se, da bi režiser rad posnel vohunski triler, ki temelji na primeru častnika Alfreda Dreyfusa, francoskega Juda, ki so ga proti koncu 19. stoletja po krivem obtožili izdaje.